Karanténba helyezték a rahovai börtönben Radu Mazărét

Huszonegy 21 napig lesz karanténban Radu Mazăre a rahovai börtönben. A volt konstancai polgármestert, akit a rendőrség kiküldött egysége hozott haza hétfő este repülővel Madagaszkárról, a börtönigazgatóság fegyveres őrséggel szállította a rahovai börtönbe.

A rendőrség a repülőtéren adta át a foglyot a börtönigazgatóságnak. Az ilyenkor szokásos háromhetes karantén lejárta után egy lakhelyéhez közelebb eső fogházba szállítják Mazărét.

A madagaszkári hatóságok május 14-én hagyták jóvá a kiadatási kérelmet, a román hatóságok még aznap elkezdték a hazahozatalához szükséges formaságokat. Román rendőrökből álló fegyveres őrség utazott Madagaszkárra, hogy hazahozza a volt polgármestert.

Mazăre több mint egy éve hagyta el az országot, és Madagaszkáron politikai menedékjogért folyamodott.

A különc, legtöbször celebként megnyilvánuló, alulöltözött hölgyek társaságában mutatkozó volt konstancai polgármester ellen több bírósági ítélet született Romániában, néhány közülük nem végleges.

Az a jogerős ítélet, amely a nemzetközi elfogatóparancs alapjául szolgált, február 8-án született egy törvénytelen ingatlan-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben. Ugyanabban az ügyben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték.

A vádirat szerint olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza. A DNA szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai városkasszát pedig 36,16 millió euróval károsítva meg.

Radu Mazăréra kilencéves börtönbüntetés vár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?