banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

FRISSÍTVE – Újabb börtönbüntetésre ítélték távollétében a különc konstancai ex-polgármestert

FRISSÍTVE: Kilenc év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Konstanca volt polgármesterét, Radu Mazărét.

A volt elöljárót vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt ítélték el a Polaris hulladékgazdálkodási vállalatnak versenytárgyalás nélkül biztosított szerződés ügyében. A vádhatóság szerint nyolcmillió eurót és nyolcmillió lej csúszópénzt kapott.

A döntés nem jogerős, megfellebbezhető.

Radu Mazăre egyenként 3 év és 6 hónap börtönbüntetést kapott két vesztegetési bűncselekmény miatt, plusz 5 év és 6 hónapot egy harmadik esetben csúszópénz elfogadása miatt. További 5 évet szabott ki rá a bíróság, mert vétkesnek ítélte a hivatali visszaélés vádjában, plusz 1 évet folytatólagosan fennálló érdekellentét miatt.

Az ítélethozatalkor végül a legsúlyosabb, 5 és fél éves büntetést megtoldották a többi büntetés összegének egyharmadával, tehát 4 év és 4 hónappal, így jött ki a döntésben szereplő 9 év és 10 hónapos szabadságvesztés.

A kikötőváros volt polgármesterével egyidőben Sorin Gabriel Strutinsky üzletembert is elítélte a bíróság, rá három vesztegetési bűncselekmény miatt összesen 7 év és 10 hónapos letöltendő börtönbüntetést szabtak ki a bírák.

A Polaris cég társtulajdonosát, Eduard Stelian Martint hivatali visszaélésben való bűnrészesség, valamint megvesztegetés miatt találtaták vétkesnek, összesen 5 és fél éves szabadságvesztést róttak ki rá.

Megvesztegetés miatt a Polaris Holding céget is egymillió lejes pénzbüntetéssel sújtotta a legfelsőbb bíróság testülete, és – amennyiben jogerőssé válik az ítélet – két évre azt a jogot is elveszti, hogy közbeszerzési versenytárgyalásokon vegyen részt.

A döntés értelmében Radu Mazăre volt konstancai polgármestertől és az üzletembertől fejenként több mint húszmillió lejt koboz el az igazságszolgáltatás.

Radu Mazăre ellen 2015 decemberében emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és érdekellentét miatt abban az ügyben, amelyben Eduard Martin volt képviselő és Gabriel Strutinsky üzletember is érintett. Mazăre 2017-ben elhagyta Romániát és bejelentette, hogy Madagaszkáron kért politikai menedékjogot (az afrikai szigetországgal nincs kiadatási egyezménye Romániának).

Radu Mazăre a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával 15 évig volt Konstanca polgármestere, néhány éve még mindennapos szereplője volt a bulvármédiának. Az excentrikus elöljáró előszeretettel mutatkozott alulöltözött hölgyek társaságában, rendszeres vendég volt a Rio de Janeiró-o karneválon, illetve Konstanca éjszakai szórakozóhelyein, 2009 júliusában pedig azzal keltett felháborodást, hogy egy divatbemutatón náci egyenruhában pózolt.
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?