#TeleormanLeaks: durván rászállt az adatvédelmi hatóság a Rise Project újságíróira

Óriási bírsággal fenyegeti a Rise Project kiadóját az adatvédelmi hatóság (ANSPCP), ha nem szolgáltatja ki a TelDrum vállalatról közölt információinak a forrását. A portál Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt terhelő iratokat hozott nyilvánosságra, a hatóságot pedig egy volt PSD-s politikus vezeti.

Mint ismert, a Rise Project a TelDrum irdatlan mennyiségű belső dokumentumának birtokába jutott. A portál oknyomozó újságírói szerint a bőröndnyi iratot a korrupcióellenes ügyészség elől dugták el a Teleorman megyei cég vezetői, és egy gazda találta meg a birtokán, aki átadta nekik. Az aktákból az már kiderült: a TelDrum-ügyben korrupcióval gyanúsított Liviu Dragnea szoros kapcsolatban állt a céggel, amit a politikus korábban tagadott.

Az iratok részletes ismertetése után két nappal a Rise Project felszólító levelet kapott az adatvédelmi hatóságtól. Az ANSPCP az európai adatvédelmi irányelvre hivatkozva 20 millió euróig terjedő bírságot helyezett kilátásba, ha a portál nem közli, kitől kapták a bőröndnyi dokumentumot. A hatóság ugyanakkor hozzáférést kért az informatikai rendszerükhöz is – számolt be Facebook-oldalán a Rise Project.

A portál emlékeztetet, hogy a hatóság vezetője, Ancuța Opre korábban a PSD politikusa volt, a korrupcióellenes ügyészség pedig hivatali visszaélés gyanújával bűnvádi eljárást indított ellene.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?