ActiveWatch: veszélyeztetett a szólásszabadság Romániában

Veszélyeztetett Romániában a szólásszabadság és a lakosságnak a korrekt tájékozódásához való joga – állapította meg pénteken az ActiveWatch Médiafigyelő Ügynökség nevű civil szervezet a sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából.

A bukaresti szervezet közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezet a 2012-es évi, a romániai szólásszabadság helyzetét vizsgáló jelentésben – amelyet május 8-án mutatnak be hivatalosan – megállapítja: a romániai sajtószabadságot a hatóságok és az állami intézmények visszaélései fenyegetik, de az is veszélyt jelent, hogy a médiatulajdonosok saját gazdasági és egyéb természetű érdekeik képviseletére és érvényesítésére használják fel a médiát a közérdek szolgálata ellenében.

Emellett az újságírók státusának a gyors ütemű romlása is veszélyezteti a szólásszabadságot, de a lakosság érdeke is sérül azáltal, hogy egyre nehezebb közérdeket szolgáló minőségi újságírást találni a román médiapiacon.    

A romániai médiatulajdonosok vállalatait tömörítő Román Sajtóklub (CRP) szerint a román tömegtájékoztatásnak a kreatív újságírás és az okos menedzsment révén kell újból erőre kapnia azért, hogy a média „újból valódi hatalommá” váljon Romániában. A szervezet szerint „zsákutcába vezet” a gazdasági válságra való hivatkozás nyomán a megszorítások és a leépítések folytatása a médiában.    

A civil szervezetek a sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából tiltakoznak az ellen is, hogy az alkotmánybíróság egyik legutóbbi döntése értelmében a parlamentnek ismét be kell vezetnie a büntető törvénykönyvbe, hogy a rágalmazás és a becsületsértés kriminalizálható.   

Ioana Avadani, a Független Újságírásért Központ ügyvezető igazgatója szerint az alkotmánybíróság döntése visszafordítja Romániát az időben, hiszen 2004-ben és 2005-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága többször közbelépett az újságírók ellen indított rágalomperekben, amikor – mint mondta – ezt az eszközt a hatóságok és közszereplők az újságírók ellen használták fel, korlátozva ezáltal a sajtószabadságot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?