Elnökválasztás, második forduló: vasárnap eldől, ki lesz Románia államfője (percről percre)

Vasárnap reggel hétkor megnyíltak a hazai urnák a elnökválasztás második fordulójában, amelyben Klaus Johannis és Viorica Dăncilă csap össze az államfői mandátumért. A külföldön élő román állampolgárok közül többen szavaztak a romániai urnanyitásig, mint az első fordulóban. Este kilenckor az országban lezárul a szavazás, és ismertetik az exit poll eredményeket. Cikkünk folyamatosan frissül.

00:50

A sztárkosaras Bidennek, a rendőr szakszervezet Trumpnak szurkol

Arra buzdította a mintegy 74 millió követőjét Twitteren az NBA sztárja, LeBron James, hogy szavazzanak Joe Bidenre. A New York-i rendőrség (NYPD) szakszervezete viszont Donald Trumpnak szurkol. (Foxnews)

22:56

Így nézett ki a részvételi arány urnazáráskor

Urnazárásig a választópolgárok 49,87 százaléka élt a szavazójogával az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. A november 10-i első fordulóban a választói névjegyzékben szereplőknek a 47,66 százaléka ment el szavazni.

21:39

Minden idők legtöbb szavazatát kapta elnökjelöltként Joe Biden

A végeredménytől függetlenül az már rögzíthető, hogy az amerikai elnökválasztás történetében Joe Biden kapta elnökjelöltként a legtöbb szavazatot. A demokrata politikusra eddig 69 759 833-an voksoltak a Guardian adatai szerint. A csúcsot korábban Barack Obama tartotta, akik a 2008-as elnökválasztáson 69 498 516 szavazatot kapott. Donald Trump jelenleg 67 160 663 szavazatnál tart, ami a harmadik legtöbb valaha kapott szavazat. (Guardian)

21:28

A 182 bejelentett szabálysértés fele megalapozatlannak bizonyult

A választási folyamattal kapcsolatos 182 esetleges rendellenességről érkezett bejelentés a belügyminisztériumhoz, ezek 50 százaléka alaptalannak bizonyult - közölte vasárnap a szaktárca szóvivője, Monica Dajbog.

A legtöbb bejelentés Bukarestből, illetve Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu és Olt megyéből érkezett. A rendőrség 17 esetben szabott ki bírságot, összesen 16.200 lej értékben, 16 esetben figyelmeztetett. 25 esetben bűncselekmény gyanúja - a választók megvesztegetése, a szavazási titok megsértése, választási csalás, többszöri szavazás - miatt vizsgálódnak - mondta a szóvivő. (Agerpres)

21:15

20 órakor meghaladta az első fordulós arányt az országos részvétel

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint majdnem elérte a 49 százalékot, és meghaladta az első fordulóban jegyzett arányt vasárnap 20 órakor a részvétel a második elnökválasztási fordulóban. Két hete urnazárásig a választók 47,66 százaléka adta le a szavazatát. A vasárnapi második fordulóban 19 órakor 49,95 százalékos volt a részvételi arány, az első fordulóban pedig 46,84 százalékos. A legkevesebben Hargita (22,39 százalék), Kovászna (25,27) és Vaslui megyében (37,09) mentek el szavazni. A legnagyobb szavazási kedv Ilfov (66,60), Kolozs (60,32) és Szeben megyében (56,96) volt.

21:06

RMDSZ-becslés: jelentősen elmaradt 19 órakor a magyar részvétel az országostól

Az RMDSZ közlése szerint a 34,1 százalékosra becsült magyar részvétel vasárnap 19 órakor is jelentősen elmaradt a 47,1 százalékos országos részvételtől az elnökválasztás második fordulójában. A becsült adatok szerint a magyar részvétel lemaradása számottevően nagyobb, mint a korábbi választásokon, relatív értelemben 28 százalékos. Az erdélyi, magyarok által jelentős arányban lakott megyék részvétele az országos átlag alatt van, egyedül Kolozs megyében kiemelkedő, 57 százalékos, de Bihar és Szilágy megye is felzárkózott az átlaghoz a délutáni órákban.

20:46

Friss exit poll adatok: Dăncilă buktája körvonalazódik

A nap folyamán a CURS-Avangarde, az IRES, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) is végzett felmérést az urnáktól távozó választók megkérdezésével. Az Adevărul által megszerzett adatok szerint a szavazás lezárása előtt Klaus Johannis támogatottsága 62 és 67 százalék közötti volt. Ezek az arányok nem tükrözik a külföldi szavazatok, amelyek szintén az államfőnek kedveznek.

20:15

19 órakor megközelítette az első fordulós arányt a részvétel

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint meghaladta a 47 százalékot, és az első fordulóban jegyzett arányhoz közelített vasárnap 19 órakor részvétel a második elnökválasztási fordulóban. Két hete urnazárásig a választók 47,66 százaléka adta le a szavazatát. A vasárnapi második fordulóban 19 órakor 47,12 százalékos volt a részvételi arány, az első fordulóban pedig 45,08 százalékos. A legkevesebben Hargita (21,41 százalék), Kovászna (24,11) és Szatmár megyében (35,67) mentek el szavazni. A legnagyobb szavazási kedv Ilfov (63,10), Kolozs (57,22) és Szeben megyében (54,35) volt. 

19:57

Hárman haltak meg vasárnap szavazóhelyiségben vagy szavazóhelyiség mellett

Rosszul lett és meghalt vasárnap, közvetlenül a szavazata leadása után egy 69 éves nő Argeș megyében. Ez volt a második elnökválasztási fordulóban a harmadik haláleset, ami szavazóhelyiségben vagy szavazóhelyiség mellett következett be.

19:16

A választók egyötöde sem szavazott Hargita megyében 18 óráig

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint az országos átlagnál jóval kisebb volt vasárnap 18 órakor a szavazási kedv Székelyföldön a második elnökválasztási fordulóban. Este hatig a választók 44,31 százaléka járult az urnák elé, ez mintegy két százalékponttal nagyobb arány, mint az első fordulós részvétel (42,19) ebben az órában. A legkevesebben Hargita (19,88 százalék), Kovászna (22,35) és Szatmár megyében (33,39) mentek el szavazni. A legnagyobb szavazási kedv Ilfov (58,25), Kolozs (52,71) és Szeben megyében (50,67) volt.

18:59

Londoni nagykövetség: egyes szavazókörzetekben torlódás lehet

Egyes londoni szavazókörzetekben fennáll enyhe torlódás kockázata – közölte Románia egyesült királyságbeli nagykövetsége.

A diplomáciai képviselet szerint volt olyan szavazóiroda, ahol az első öt óra leforgása alatt háromezernél is többen adták le szavazatukat, és azt tanácsolják, hogy a sorban állás elkerülsée végett keressenek fel más szavazóhelyiségeket. Londonban 19 szavazókörzetet alakítottak ki, ebből 12-t a város északi részén, amelyek többsége mintegy 1500 szavazót regisztrált.

 

Az Egyesült Királyság egész területén 72 szavazóhelyiséget hoztak létre, és vasárnap, romániai idő szerint 16 óráig több mint 118 ezren adták le voksukat, 309-en levélben szavaztak.

18:53

A részvételi arány 17 órakor átlépte a 40 százalékot

Vasárnap 17 óráig 7 341 534-en éltek a szavazati jogukkal az elnökválasztás második fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) online követhető adatai szerint ez 40,29 százalékos részvételi aránynak felel meg. Két hete, az első fordulóban ugyanekkor kisebb, 37,93 százalékos volt a részvételi arány.

18:23

Nőtt a különbség a magyar szavazók részvételi aránya és az országos átlag között

A BEC 16 órás jelentése alapján az országos részvétel 35,8 százalékos (a külföldi szavazatok nélkül), ami meghaladja az első forduló részvételi adatát (33,4) százalék, de továbbra is elmarad a 44,5 százalékos, 2014-es második fordulós mobilizációtól. Az RMDSZ becslései szerint a magyar részvétel továbbra is jelentősen elmarad az országos részvételtől, 24,6 százalékra becsülhető. Ez több mint 11 százalékos különbség, vagyis nőtt a 13 órakor mért hétszázalékos különbséghez képest.

18:04

Közel száz választási csalással kapcsolatos bejelentés érkezett

Mindeddig 96 esetleges választási szabálysértésre vonatkozó bejelentés érkezett, de ezek közül 32 megalapozatlannak bizonyult – Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő vasárnap délután. A legtöb panasz a választási propaganda folytatására, a voks bizalmas jellegének megsértésére, szavazólapok hiányára, a választási turizmusra, illetve a szavazóhelyiségek közelében való alkohol árusítására vonatkozott – mondta Dajbog. (Agerpres)

17:49

Lankadt a szavazókedv

11 és 15 óra között nőtt a szavazókedv az elnökválasztás második fordulójában, aztán egy kicsit megtorpant a lendület. A 16 órai adatok szerint 35,81 százalékos volt az országos részvételi arány, ez 6 524 336 szavazót jelent.

16:53

Újabb rekordot döntött a külföldön szavazók száma

Romániai idő szerint vasárnap 14 óráig több mint 570 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzeteknél. Ezekhez hozzáadódik az a 17 503 állampolgár, aki a levélszavazást választotta. A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint a legtöbben, megközelítőleg 122 ezren, Olaszországban voksoltak, Nagy-Britanniában körülbelül 94 ezren, Németországban pedig közel 93 ezren adták le szavazatukat. Spanyolországban, ahol a román hatóságok a legtöbb szavazókörzetet nyitották (összesen 143-at), körülbelül 82 ezren szavaztak az említett időpontig. (Agerpres)

16:40

Ekkora volt a részvételi arány 15 órakor az elnökválasztáson

Vasárnap 15 óráig 5 719 976-an éltek már a szavazati jogukkal az elnökválasztás második fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) online követhető adatai szerint ez 31,39 százalékos részvételi aránynak felel meg. Két hete, az első fordulóban ugyanekkor kisebb, 29,21 százalékos volt a részvételi arány. (G4Media)

16:21

Cioloş az előzőnél dinamikusabb elnöki mandátumot remél

Dacian Cioloş, a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke arra számít, hogy a jövendőbeli elnöknek az elsőnél dinamikusabb második mandátuma lesz, és hogy a Románia korszerűsítésére törekvő politikai erők egységre lépnek egy hosszú távú, az ország javát szolgáló projekt érdekében.

„Rögtön a választások után nekiállunk előkészíteni ezt a projektet. Nem hiszem, hogy még egy évet várnunk kellene arra, hogy parlamenti többségünk legyen” – nyilatkozta Dacian Cioloş vasárnap.

A PLUS elnöke Teleorman megyében voksolt, kifejtve, jobban kellene törődni ezután Románia eme részével is, mert az utóbbi időben „félretették" ezt a megyét a politikai érdekeltségek gyakorlatának virágzása miatt, de az ország vezetőinek túl kell lépniük ezen. Mint mondta, jövőre európai parlamenti képviselői irodát nyit Teleorman megyében. (Agerpres)

16:09

Dan Barna: az egyik jelölt megadhatja a korszerű Románia reményét

Bízik benne, hogy a nap végére „megadatik számunkra a korszerűsödés útjára lépő Románia reménye" – fogalmazott Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, miután szavazott az államfőválasztás második fordulójában. Az első fordulóban a harmadik helyen végzett elnökjelölt kiemelte: a szavazást nemcsak jognak, hanem állampolgári kötelességének tartja. „Arra szavaztam, hogy záruljon le a nyomozás augusztus 10-e ügyében, hogy Románia folytassa Európa felé vezető útját, a jólét, a civilizált, modern állam felé vezető utat. A két jelölt közül csak egyik adhatja meg mindennek a reményét. Nem a garanciát, hanem a reményt" – nyilatkozta az USR elnöke. (Agerpres)

16:01

Nem hivatalos: a déli féltekén Johannis a voksok több mint 90 százalékát kapta

Az USR–PLUS választási szövetség párhuzamos szavazatszámlálása alapján Klaus Johannis jelenlegi államfő a leadott voksok több mint 90 százalékát kapta két olyan külföldi szavazókörben, amelyben az időeltolódás miatt már befejeződött az elnökválasztás vasárnapi második fordulója. Az új-zélandi Aucklanden a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjére az ott szavazó román állampolgárok 90,2 százaléka (186-an) voksolt, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje 9,8 százalékot ért el (20 szavazat). Az ausztráliai Sydney-ben 335-en szavaztak Johannisra (93 százalék) és 25-en Dăncilára (7 százalék). (G4Media)

15:59

Közel az ötmillióhoz a szavazók száma

Vasárnap 14 óráig 4 893 046 szavazópolgár járult az urnák elé, ami 26,85 százalékos részvételi arányt jelent. Két hete, az első fordulóban 25 százalékot mértek délután kettőkor. (G4Media)

15:32

Kiszivárgott exit poll-adatok: Johannis húsz százalékkal vezet

A szavazóhelyiségektől távozó választópolgárok megkérdezése alapján készült becsült (exit poll) felmérések alapján Klaus Johannis hivatalban lévő államfő húsz százalékkal vezet kihívója, Viorica Dăncilával szemben az államfőválasztás vasárnapi második fordulójának „félidejében”. (stiripesurse.ro/fanatik.ro)

15:05

Becslés 13 órakor: a magyar választók részvételi aránya 7 százalékkal elmarad az átlagtól

Az RMDSZ által végzett felmérés szerint 13 óráig a romániai magyar választópolgárok 15 százaléka járult az urnákhoz az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. Az országos átlag ekkor 22,07 százalékos volt.

14:47

Haláleset, ittas urnabiztos, rosszullétek, áramszünetek zavarták meg a választást

Egy Dolj megyei szavazókörzetben megszakították a voksolást, mivel egy 70 év fölötti, egészségügyi problémákkal küzdő személy meghalt. Egy brăilai választási iroda alelnöke jelentette, hogy az elnök alkoholt fogyasztott, így azt leváltották.

A fővárosban két nő esett össze a választási irodában, Ilfov megyében pedig egy 85 éves férfi, míg Bihar megyében egy választási iroda cukorbeteg tagja lett rosszul.

Több Temes megyei szavazókörzetben áramkimaradásokat tapasztaltak. (Agerpres)

14:28

Részvételi arány 13 órakor: több mint négymillióan szavaztak

Vasárnap 13 óráig 4 021 634-en éltek már a szavazati jogukkal az elnökválasztás második fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) online követhető adatai szerint ez 22,07 százalékos részvételi aránynak felel meg. Két hete, az első fordulóban ugyanekkor kisebb, 20,68 százalékos volt a részvételi arány.

14:10

Így alakul a magyarok részvételi arány az elnökválasztás második fordulójában

Az RMDSZ az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában is készít felmérést a romániai magyar szavazópolgárok részvételi arányáról. A becslések szerint a magyar részvételi arány jelentősen elmarad az országostól: 4,5 százalékra volt becsülhető 10 órakor.

14:07

Kevesebb politikai konfliktust, több építkezést vár a következő öt évben az RMDSZ elnöke

Vasárnap délelőtt a kolozsvári Tiberiu Popoviciu Informatikai Líceumban szavazott az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor a pecsételés után azon meggyőződését hangsúlyozta, hogy a szavazati joggal élni kell: mindig el kell menni szavazni, amikor a polgárnak lehetősége van a politikai életet befolyásolni – részletezte. Hozzátette: reméli, hogy a következő öt évben kevesebb politikai konfliktus, és több építkezés, fejlődés, a jövő felé tekintés fogja jellemezni a román politikát és az államelnököt. (T. A.)

13:22

Paleologu: valami ellen szavaztam

Valami ellen voksolt, eltérően az első fordulótól, amikor a változásra szavazott – közölte vasárnap Theodor Paleologu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) volt államfőjelöltje, miután élt szavazati jogával Bukarestben.

„A szavazás a demokrácia ünnepe, de ez egy szégyenteljes nap Románia számára, amikor valójában semmilyen remény sincs a változásra. A románok két katasztrófa közül választhatnak. Valójában valami ellen voksoltam, eltérően az első fordulótól, amikor bizonyos értékekre, a jövőre, a változásra szavaztam. Most a nagyobbik rossz ellen voksoltam” – nyilatkozta.

A politikus remélte, hogy az ország lakossága „megszívleli ezt a leckét”: a választás napja szerinte egy szinte egyáltalán nem létező, vita nélküli kampányt zár le, amelyben a két jelölt megcsúfolta a demokráciát, és amelyben a két nagy párt megmutatta, hogy képtelen az államfői tisztség kívánalmainak megfelelő jelölteket állítani.

13:15

Részvételi arány délben: több mint hárommillióan szavaztak már

Több mint hárommillióan éltek már a szavazati jogukkal vasárnap délig az elnökválasztás második fordulójában. Ez 16,6 százalékos részvételi aránynak felel meg. Két hete, az első fordulóban ugyanekkor kisebb, 15,82 százalékos volt a részvételi arány. (G4Media)

13:03

Új-Zélandon véget ért a választás

Véget ért Új-Zélandon az államfőválasztás második fordulója – tájékoztat a külügyminisztérium vasárnapi közleménye. A dokumentum szerint a szavazás javában zajlik az Ausztráliában, Ázsiában, Európában és Afrikában kialakított 776 szavazókörzetben. (Agerpres)

12:53

Lábon lőtte a támadót a szavazóhelyiséget őrző rendőr

Közrend- és közcsendháborítás miatt bűnvádi eljárás indult egy férfi ellen, aki szombat este rátámadt egy rendőrre a Prahova megyei Drăgăneasa település egyik szavazóhelyiségének udvarán; a rendőr lábon lőtte a férfit, akit jelenleg kórházban kezelnek. Egy másik személyt is őrizetbe vettek ugyanebben az ügyben, további hét személy ellen pedig még folyamatban van a kivizsgálás közrend- és közcsendháborítás, illetve hatósági személy elleni támadás miatt. (Agerpres)

12:19

Először haladta meg a részvételi arány a két héttel korábbit

A BEC immár hivatalos 11 órai adatai szerint 11,39 százalékos volt a részvételi arány – először nagyobb, mint az elnökválasztás két héttel korábbi első fordulójában ugyanebben az órában mért arány: akkor a választók 11,08 százaléka szavazott délelőtt 11 óráig.

12:11

Maros megye: lecserélték a mintának kitűzött érvénytelenített szavazólapokat

A Maros Megyei Választási Iroda (BEJ) helyt adott a Szociáldemokrata Párt (PSD) óvásának, és mind az 568 szavazókörzetben lecseréltette vasárnap reggel a mintának kitűzött érvénytelen szavazólapokat. Beadványában a PSD Maros megyei szervezete arra hívta fel a BEJ figyelmét, hogy 14 választási iroda előterében olyan érvénytelenített választócédulákat tűztek ki mintának, amelyekben a BEJ bélyegzőjét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Klaus Johannis nevét feltüntető keretébe ütötték. (Agerpres)

12:01

11 százalék fölé kúszott a részvételi aránya

A BEC online frissülő adatai szerint 11 órakor a választási részvételi arány 11,31 százalékos volt. (A monitorkép 11.01-kor készült)

11:52

Közel 400 ezren szavaztak külföldön vasárnap 10 óráig

A Központi Választási Iroda folyamatosan frissülő adatai szerint közel 400 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott elnökválasztás második fordulójában, vasárnap 10 óráig, jóval többen, mint az első fordulóban, ugyaneddig az időpontig. A 10 órás adatok szerint 380 314 külföldön élő román állampolgár voksolt valamelyik szavazókörzetben, 17 503-an levélben szavaztak. Két héttel ezelőtt, az első elnökválasztási fordulóban 315 042-en szavaztak eddig az időpontig, 25 189-en közülük levélben. Magyarországon 10.45-ig 975-en szavaztak. (g4media.ro)

11:38

Közel negyvenezer belügyes ügyel a szavazás biztonságára

Több mint 39 ezer rendőr, csendőr, határőr, tűzoltó és más belügyi alkalmazott biztosítja a szavazás zavartalan lefolyását az államelnök-választások második fordulójában - tájékoztatott a belügyminisztérium. Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő közölte, az országban kialakított 18.748 szavazókörzetnél 20 ezer belügyi alkalmazott felel a rendért és biztonságért, több mint 3.600-an pedig a választási incidensekről érkező bejelentésekkel foglalkoznak. A szóvivő beszámolója szerint mindenütt jelentősebb problémák nélkül kezdődött el a szavazási folyamat.

Dajbog rámutatott, a szavazókörzeti iroda elnökének kötelessége gondoskodni a szavazás jó körülményeinek biztosításáról. Azok a személyek, akik nem hajlandók alávetni magukat a szavazókörzeti iroda elnöke rendvédelemre vonatkozó utasításainak, 1.500 és 4.500 lej közötti bírsággal büntethetők. Hozzátette, az elnök hatásköre kiterjed a szavazóhelyiségnek helyet adó épület udvarára, valamint az annak 500 méteres körzetében levő utcákra, közterekre is. A rend fenntartása érdekében a szavazókörzeti iroda elnöke segítségért fordulhat a belügyi alkalmazottakhoz. (Agepres)

11:15

Biden nyert Maine-ben és Arizonában

A demokrata jelölt megnyerte a legészakibb amerikai államot, Maine-t. Ez azonban nem meglepetés, a választások végredeményét nem befolyásolja különösebben, mert csak 4 elektort jelent. Az AP és Foxnews szerint azonban Joe Biden nyert Arizonában is, ami 11 elektort jelent. Így a demokrata jelöltnek jelenleg 238, míg Trumpnak 213 elektori szavazata van.

11:14

Johannis: egy modern, európai, normális Romániára szavaztam

Egy normális, európai Romániára szavazott - nyilatkozta a második mandátumára pályázó Klaus Johannis államfő vasárnap, miután leadta voksát a bukaresti Jean Monnet Líceumban, és arra biztatta a polgárokat, hogy járuljanak az urnákhoz. A PNL jelöltje azt mondta, magas részvételre számít a választáson.

„A mai egy nagyon-nagyon fontos nap. Személy szerint én egy modern, európai, normális Romániára szavaztam, és felkérek mindenkit, hogy menjen le voksolni. A mai egy rendkívül fontos nap, mert Románia jövőjéről szavazunk, arról, hogy milyen irányban haladjon az ország. Ma a bajnokok napja van, a "Votat" feliratú bélyegzőt kezükben tartó bajnokok napja. Kedves románok, legyetek ma mindannyian bajnokok!" - jelentette ki Iohannis.

"Remélem, hogy sok román jön el szavazni, és természetesen némi izgalommal várjuk az eredményt ma este" - mondta. Johannis nem gondolja, hogy incidensekre kerülhetne sor.  "Az eddig információk alapján minden rendben van, és azt hiszem, hogy a dolgok jól mennek. A fontos az, hogy minél többen menjenek el szavazni" - hangoztatta az elnök. Az államfőt több liberális politikus elkísérte szavazni, köztük Ludovic Orban miniszterelnök is. (Agerpres)

11:11

Szinte ugyanannyian szavaztak 10 óráig, mint az első fordulóban

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint vasárnap reggel 10-ig 1 253 111-en szavaztak az országban az elnökválasztás második fordulójában. Az országos részvételi arány 6,87 százalékos volt, szinte ugyanakkora, mint az első fordulóban reggel 10-kor (6,89 százalék). A legkisebb részvételi arányt Hargita megyében (2,65 százalék) és Kovászna megyében (3,02 százalék) jegyezték. A legnagyobb a szavazási kedv Teleorman (9,42), Olt (8,95) és Ilfov (8,89) megyében.

10:43

Orban biztos abban, hogy Johannis győzni fog

Olyan Romániára szavazott, amely megbecsülésnek örvend nemzetközi szinten, amelyben minden állampolgárnak esélye van a sikeres élethez, amelyben az állam intézményei a polgárok szolgálatában állnak - nyilatkozta Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap, miután leadta voksát az Ilfov megyei Dobroeşti egyik iskolájában.

A kormányfő arra biztatta a románokat, hogy éljenek választójogukkal, mert ez egy alapvető jog, és "amikor választások vannak, a románoknak lehetőségük van eldönteni, milyen irányba haladjon az ország". Kifejtette, nincs kétségem az általa támogatott jelölt győzelméről, csak ennek aránya kérdéses. „Remélem, kategorikus győzelem lesz, hogy a polgárok által az elnökválasztás második fordulójában kinyilvánított akarat, miszerint normális Romániát, fejlett Romániát, a világban tiszteletben tartott Romániát akarnak, a lehető legerősebb és legtisztább legyen” - mondta a kormányfő. (Agerpres)

10:41

Nem történtek incidensek urnanyitáskor

Országszerte rendben zajlik a szavazás, nem történtek incidensek urnanyitáskor - nyilatkozta vasárnap reggel az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke, Constantin-Florin Mituleţu-Buică. "Rendben zajlanak a dolgok, az urnák megnyitásakor nem történtek incidensek. Az állampolgároknak csak az a dolguk, hogy menjenek el szavazni. (...) Valamennyi szavazókörzet nyitva áll, mindenki végzi a munkáját" - mondta az AEP elnöke, miután ő maga is voksolt.

Mituleţu-Buică rámutatott, a külföldi szavazókörzeteknél nagyobb részvételt jegyeztek ez idáig, mint az államfőválasztás első fordulójában. Szerinte ez annak is betudható, hogy az első körben tapasztaltak alapján elszántabbak az emberek, annak tudatában mennek szavazni, hogy nem kell majd várniuk, nem áll fenn annak a veszélye, hogy nem tudnak élni választójogukkal. (Agerpres)

10:15

Négyszer nagyobb a szavazási kedv Ilfovban, mint Hargita megyében

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint vasárnap reggel 9-ig valamivel több mint 611 ezren adták le a szavazatukat az országban az elnökválasztás második fordulójában. Az országos részvételi arány 3,35 százalékos volt, kisebb, mint az első fordulóban reggel 9-kor (3,51 százalék). A legkisebb részvételi arányt Hargita megyében (1,26 százalék) és Kovászna megyében (1,39 százalék) jegyezték. A legnagyobb Ilfov (4,57), Konstanca (4,52) és Teleorman (4,50) megyében a szavazási kedv.

09:53

Viorica Dăncilă már szavazott

Az előre tartó Romániára szavazott - mondta a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje, Viorica Dăncilă, miután vasárnap leadta voksát az elnökválasztás második fordulójában. "Olyan Romániára szavaztam, amelyik előre tart, nem hátrafelé, nem az olyan idők felé, amikor nem voltak jogaink, nem volt szabadságunk, mert a teljes hatalom egyetlen ember kezében összpontosult" - fogalmazott Dăncilă, miután voksolt a bukaresti Sfântul Sava Főgimnáziumban kialakított szavazókörzetnél.

Hozzátette, olyan cotroceni-i mandátumra voksolt, amely "nagyobb részvállalást, több munkát, a román nép és a nemzeti érdek iránti több tiszteletet és odaadást" hoz majd. Arra a kérdésre, hogy szerinte megnyeri-e az államfőválasztást, a PSD jelöltje azt mondta, ezt nem ő dönti el, hanem a román állampolgárok, és ő bízik az emberekben. (Agerpres)

09:22

Több mint 15 ezer fogvatartott jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával

Országszerte több mint 15 ezer fogvatartott jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával az államfőválasztás vasárnapi második fordulójában. Az Országos Börtönigazgatóság (ANP) közölte: a szerdáig összesített adatok szerint 15.151 fogvatartott kérelmezte, hogy szavazhasson vasárnap.

A Központi Választási Iroda (BEC) határozata értelmében az előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól, mozgóurnát igényelhetnek, hogy voksolhassanak az államfőválasztáson. Emellett egy másik BEC-döntés lehetővé teszi, hogy a szavazási szándékukat kifejezők számának függvényében szavazófülkéket alakítsanak ki és urnákat helyezzenek el a büntetés-végrehajtási intézetekben. (Agerpres)

09:14

Hargita és Kovászna megyében a legkisebb a részvétel

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint vasárnap reggel 8-ig valamivel több mint 243 ezren szavaztak, az országos részvételi arány 1,33 százalékos volt, kisebb, mint az első fordulóban reggel 8-kor (1,42 százalék). Az országban a legkisebb részvételi arányt Hargita megyében (0,48 százalék) és Kovászna megyében (0,56 százalék). A legnagyobb Ilfov (1,88), Konstanca (1,79) és Dâmbovița (1,66) megyében a szavazási kedv.

08:52

Megdőlhet a két héttel ezelőtti rekord

A vasárnapi romániai urnanyitásig eltelt két napban a levélszavazatokkal együtt mintegy 383 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott az elnökválasztás második fordulójában, közel 90 ezerrel többen, mint az első fordulóban, ugyaneddig az időpontig.

03:45

Biden nem kíván jóslatokba bocsátkozni

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt babonásnak mondta magát, és ezért nem kívánt jóslatokba bocsátkozni az amerikai elnökválasztás eredményét illetően, amikor a delaware-i Wilmingtonban újságírók erről faggatták helyi idő szerint kedden kora este. Mindazonáltal azt hangoztatta, hogy reményei szerint megnyeri a választást.

Elmondta: munkatársaitól úgy értesült, hogy rendkívül nagy a részvétel a választásokon, különösen a fiatalok, a nők és az afroamerikai lakosság körében. Hozzáfűzte, hogy információi szerint ez így van a választás végeredménye szempontjából kulcsfontosságú államokban, köztük Georgiában és Floridában is. Biden mindazonáltal leszögezte: "kicsit bizonytalan" a végeredményt illetően, mert sok tagállamban kiegyenlített a küzdelem. (MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?