Várhatóan elmarad a második Orban-kormány beiktatásáról szóló hétfői szavazás

Kvórumhiány miatt várhatóan elmarad hétfőn a szavazás a második Orban-kormány beiktatásáról, miután három alakulat is jelezte, hogy nem vesz részt a képviselőház és a szenátus délutáni együttes ülésén. Ezzel az előre hozott választások megszervezésének esélye is csökken.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia párt vezetői múlt héten közölték: nem vesznek részt a második Orban-kabinet beiktatásáról szóló hétfői parlamenti ülésen. A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái részt vesznek az ülésen, de nem szavaznak.

A házszabály szerint a legkevesebb 233 képviselő és szenátor jelenlétére van szükség ahhoz, hogy a kormány beiktatásáról szóló parlamenti ülés határozatképes legyen. A három párt távolmaradása miatt azonban várhatóan nem lesz kvórum, a kormányoldal honatyáinak száma (beleértve az RMDSZ-t) ugyanis 196.

A PSD ügyvezető elnöke, Marcel Ciolacu azzal indokolta a távolmaradásukat: megvárják az alkotmánybíróság döntését a Ludovic Orban másodszori kormányfői jelölésével kapcsolatos beadványukról. A szociáldemokraták arra hivatkoztak: alkotmányos természetű konfliktus keletkezett a parlament és az elnöki hivatal között azáltal, hogy az államfő egy olyan politikust jelölt miniszterelnöknek, akinek a kormányát a törvényhozói testület előzőleg megbuktatta.

Az alkotmánybíróság döntése hétfőn várható. Sajtóértesülések szerint a PNL is a taláros testülethez készül fordulni, ha a PSD-sek bojkottja miatt elmarad a kormány beiktatásáról szóló hétfői szavazás. A liberálisok szintén egy alkotmányos természetű konfliktusra hivatkoznak majd, azzal érvelve, hogy a beiktatás elmaradása lebénítja az állami intézmények működését.

Mint ismert, ahhoz, hogy az államfő kiírhassa az előrehozott választásokat, a február 10-től számított 60 napon belül két kormányalakítási kísérletnek meg kell buknia a parlamentben.

Kapcsolódók

Kimaradt?