Haláleset, ittas urnabiztos, rosszullétek, áramszünetek zavarták meg a választást

Dolj megyében meghalt egy idős szavazópolgár, Brăilán egy szavazókör ittas elnökét kellett helyettesíteni – többek között emiatt kell ideiglenesen félbeszakítani a szavazást sok helyütt – közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. Délig 17 választási szabálysértésre vonatkozó bejelentés érkezett az elnökválasztás vasárnapi második fordulója kapcsán, de ezek közül öt megalapozatlannak bizonyult.

„Három állampolgárt figyelmeztetésben részesítettek az 112-es sürgősségi hívószám indokolatlan hívása, illetve a szavazókörzet környékén való alkoholfogyasztás miatt. A legtöbb incidenst, négyet-négyet Dâmboviţa és Dolj megyéből jelezték, míg Bukarestben három ilyen volt” – nyilatkozta Dajbog.

A szóvivő arról tájékoztatott, hogy egy Dolj megyei szavazókörzetben megszakították a voksolást, mivel egy 70 év fölötti, egészségügyi problémákkal küzdő állampolgár meghalt.

Dâmboviţa és Beszterce-Naszód megyéből a kampánycsend megsértéséről érkeztek bejelentések, amelyek azonban a helyszínen megalapozatlannak bizonyultak.

„Egy brăilai választási iroda alelnöke jelentette, hogy az elnök alkoholt fogyasztott, így azt leváltották” – folytatta a belügyi szóvivő.

A belügyminisztériumi szóvivő szerint ugyanakkor több esetben is szükség volt a mentőszolgálat közbelépésére: a fővárosban két nő esett össze a választási irodában, őket bevitték az egyetemi kórházba, Ilfov megyében pedig egy 85 éves férfi lett rosszul, de megtagadta a kórházi ellátását. Bihar megyében egy választási iroda cukorbeteg tagja lett rosszul, őt kórházba vitték.

Több Temes megyei szavazókörzetben áramkimaradásokat tapasztaltak, emiatt az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség sürgősen áramgenerátort küldött oda.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?