Elnökválasztási értékelő Székelyföldön: Kelemen Hunor fölényesen nyert

Háromszéken az RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor nyerte vasárnap az államfőválasztás első fordulóját a szavazatok 61,39 százalékával, azaz 40 541 vokssal – derült ki az összes szavazat megszámlálása után.

A Kovászna megyei szavazópolgárok Klaus Johannis liberális jelöltet 16,65 százalékban támogatták, a jelenlegi államfő 10 999 voksot kapott. Háromszéken harmadik helyen Viorica Dăncilă, a Szoicáldemokrata Párt (PSD) jelöltje végzett 6,91 százalékkal, a negyedik az USR–PLUS Szövetség jelöltje, Dan Barna 5,94 százalékkal. Mircea Diaconu 3,91 százalékkal, a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje, Theodor Paleologu következik a sorban 2,04 százalékkal. A többi jelölt kevesebb mint ezer szavazatot kapott Háromszéken.

Hargita megyében is hasonlóan alakult a rangsor.

A választási térképen két megyét – Kovásznát és Hargitát – jelölnek zölddel, ami az RMDSZ jelöltjének székelyföldi győzelmét jelzi. Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke szerint jók az eredmények, hiszen Kelemen Hunor Kovászna megyében 40 541 szavazatot kapott, vagyis többet mint amit a szövetség jelöltje a 2009-es és a 2014-es államfőválasztásokon (38 773 voks) szerzett. Háromszéken országos szinten a legalacsonyabbak között volt a szavazási kedv, vasárnap a választópolgárok 37,02 százaléka járult urnákhoz, szemben a több mint 47 százalékos országos részvételi aránnyal.

Kit támogat az RMDSZ a második fordulóban?

„A második fordulóban azt a jelöltet támogatjuk, aki képviseli a magyar közösség érdekeit” – nyilatkozta a sajtónak Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke leszögezte: „Mi nem bal vagy jobb oldaliak vagyunk, hanem a magyar közösség érdekeit képviseljük, vagyis a közösség jogainak bővítését és azon megyék, régiók fejlesztését, ahol élünk”.

Az alacsony háromszéki szavazókedv kapcsán Tamás Sándor kifejtette: nagy méretű távolmaradás azokon a Kovászna megyei településeken tapasztalható, ahol többségében románok élnek, így – összevetve az idei európai parlamenti választásokon való részvételi adatokkal – például Bodzavidéken. Tamás Sándor példaként a vegyes lakosságú Zágont említette, ahol a többségében magyarok lakta falurészben berendezett 1. számú szavazókörzetben 75 százalékos volt a részvétel, míg a többségében románok lakta falurészben berendezett 2. számú szavazókörzetben alig 25 százaléknyian szavaztak.

Horia Grama: Romániának román államelnökre van szüksége!

Az államfőválasztás második fordulójába jutott két jelöltet – Klaus Johannis és Viorica Dăncilă – támogató pártok háromszéki szervezetének elnökei is értékelték az első fordulót, illetve latolgatták a második forduló eredményét.

A PSD Kovászna megyei elnöke, Horia Grama azt tartotta fontosnak, hogy Viorica Dăncilă bejutott a második fordulóba. „Most minden nulláról indul, nem lesz már 14 jelölt, hanem Klaus Johannis méretkezik össze Viorica Dăncila-val. Ha Johannis elfogadja a választási vitán való részvételt, az emberek megláthatják a különbséget a két jelölt között, azt, hogy bár sokan sértegetik, de Viorica Dăncilă szabadon és folyékonyan beszél, ezzel szemben Johannis papírról olvassa a szövegét” – fejtette ki. Horia Grama leszögezte: „A román társadalomnak román elnökre van szüksége, és miért ne egy nőre, hiszen a nők sokkal szervezettebbek, és jobban figyelnek a részletekre.”

A PSD-s politikus cáfolta Tamás Sándor állítását, miszerint Kovászna megye románok lakta térségeiben alacsonyabb volt a szavazókedv, mint a magyarlakta vidékeken. Szerinte a románok lakta vagy vegyes lakosságú településeken a választási részvétel megközelítette az országos átlagot, miközben például Baróton és Kézdivásárhelyen alacsonyabb volt a szavazókedv. „Amikor a magyarok számára nincs tétje a választásoknak, nem vesznek részt azon” – mondta Grama.

„Kovászna megyében a Nemzeti Liberális Párt a legerősebb román párt, jól mozgósítottunk és a második fordulóban nyerni fogunk” – jelentette ki Olimpiu Floroianu. A PNL Kovászna megyei szervezetének elnöke emlékeztetett, hogy Klaus Johannis Háromszéken is jelentős különbséggel utasította maga mögé a PSD és az USR–PLUS jelöltjeit. Floroianunak meggyőződése, hogy a két hét múlva sorra kerülő második fordulóban a Kovászna megyeiek többsége a jelenlegi államfőre, Klaus Johannisra szavaz majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?