Bizalmatlansági indítványt fontolgat az RMDSZ

Bizalmatlansági indítvány benyújtását javasolja Máté András, ha a kormány felelősséget vállal a restitúciós törvényért a parlament előtt. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője pénteken a maszol.ro-nak elmondta, tárgyalásokat kezdeményezne a Demokrata Liberális Párttal az indítvány benyújtásához szükséges aláírások összegyűjtéséhez.mate

A politikus szerint jelenlegi formájában elfogadhatatlan az RMDSZ számára a törvény. Máté szerint alkotmányellenes, hogy a kárpótlás pontrendszerrel történik, mert ezt hátrányosan megkülönbözteti a még nem kárpótolt tulajdonosokat azokkal szemben, akik a korábbi törvény szerint pénzt kaptak elkobzott ingatlanaikért. A politikus kifogásolja azt is, hogy a kormány az állam tulajdonában lévő ingatlanok felleltározása idejére felfüggeszti a kárpótlási folyamatot.

„Beszéltem a törvényről Kató Béla püspökkel is, a törvényt a református egyház is elfogadhatatlannak tartja” – mondta lapunknak Máté. Emlékeztetett arra, hogy a jogszabályt a katolikus püspökök konferencia is ellenezte.

Korábban Victor Ponta miniszterelnök informálisan ígéretet tett arra, hogy a kormány átemel több előírást a törvénybe az RMDSZ által korábban beterjesztett restitúciós tervezetből, amely az egyházak kárpótlásáról szólt. Ez sem történt meg – nyilatkozta a maszol.ro-nak Markó Attila képviselő. A tervezet kidolgozója elmondta, a Ponta-kabinet egyetlen passzust emelt át az RMDSZ-es jogszabályból: 25-ről 10 évre csökkentette azt az időtartamot, amennyit egyházi ingatlanokban maradhatnak az állami intézmények.marko

Markó Attila egyben cáfolta a miniszterelnöknek azt a kijelentését, miszerint a kormány tervezetét az új jogszabály kidolgozását kérő Európai Emberjogi Bíróság is pozitívan véleményezte. „Utánanéztem a bíróság álláspontjának, hát az bizony nem mondható pozitívnak” – jelentette ki.

A kormány jövő szerdán vállalna felelősséget a törvényért a parlament előtt. Ha felelősségvállalástól számított három napon belül senki sem nyújt be bizalmatlansági indítványt, akkor a jogszabály elfogadottnak tekinthető. Ha bizalmatlansági indítványt nyújt be az ellenzék és ezt megszavazzák, akkor a kormány megbukik.

Máté András elismerte, hogy tekintettel a Szociál-Liberális Szövetség kétharmados többségére, az indítvány elfogadásának kicsi az esélye. Mint mondta, javaslatát megvitatják majd a frakcióban is, ezt követően döntenek a további lépésekről. Az RMDSZ-nek összesen 147 aláírást kell összegyűjtenie az indítvány benyújtásához, ezért lesz szükség a PDL segítségére.

A kormány már átküldte a törvénytervezetet a parlamentbe. A felelősségvállalásig hátralévő napokban még lehetőség van módosító javaslatok beterjesztésére. A miniszterelnök szerdán azt ígérte, hogy a jövő heti kormányülésen ezeket az indítványokat is megpróbálják figyelembe venni.

Kimaradt?