Az alkotmánybíróságra került az előre hozott választásokról szóló sürgősségi rendelet

Megtámadta pénteken a Nép Ügyvédje az alkotmánybíróságon az előre hozott választások megszervezését megkönnyítő sürgősségi kormányrendeletet. Renate Weber közölte: a jogszabály megszegi az alaptörvény több előírását, és nem tartja tiszteletben a Velencei Bizottság ajánlásait.

Az ombudsman érvei szerint a parlament megválasztási módját nem lehet sürgősségi rendeletben szabályozni, alkotmányellenes, hogy az alaptörvényben "a román nép legfelső képviseleti szerveként" meghatározott testület megválasztásának módjáról a kormány rendelkezzen. A kormány hatásköre a választások megszervezésére, az ezzel kapcsolatos intézkedések meghozatalára terjed ki, a választási rendszer megszabása a parlament szuverén joga - közölte a Nép Ügyvédje.

Közleményében Renate Weber leszögezi: azért is alkotmányellenes a kormányrendelet, mert olyan módosításokat vezet be, amelyek kihatással vannak a választói jogokra, márpedig az alaptörvény tiltja, hogy ilyen jellegű módosításokat rendelettel léptessenek életbe. A Nép Ügyvédje rámutat, a módosításokat az új parlament mandátumának átvétele előtt 10 hónappal és a soron következő parlamenti választások megszervezése előtt 9-10 hónappal fogadták el. Az ombudsman szerint a kormány nem tartja tiszteletben a Velencei Bizottság vonatkozó ajánlásait, amelyek szerint a választások előtti utolsó esztendőben nem javallott a választási rendszer módosítása.

Ugyanakkor a rendelet szövege értelmében a parlamenti és a helyhatósági választások egyazon dátumon történő megszervezésének lehetősége kizárólag a 2020-as évre vonatkozik, márpedig - állítja a Nép Ügyvédje - a törvényeknek a jövőben esetlegesen előforduló minden ilyen helyzetet szabályozniuk kell, nem szorítkozhatnak egy bizonyos esetre.

Korábban az RMDSZ, a PSD, a Pro Románia párt az ALDE is kérte a Nép Ügyvédjét, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon az előre hozott választások megszervezését megkönnyítő sürgősségi kormányrendeletet. Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte: elfogadhatatlannak tartja a választási rendszer burkolt módosítását. Cseke Attila szenátor egy csütörtöki sajtótájékoztatón részletesen kifejtette, hogy miért alkotmányellenes a rendelet.

Az előrehozott választásokkal kapcsolatos sürgősségi rendeletet közben szerdán a szenátus már elutasította. Hatályon kívül helyezése akkor következhet be, ha a képviselőház is megszavazza, az államfő pedig kihirdeti az elvetéséről szóló törvényt, vagy ha az alkotmánybíróság helyt ad az ombudsman óvásának.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?