Diákokkal találkozott Kelemen Hunor államfőjelölt Csíkszeredában

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatóival és oktatóival, valamint a Márton Áron Tanulmányi Központ bentlakó diákjaival, nevelőivel találkozott szerdán délután Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje.

Kelemen Hunor csíkszeredai programja a Sapienti EMTE karán kezdődött. Az intézmény könyvtárában diákok és oktatók fogadták az RMDSZ elnökét.  A közvetlen hangulatú beszélgetéseken szóba kerültek a környezetgazdálkodás, a természetvédelem aktuális feladatai, valamint az oktatás problémái mellett a tudományos kutatások finanszírozásának kérdései is.

Kelemen Hunor kiemelten beszélt hallgatóságának a környezettudatos életmód és a környezetvédelem fontosságáról, az erdőtelepítések szükségességéről. Hallgatói kérdésre válaszolva az elnökjelölt beszélt a Duna-deltában folyó természetrombolásról, a Sapientia EMTE társadalomra gyakorolt hatásairól, vagy a Natura 2000 területek szociális, gazdasági, turisztikai vetületeiről. Az egyetem jelenlévő oktatói arra hívták fel az államelnökjelölt figyelmét, hogy a genetikai kutatások állami finanszírozása rendkívül kiszámíthatatlan és esetleges.

Nem könnyű eldönteni, merre tovább érettségi után

A Márton Áron Tanulmányi Központban 122 tehetséges középiskolás éli mindennapjait kollégiumi rendszerben. A diákok mind valamely területen elért kiemelkedő eredmény miatt lehetnek a 2016-ban átadott modern intézmény lakói. Kelemen Hunor közvetlen hangú bemutatkozását követően kérdéseket tett fel a fiataloknak, majd beszélgetés alakult ki az oktatás aktuális kérdéseiről.

Több fiatal megfogalmazta észrevételeit, kívánságait az oktatási rendszer kapcsán. Volt, aki az opcionálisan választható tantárgyakat hiányolta, volt, aki a pályaválasztás kapcsán várna több segítséget az iskoláktól. Szóba került a román nyelv oktatása, valamint a testnevelés órák száma is. A diákok egyetértettek abban, hogy speciális módszerekkel kell oktatni az állam hivatalos nyelvét, ugyanakkor megfogalmazták, hogy a számonkérést, az érettségi vizsgákat is az eltérő módszerekhez kell igazítani.  A heti több testnevelési óra megosztotta a fiatalokat, volt, aki szerint az egy is sok, más a hármat is elfogadná. Az elnökjelöltet szívesen tájékoztatták a diákok a kollégium mindennapjairól, a beszélgetésbe az intézmény dolgozói is bekapcsolódtak.

Kapcsolódók

Kimaradt?