Antal Árpád: változtatni kell, hogy ne kerüljön veszélybe a képviselet

A vasárnapi európai parlamenti választásokon az erdélyi magyarság bebizonyította, hogy képes mobilizálni és megvédeni magát, és azt üzente, hogy Romániában és Brüsszelben ne tervezzen senki anélkül, hogy ne vegye figyelembe az 1,3 milliónyi erdélyi magyar közösséget – fogalmazta meg az EP-választás fő üzenetét Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

Az elöljáró és az RMDSZ helyi elnöke hétfői választási éredményeket értékelő sajtótájékoztatóján kifejtette: az elmúlt időszak kampánya egy etnikai mobilizációs verseny volt, és ebben nem maradtak alul a magyarok, működött a közösség egészséges önvédelmi reflexe. „Az EP-választás nem az RMDSZ-ről és két brüsszeli képviselőről szólt, hiszen a szövetség csak egy eszköz és keret ahhoz, hogy egyrészt megvédje a közösséget, másrészt lépjen előre a jogok bővítése területén is” – mondta.

Egy szervezet, sokféle elvárás

A polgármester rámutatott: erősen rétegzett a társadalom, az embereknek különböző igényeik és szempontjaik vannak. E tekintetben könnyebb a románoknak, mivel 15 párt közül választhatnak, de az erdélyi magyarokat egy szervezet, az RMDSZ képviseli, és bár a magyar közösségnek sokféle elvárása van a szövetséggel szemben, azon belül kell megtalálni a közös megoldást.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke hozzátette: eddig sok kampányt levezényelt, de most érkezett a legtöbb pozitív és kevésbé pozitív visszajelzés. Ehhez vélhetően hozzájárul a technológia is, hogy az emberek különböző fórumokon megfogalmazzák észrevételeiket. Ugyanakkor sok tanulságot le lehetett szűrni a vasárnapi választások kapcsán.

A Kovászna Megyei Tanács elnöke szerint a továbbiakban is folytatják a vidéki konzultációs találkozókat pártszínezettől függetlenül minden gazdával és önkormányzati képviselővel, illetve folytatják a kulturális és közéleti témákban szervezett vidéki találkozókat is.

Az RMDSZ-nek korrekciókat kell végrehajtania, hogy ne kelljen félteni a képviseletet

Antal Árpád szerint az EP-választás tapasztalataiból le kell vonni a következtetéseket, és a következő másfél évben minden korrekciót meg kell tenni, hogy megakadályozzák, hogy ne a most vasárnapi választások hangulatában és ilyen félelmekkel várják a jövő évi parlamenti választásokat. Hozzátette: minden településen meg kell nézni, hogy mit lehet tenni, beszélgetéseket kell kezdeményezni a Magyar Polgári Párttal és az Erdélyi Magyar Néppárttal.

A sepsiszentgyörgyi választási eredményeket elemezve, Antal Árpád rámutatott: az látszik, hogy a magyarok 5-6 százaléka román pártra szavazott, elsősorban az USR–PLUS-ra. Elemezése szerint ezeknek a magyar embereknek a fele az EMNP szimpatizánsai közül kerül ki, másik fele pedig olyan magyar ember, aki úgysem nem támogatta volna az RMDSZ-t.

Antal Árpád szerint meg kell vizsgálni, milyen fenntartásaik vannak az RMDSZ-el szemben azoknak a magyar fiataloknak, akik vasárnap az USR–PLUS-ra szavaztak, illetve elemezni kell, hogy sok fiatal miért nem vett részt a választásokon. Meg kell vizsgálni azt is, mivel magyarázható, hogy a mostani választásokon nem induló EMNP még az utolsó héten is fontosnak tartotta, hogy az RMDSZ ellen kommunikáljon.

Tamás Sándor: nincs mentség egyes települések szervezetlenségére

Tamás Sándor szerint a következő napokban elemzik a Kovászna megyei települések választási eredményeit. A számok azt mutatják, hogy egyes közigazgatási egységek az országos átlag fölött teljesítettek, ilyen Kézdiszentlélek, Kommandó, Málnás, Illyefalva, Dobolló, Réty, Kovászna, Kézdialmás, Árkos és Bodok. Ezzel szemben viszont vannak „kullogó” települések, mint Bölön, Gelence, Barót, Nagyborosnyó és Ozsdola.

Tamás Sándor szerint a mélyére kell nézni a dolgoknak, hiszen egyes településeken az látszik, hogy két része van a falunak, ahol a magyar közösség nagy számban vett részt a választásokon, míg a román közösség alacsony számban, és összességében ez rontotta le a részvételi arányt. Két településen – Gelencén és Baróton – viszont nincs mentség, csapnivaló eredményeket hoztak az RMDSZ-esek és MPP-sek egyaránt – mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint a két településen uralkodó „szervezetlenség” aggasztó jel a jövő évi helyhatósági választások előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?