Klaus Johannis: bűnözők próbálnak rátelepedni az igazságszolgáltatásra

Bűnözők próbálnak rátelepedni az igazságszolgáltatásra, akik pedig ellenállást tanúsítanak, azokat el akarják távolítani - jelentette ki Klaus Johannis államfő kedden, Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnökre, illetve a legfőbb ügyész leváltását célzó miniszteri kezdeményezésre utalva.

Az elnök leszögezte: semmit sem fog tenni Augustin Lazăr legfőbb ügyész felmentése ügyében, amíg nem születik jogerős döntés a vádhatóság vezetője és az igazságügyi minisztérium közötti jogvitában. Az államfő éles szavakkal utasította el a PSD elnökének ellene irányuló, előző napi vádaskodását. Liviu Dragnea hétfőn egy sor Johannist érintő "ügyiratot" ajánlott a korrupcióellenes ügyészség (DNA) figyelmébe, válaszképpen arra, hogy egy tényfeltáró lap egyik folyamatban lévő bűnvádi eljárásával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát harangozta be.

"Ez a bűnöző, Dragnea, aki pártja és az állam élére kapaszkodott, fejlődik. De sajnos nem a közpolitikák terén, hanem az úgynevezett fake news terén, amelyet régebben egyszerűen hazugságként emlegettünk" - mondta Johannis. Hozzátette: a Dragnea által emlegetett "ügyiratok" azokat a hazugságokat tartalmazzák, amelyeket a PSD koholt róla abban a korábbi választási kampányok során. Szerinte a bírósági ügyei miatt szorult helyzetbe került Dragnea hazug vádak terjesztésével próbálja elterelni a közvélemény figyelmét. 

Az elnök szerint szomorú, hogy "ilyen mélyre züllött" a román politika. "Ez történik, amikor bűnözők kerülnek az állam élére" - jegyezte meg. A közelgő román uniós elnökségre vonatkozó újságírói kérdésre reagálva az államfő reménykeltőnek nevezte, hogy a belpolitikai viharok dacára az európai ügyek és az elnökség előkészítése terén az elnöki hivatalnak eddig sikerült együttműködnie a bukaresti kormánnyal és Brüsszellel.

"Románia sokkal jobban is kihasználhatta volna az uniós elnökséggel járó lehetőségeket, és a politikustársadalma is sokkal jobb lehetetne, ha nem bűnözők vezetnék az országot(...) De ezeket választották meg, ezek vezetik a kormányt és parlamentet. Ilyen a demokrácia" - állapította meg a román államfő.

Az elnök által használt "bűnöző" titulus elsősorban Liviu Dragneának szólt. A PSD elnökét 2016-ban jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, idén júniusban pedig már három és fél év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá első fokon hivatali visszaélésre való felbujtásért. A legfelsőbb bíráság néhány hónapon belül hozhat jogerős ítéletet Dragnea második ügyében. A politikus ellen két másik büntetőeljárás is folyamatban van, amelyekben még nem emelt vádat az ügyészség.

Kapcsolódók

Kimaradt?