Dragnea szerint Johannis is bűnözőnek tekinthető

Folytatódott az egyre durvább hangvételű nyilatkozatháború a kormánytöbbség politikusai és a az államfő között: csütörtökön Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke minősítette bűnözőnek az őt korábban bűnözőnek nevező Klaus Johannist.

A házelnöki tisztséget is betöltő politikus a parlamentben rendezett sajtóértekezletén vont párhuzamot saját - szerinte koholt vádakra alapozott - bírósági ügyei és a Johannis által elkövetett "valódi törvénytelenségek" között, amelyek felett a vádhatóság állítólag szemet hunyt.

A PSD elnöke az úgynevezett "párhuzamos állam" bábjának nevezte az államfőt, aki szerinte most azért ideges, mert látja, hogy lassan lebomlik az a "gyűlöletes rendszer", amely mindeddig védelmet biztosított neki. Dragnea szerint Johannis kilenc ügyét temette el a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amíg azt az elnök védence, a nyáron leváltott Laura Codruta Kövesi vezette.

Dragnea leleplező információkat ígért

Dragnea szerint Johannis egy hamisított végrendelet alapján, rosszhiszemű vásárlóként jutott hozzá egy államosított nagyszebeni ingatlanhoz, tehát bűnözőnek tekinthető.

"Mondhatnánk, hogy ő az a bűnöző, aki felkapaszkodott az állam élére, annak legmagasabb tisztségébe. Johannis esetében a jogosulatlan előny nem a magasabb választási részvételből állt, ahogyan azt kitalálták a népszavazás-ügyben (amiért Dragneát jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték), hanem nagyon is valós házakból, házbérekből és több százezer euróból, amellyel törvénytelenül megrövidítette a román államot" - jelentette ki Dragnea.

A házelnök szerint Johannis nagyszebeni polgármesteri mandátuma idején érdekellentétbe is keveredett, amikor a szintén általa vezetett német kisebbségi szervezettel bonyolított le ingatlanügyleteket. Dragnea hétfőre további leleplező információkat ígért Johannisról.

Az előzmények

 Az újabb személyeskedő nyilatkozatháborút Dragnea robbantotta ki hétfőn, amikor az államfő elleni vádaskodással válaszolt azokra a személyét érintő kiszivárogtatásokra, amelyeket a Rise Project nevű tényfeltáró lap kezdett folytatásokban nyilvánosságra hozni.

Johannis erre kedden azzal reagált, hogy a bírósági ügyei miatt szorult helyzetbe került Dragnea hazug vádak terjesztésével próbálja elterelni az ügyeiről a közvélemény figyelmét. Az elnök szerint szomorú, hogy "ilyen mélyre züllött" a román politika. "Ez történik, amikor bűnözők kerülnek az állam élére" - jegyezte meg a román államfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?