FRISSÍTVE – Több mint 200 ezer voks külföldön, a PSD megóvná a levélszavazatok egy részét

FRISSÍTVE: A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint szombaton 18 óráig több mint 207 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben. Ehhez hozzáadódik mintegy 25 ezer, a csütörtöki határidőig levélben elküldött szavazat, így meghaladta a 232 ezret a külföldön élő szavazók száma. Mivel azonban sokan az elnökválasztás esetleges második fordulójára kapott szavazólapot is visszaküldték, a kormány éléről elmozdított Szociáldemokrata Párt (PSD) meg akarja óvni azok érvényességét.

Mint köztudott, az idei elnökválasztáson nemcsak a romániai szavazás napján, november 10-én, hanem a vasárnapot megelőző pénteken és szombaton is voksolhatnak a külföldön élő román állampolgárok. Pénteken helyi idő szerint 12 és 21, szombaton (majd vasárnap is) 7 és 21 óra között tartanak nyitva a szavazóhelyiségek (világszerte több mint 830-at hoztak létre).

A külföldi szavazókörökben leadott voksok száma romániai idő szerint szombaton 13 óráig meghaladta a 123 ezret. A májusi európai parlamenti (EP-) választásokon – amikor csak vasárnap lehetett 7 és 21 óra között voksolni, és nem került mindenki sorra – 385 ezer szavazatot adtak le külföldön.

A külföldi szavazatok összegyűjtését azzal is könnyíteni próbálták a törvényhozók, hogy az elnökválasztásra is kiterjesztették a levélvoksolás lehetősét, de viszonylag kevesen, mintegy 41 ezren jelezték, hogy élni akarnak ezzel a lehetőséggel, és közülük is csak 25 ezren küldték vissza a csütörtöki határidőig szavazataikat.

A többieket a választási hatóság e-mailben értesítette, hogy szavazatuk nem érkezett meg időben postai úton, így választójogukat már csak személyesen gyakorolhatják valamely hazai vagy külföldi szavazókörben.

Az amúgy sem túl sikeres levélszavazás során leadott voksok egy részét ráadásul a most már ellenzékben lévő PSD meg is akarja óvni, mivel kétezer külföldi választó már a második fordulóra kiküldött szavazólapokat is visszaküldte, pedig még azt sem tudni, ki jut be a második fordulóba.

Az állandó választási hatóság rámutatott, hogy a parlament (és a PSD) által is megszavazott törvény alapján járt el, amely szerint egyetlen küldeményben kellett eljuttatni az igénylőknek a szavazólapokat az elnökválasztás mindkét fordulójára, hiszen arra nem lett volna idő, hogy olyan szavazólapokat nyomtassanak és juttassanak el időben számukra, amelyeken már csak a második fordulóba jutott két jelölt neve szerepel.

Kapcsolódók

Kimaradt?