Garázsbontások Csíkszeredában: hamarosan lejár a kitűzött határidő

Április harmincadikán jár le a csíkszeredai városháza által kitűzött határidő a közterületeken felépített lemezgarázsok lebontására. Bár sok helyen elvégezték a tulajdonosok a bontási munkálatokat, még mindig nagyon sok garázs áll a helyén. Utánajártunk, hol tart a folyamat és mi lesz azoknak az építményeknek a sorsa, amelyeket nem bontanak le határidőre.

Csíkszereda városképéhez az utóbbi évtizedekben hozzánőtt a hosszú sorokban kígyózó kopott bordó színű garázsok látványa. A közterületre épített garázsok nem rendelkeznek építési engedéllyel, többségük hajdani parkolóhelyeket foglalnak el. Az utóbbi években megnövekedett gépjárműpark miatt jelentős problémákat okoz, hogy a város nem rendelkezik elegendő hellyel parkolóhelyek kialakításához. Ennek a megoldásában is segíthet, ha eltűnnek a garázsok. Ezen kívül lebontásuk által jelentősen javulhat a csíkszeredai városkép is.A bontási folyamat jelenlegi helyzetéről, illetve a garázsok helyének rehabilitációjáról, új funkcióba helyezéséről Veres Csaba, a csíkszeredai városháza városellenőrzési és kényszervégrehajtó irodájának vezetője tájékoztatta lapunkat.

A garázsok 80 százaléka még áll

Az irodavezető a Maszol érdeklődésére elmondta, jelenleg csupán a garázsok 18-19 százalékát bontották le, ennyi tulajdonos jelentette be az önkormányzatnál, hogy elvégezték a bontási munkálatokat. Tehát a többség még nem akart, vagy nem tudott eleget tenni az önkormányzat rendelkezésének. Veres Csaba tájékoztatása szerint sok esetben nem az akarat hiányáról van szó: vannak idős emberek, akik nem tudták elvégezni vagy megszervezni a garázsbontási munkát. Ezen kívül a tulajdonosok egy része távol él, sok esetben nem is tud a rendelkezésről, nincs kapcsolata az itthoni eseményekkel, valamint vannak olyan esetek is, amikor a tulajdonos már nem él.Az önkormányzat feladata lesz, hogy a határidő lejárta után elemezze a kialakult helyzetet és döntést hozzon a megmaradó garázsok lebontásának folyamatára vonatkozóan. Elképzelhető, hogy azok számára, akik önhibájukon kívül nem tudtak eleget tenni a rendelkezésnek, az önkormányzat felajánl valamilyen humánus megoldást a helyzet rendezésére. Azok, akik nem vettek tudomást az április 30-i határidőről, arra számíthatnak, hogy az önkormányzat egy harmadik fél, egy szakcég közreműködésével le fogja bontatni a garázsokat, ebben az esetben a munkálatok költségei a tulajdonost fogják terhelni.

Veres Csaba úgy fogalmazott: „Lehetséges, hogy a bontási munkálatok kellemetlen helyzetet teremtettek a garázstulajdonosoknak, de összességében a közösség érdekeit kell az önkormányzatnak szem előtt tartani. Ez pedig azt diktálja, hogy a garázsokat bontsák le, nem csak praktikus, hanem esztétikai okokból is.”

Sok hulladékkal jár

A bontások során nagy mennyiségű hulladék keletkezett, ez részben magának a lebontott garázsoknak a fém anyagából adódott. Ezt a tulajdonosok többsége elszállíttatta egy harmadik fél bevonásával, de voltak olyanok is, akik maguk értékesítették fémhulladékként. Vannak, akik építőanyagként újra fel fogják használni a szétbontott fémanyagot.A keletkezett hulladék másik részét a garázsban tartott, sok esetben évek óta elfekvő holmik teszik ki. A garázsbontások során feleslegessé vált dolgokat a város tavaszi nagytakarítási munkálatai során elszállította a regionális hulladékgazdálkodási vállalat. Az ezt követő időszakban keletkező hulladékok tárolására, elszállítására az önkormányzat szeméttároló konténereket helyezett ki. Ezt a garázstulajdonosok térítésmentesek vehették, vehetik igénybe – tájékoztatott az irodavezető.

Mi lesz a garázsok helyén?

Lapunk azon kérdésére, hogy hogyan történik majd a lebontott garázsok helyének rehabilitációja, és hogyan fog a felszabaduló közterület a jövőben hasznosulni Veres Csaba elmondta, hogy a garázsok annak idején javarészt parkolók helyére épültek és szeretnék a felszabaduló közterületek többségén ugyanezt a funkciót visszaállítani. Ez nem minden esetben egyszerű, gyakran jelentős tereprendezési munkálatok elvégzésére volna szükség. Ennek a folyamata jelenleg még nincs kidolgozva, ehhez egy átfogó területrendezési projekt kidolgozása szükséges.

Kapcsolódók

Kimaradt?