Sajtószabadság világnapja: az újságíró-szakszervezet szerint egyre rosszabb a helyzet

​Május 3-át az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlése nyilvánította a sajtószabadság nemzetközi napjává. Ezen a napon felhívják a figyelmet a szabad sajtó fontosságára, a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletben tartására, felmérik a média szabadságának aktuális helyzetét, illetve megemlékeznek a munkavégzés közben elhunyt újságírókról.

Teljes támogatásáról biztosította az újságírókat Klaus Johannis államfő pénteken, a sajtószabadság világnapján.

„Ma az újságírókat ünnepeljük, akik az igazság felderítésének szentelik életüket, és kemény munkájukkal hozzájárulnak az átláthatóság biztosításához, a felelős kormányzáshoz. Teljes támogatásomról biztosítom önöket” – írta Twitter-bejegyzésében az elnök.

Romániában kevés a hivatásos újságíró

Az Európai Unió (EU) országaiban 433 ezer újságírót tartottak számon 2018-ban, ami a foglalkoztatottak 0,2 százalékát teszi ki – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.

Arányaiban Svédországban és Horvátországban dolgozik a legtöbb újságíró, ezekben az országokban a foglalkoztatottak 0,4 százalékát adják. Ezzel szemben Olaszországban, Lengyelországban, Litvániában, Romániában és Szlovákiában mindössze 0,1 százalékos az újságírók aránya a foglalkoztatottakon belül.

A kimutatás arra is kitér, hogy az elmúlt esztendőben 1,3 millió személyre (a foglalkoztatottak 0,5 százaléka) volt tehető az EU tagországaiban az újságíráshoz kötődő szakmákban (például lapkiadás) dolgozók száma. Romániában az adatok szerint 16 300 személynek volt ilyen foglalkozása 2018-ban.

Tăriceanu az újságírókról: a társadalom „kedves őrültjei”

A társadalom „kedves őrültjeinek” nevezte Călin Popescu-Tăriceanu az újságírókat a sajtószabadság világnapja alkalmából kiadott üzenetében, hangsúlyozva, hogy a demokrácia az ő szavaikra és írásaikra támaszkodik.

„Évekkel ezelőtt egy híres amerikai újságíró azt írta, hogy ha azt látjuk, hogy egy lángokban álló épületből emberek ezrei menekülnek kifelé, és mindeközben néhányan meg éppen azon vannak, hogy jussanak be az épületbe, utóbbiak minden bizonnyal újságírók. A következtetés tehát az, hogy kissé őrültek vagytok, a demokrácia azonban a ti szavaitokra és írásaitokra támaszkodik. A társadalom kedves őrültjei vagytok, és elképzelhetetlen lenne a világ nélkületek. Igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy kormány nélkül könnyebb meglenni, mint sajtó nélkül” – fogalmazot a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a szenátus elnöke, hangsúlyozva, hogy ezt egy olyan volt kormányfő állítja, aki sok ősz hajszálát „köszönheti” az újságíróknak.

 

Tăriceanu felidézte a rendszerváltás előtti időket, kitért az újságírók bebörtönzésére, a hírekhez, külföldi televízió- és rádióműsorokhoz való hozzáférés különböző módjaira, a Szabad Európa, az Amerika Hangja rádióadó és a BBC adásainak titokban való követésére.

Nem csoda hát – mutatott rá –, hogy a kommunizmus bukása után sajtófogyasztás tekintetében Románia éveken át vezető helyet foglalt el világviszonylatban is. „Ma azonban sajnos ennek éppen az ellenkezőjét észleljük: olyan országgá váltunk, amelyből a nyomtatott sajtó szinte teljesen eltűnt, furcsa hírtelevízió-infláció tanúi lehetünk, általános tartalmú hetilapok nincsenek, és olyan állampolgárok kezdtek el újságírói hivatást érezni magukban, akik inkább megfigyelésekre, fedett akciókra szakosodtak” – fogalmazott.

„Idegesítők, bosszantók vagytok, de ti vagytok a demokrácia utolsó bástyái, pótolhatatlanok vagytok, és nagy szükségünk van rátok” – zárta üzenetét Călin Popescu-Tăriceanu.

MediaSind: a sajtó és az újságíró helyzete napról napra rosszabb

A média, de főként az újságíró helyzete napról napra rosszabb, a sajtószabadság pedig egyre inkább a politikai hatalom kénye-kedvének van kiszolgáltatva, szögezte le a romániai újságírókat tömörítő MediaSind szakszervezet pénteki közleményében.

„Néhány nappal a sajtószabadság világnapja előtt a parlament módosította a büntetőtörvénykönyvet, beiktatva azt, hogy börtönbüntetéssel sújthatók azok, akik információkat tesznek közzé a bűnügyi perekről. Ezzel nemcsak a sajtószabadságot korlátozzák, hanem a lakosságnak is az információhoz való jogát. Társadalmunk egyik nagy baja az, hogy a közszolgálati média intézményei továbbra is politikai befolyás alatt állnak, a román közszolgálati televízió és rádió munkatársait pedig óriási nyomás alá helyezik, hogy felhasználják őket a választási kampányokban” – írták.

A szakszervezet szerint a társadalmi párbeszédet minden szinten gátolja a megszorító és önkényes munkatörvény, súlyosan érintve a sajtót is, amely, legalábbis helyi szinten, megszűnőfélben van.

A MediaSind képviselői az Európai Újságírók Föderációjával együtt egy sor követelést fogalmaztak meg, többek között: töröljék a büntetőtörvénykönyvből a sajtószabadságot gátló előírásokat, sürgősségi eljárással módosítsák a Román Televíziótársaság és a Rádiótársaság működési szabályzatát, sürgősen menesszék tisztségéből Doina Gradea elnök-vezérigazgatót, vizsgálják ki a korrupciógyanús szerződéseket a társaságon belül, dolgozzák ki és írják alá az ágazat kollektív munkaszerződéseit.

„Az állampolgároknak meg kell érteniük, hogy a sajtó a demokrácia egyik alapköve. És az információhoz való jog ugyanolyan alapvető fogalom, mint az egészségügyi ellátáshoz való jog. Minden demokratikus társadalom egyik legnagyobb elvárása az, hogy a sajtót ne ellenőrizze a kormány és ne manipulálják a politikusok. Ez azonban csak akkor következhet be, ha az állampolgárokban tudatosodik, hogy a sajtó az övék” – nyomatékosítták.

A kormányfő értékeli az újságírók munkáját

Értékeli a munkájukat és az odadaást, amellyel az újságírók a munkájukat végzik, az objektív és korrekt információközlést – üzente Viorica Dăncilă kormányfő pénteken.

„Az újságíróknak alapvető szerepük van a modern társadalom fejlődésében, az értékek megóvásában és az emberi jogok előmozdításában. Az információforrások sokszínűsége miatt ma ez a szerep különösen nagy jelentőséggel bír” – hangsúlyozta a miniszterelenök.

Dăncilă szerint ma, amikor a társadalmakban virágzik az álhírek jelensége, különösen nagy szükség van korrekt, megfelelően ellenőrzött forrásokból származó információkra, pártatlanságra és felelősségre.

Kapcsolódók

Kimaradt?