Csíkszereda: sok javaslat érkezett a „kék ház” hasznosítására

Összesen 217 lakossági javaslat érkezett az egykori csíkszeredai Népművészeti Iskola épülete új tulajdonosának felhívása nyomán a Petőfi utca 36. szám alatt található ingatlan közösségi célú hasznosítására. Ezeket csütörtökön Vizi Balázs, Petőfi 36 elnevezésű projekt menedzsere ismertette, vázolva az előzetes elképzeléseiket is.

A több mint 1200 négyzetméteres impozáns házat Bochkor Béla tervezésével olasz mesterek építették 1900-ban. Az épület gazdag múlttal rendelkezik, ugyanis az 1930-as évektől kezdve működött benne készruhagyár, katonaság, bentlakás, kulturális központ, illetve legutóbb negyedévszázadon keresztül a Hargita Megyei Művészeti Népiskola számára biztosított helyet. Az új tulajdonos, egy csíkszeredai vállalkozó elsősorban közhasznú célra használná az épületet, ezért kikérte a lakosság véleményét.

A 217 lakossági javaslat a ház közösségi célú hasznosítására közel egy hónap alatt érkezett be. „ A véleményezés elemzése igazi kihívás volt, igyekeztünk tárgyilagosak maradni, illetve a kulcsszavak kiírásának módszerét alkalmaztuk, az alapján, hogy kiket célzott az ötlet, és mi a konkrét elképzelés” – mondta Vizi Balázs.

Az első kategóriában 12, a másodikban pedig 28 leggyakrabban előforduló kulcsszavat azonosítottak. A fiatalok kifejezés több mint harminc százalékkal esett latba az összesítésben, ezt követte a gyerekek, az idősek, a művészek, a fogyatékkal élők, tudatos vásárlók és képzőművészek kifejezés.

„Az egyik legnépszerűbb ötlet az volt, hogy szórakozóhelynek adjon otthont az épület. Ezenkívül javasolták még az oktatási tevékenységeket, táncházat, próbatermet, mozit, kulturális központot, székelyföldi fejlesztési központot, társasjáték klubbot. Voltak még egyedi és különleges elképzelések, mint internetmentes hely, rehabilitáció internet-függőknek vagy több generációs ház” – vázolta a projektmenedzser.

Vizi elmondta, elsősorban azokat a véleményeket és javaslatokat kezdik elemezni, amelyek minél több konkrétumot tartalmaznak. A vizsgált ötlet egyik fő szempontja, hogy időben túlélje a kezdeményezőket, járuljon hozzá az önfenntartáshoz és szolgálja a közérdeket.

„Előzetes elképzeléseink még nincsenek kőbe vésve. Az első koncepció, az előbb felsorolt szempontokat figyelembe véve, lényegesen meg is változhat”- mondta Vizi Balázs. E szerint az épületbe visszaköltözne a Hargita Megyei Művészeti Népiskola bizonyos programja, helyet kapna benne a Virtus Egyesület, az első Erdélyi Fotográfia Múzeum, és megalakulna a Csíkszeredai Underground Kulturális Tér kezdeményezés. Kialakítanának egy közhasznú stúdiót is, egy előadó-, tárgyaló- és konferenciatermet, valamint helyet kapna egy kisebb kávézó és szendvicsező.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?