Emberre is támadnak a juhokat őrző kutyák

Vadgazdálkodási és idegenforgalmi problémát jelentenek Hargita megyében a juhászok kutyatartási szokásai. Bár a vadgazdálkodási törvények tiltják, a juhászok megengedettnél jóval több ebet tartanak a nyáj mellett.

A 407/2006-os törvény a hegyvidéken egy-egy esztenányi juhhoz maximálisan három kutyát engedélyez, azonban a csobánok ennél jóval többet tartanak: nem ritka látvány a juhok mellett a hat, hét, vagy tíz, esetenként akár húsz kutyát számláló falka sem. Ezeket a kutyákat a juhászok alig etetik, így az ebek levadásszák maguknak az élelmet.

„A juhász sajtja kerek…”

A félvad kutyák óriási károkat okoznak a vadállományban, leggyakoribb áldozatuk a mezei nyúl, amelyből mutatóba is alig maradt már a csíki medencében, mutatott rá a maszol.ro érdeklődésére Fekete Árpád, a Csiki Vadászegylet elnöke. Elmondása szerint a pásztorok, azzal az ürüggyel, hogy a vadkártól féltik a nyájat, akár tizenöt-huszonöt kutyát is tartanak az esztena körül.

A maszol.ro által megkérdezett falusi polgármesteri hivatalokban kivétel nélkül mindenhol azt mondták, hogy egy-egy sereg juhhoz négy, öt, hét, de akár tíz kutya is tartozik. Legtöbb helyen azt állították, hogy az említett 407-es törvény nem ismerik, nem is hallottak róla. Ahol tisztában voltak a jogszabály előírásaival, nem tudták, hogy a problémát kinek és hogyan kellene orvosolnia.

„A juhász sajtja kerek, ide is gurul, oda is gurul, jut belőle mindenkinek”, válaszolt közmondással Fekete arra a kérdésünkre, hogy a helyi rendőrség, vagy polgármesteri hivatal miért nem tesz semmit. „Az a helyzet, hogy a legtöbb esetben maga a polgármester is juhtartó gazda, és ez mindent elmond”, mutatott rá Fekete.

Van, ahol a juhász is harapós

Van, ahol egyszerűen félnek a juhásztól, főleg, ha börtönviselt nehézfiút alkalmaz a község, aki máshol már nem tud elhelyezkedni. Fekete Árpád szerint néhány éve a Kászonokban magát az erdészt támadták meg a juhászkutyák. Mivel a juhász nem volt hajlandó visszahívni a kutyáit, az erdész söréttel a levegőbe lőtt. Ezzel azonban csak azt érte el, hogy néhány nap múlva a juhász meglátogatta és rátörve az ajtót, halálosan megfenyegette. Mint mondta, feljelentést nem mert tenni, hiszen a juhász veszélyes ember hírében állt, aki börtönben is ült már emberölésért.

Mit tegyünk, ha juhászkutyák támadnak ránk? Kutyák támadása esetén fontos, hogy ne essünk pánikba, de legalábbis tegyünk úgy, mintha uralnánk a helyzetet. Ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, ne kiabáljunk a kutyákra, álljunk meg és csendben várjunk, ajánlják a szakemberek. Próbáljunk mindig szembe fordulni az állatokkal és elejét venni, hogy hátunk mögé kerüljenek, mert így sebezhetővé válunk. Ha van nálunk tízórai, azt odaadhatjuk és akkor valóban kisebb a valószínűsége, hogy megtámadnak. Hátránya, hogy a kirándulás idejére a nyomunkba szegődhetnek. A vadászüzletekben legálisan beszerezhető kutya elleni paprikaspray-el sem sokra megyünk, ezek ugyanis maximum egy méteren belül hatásosak és csak szélcsendes időben használhatók. Az ultrahangos riasztók sem mindig válnak be, mert akadnak olyan kutyák, amelyek agresszivitását csak fokozza az ilyen eszköz. A tapasztaltabb túrázók a petárdára esküsznek, mert nemcsak kutya, hanem medve ellen is beválik, ilyet azonban illegális forgalmazni és birtokolni is.

Fekete azt is elmesélte, hogy egyik fajtiszta vadászkutyáját is valószínűleg a juhászkutyák tépték szét, ahogy gyakran a vadat is, azonban nem tudta volna törvényszéken is bizonyítani az igazát, mivel a kutyának nyoma veszett.

A félig elvadult kutyahordákat etetni képtelenség, így ezek a kutyák a farkasokhoz hasonlatosan szabályos falkavadászatot folytatnak, azonban vadon élő rokonaiknál jóval nagyobb falkákban teszik ezt, így az okozott kár is számottevő.

Megtámadják az őzet, amelyet percek alatt széttépnek, de lefogják akár a szarvast és a vaddisznót is, mondja Fekete. Az elnök szerint a juhászok saját maguknak is a kutyákkal vadásztatják le a vadat.

Gyakran előfordul, hogy ráuszítják kutyáikat a medvére, amelyet a nagy létszámú falka lefog, majd a juhász fejszével agyonüti. Fekete szerint emiatt hallani annyit a medvék által megtámadt vagy széttépett juhászokról. A legtöbb ilyen eset mögött az áll, hogy a juhász kutyájával próbál medvét fogni, aztán fordítva sül el a dolog.

Erről találtunk egy videót is, amelyen látszik, hogyan idomítják a csobánok a kutyáikat medvére vadászni:

https://www.youtube.com/watch?v=G3X5l1ymDlc

A medve ritkán támad emberre és mivel tíz kilométerről is megérzi a szagát, ezért legtöbbször odébb áll – magyarázta Fekete. A hivatásos vadász szerint nehéz bármit is a juhászokra bizonyítani. Ha mégis rajtakapják, hogy medvét ütöttek agyon, akkor önvédelemre hivatkozva megússzák a felelősségre vonást.

Idegenforgalmi probléma

Az effajta kutyatartás az alkalmi túrázókra is veszélyt jelent, és a veszélyt csak fokozza az, hogy a ridegtartásban nevelt kutyákban ott él a vadászösztön, a pásztor pedig sok esetben végignézi, ahogy kutyái a turistákat zaklatják, megmarják.

Olyan esetek is előfordulnak a legelésző nyájak közelében, amikor a juhász rá is uszítja kutyáit a turistára, és ezen így már idegenforgalmi problémát is jelentenek.

„Sajnos az a helyzet, hogy valóban idegenforgalmi probléma a sok kutya, mert ugye a túrázókra és a gombászokra is rátámadnak”, felelte lapunk megkeresésére Sárig Lajos, Csíkszentmihály alpolgármestere, aki elismerte, hogy a községhez tartozó falvak összesen hét juhnyájat legeltetnek, seregenként öt-hat kutyával. A lehetséges teendőkkel kapcsolatban azonban tanácstalan volt. Mindenesetre lapunknak azt ígérte, hogy az érintett juhászokat írásban figyelmezteti majd a jogszabályokról, mást nemigen tehet. „Hozzánk a polgármesteri hivatalba még nem gurult be sajt, mert ha így lenne, akkor nem nagyon tehetnénk semmit”, fogalmazott.

A wales-i juhászok másképp szórakoznak

Ám nem minden juhász neveli a kutyáját agresszívvé. Néhány wales-i juhász nemrégiben gondolt egyet, és az alábbi videóban láthatóan szórakozott a felügyeletükre bízott nyájjal, meg az azt őrző kutyákkal:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KoEDRxAj7fg

A videót láthatóan nem manipulálták, a juhászok valódi walesi juhászok, akik a saját birkáikat terelték a felvételekhez, amelyekhez nem kellett más, mint türelem, okos kutyák és ügyes juhászok.

 

 

 

Kimaradt?