A MIÉRT és a Nőszervezet is támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolatot

A bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvény elfogadását szorgalmazó állásfoglalást tett közzé csütörtökön a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT). A jogszabály elfogadását támogatja az RMDSZ Nőszervezet is.

„A referendum után bebizonyosodott, hogy a fiatalok nem ülnek fel a gyűlöletbeszédnek, hanem ellenkezőleg: befogadóak és toleránsak más kisebbségekkel szemben is. Meggyőződésem, hogy nekünk, erdélyi magyaroknak példamutatóknak kell lenni a többség-kisebbség viszonyt illetően” – idézte a MIÉRT elnökét az ifjúsági szervezet közleménye.

Oltean Csongor hozzátette, üdvözlik a bejegyzett élettársi viszonyról szóló törvénykezdeményezést, és felkérik az RMDSZ parlamenti képviselőit és szenátorait, hogy támogassák a parlamentben. Emlékeztetett arra, hogy a MIÉRT 2018 és 2022 közötti időszakra elfogadott Politikai Programja értelmében aktívan támogat minden olyan legális kezdeményezést, amely a más családalapítási törekvéseket és együttélési formát hivatott intézményesíteni. Szorgalmazza a bejegyzett élettársi viszony jogi keretbe való ültetését, ezért minden olyan törekvést, amely ezt a célt szolgálja, teljes mértékben támogat.

A MIÉRT állásfoglalása szerint a törvény jogilag rendezné a társadalomban nagyjából 5 százalékban jelen lévő azonos nemű párok élettársi kapcsolatát a szükséges feltételek mellett, ugyanakkor a heteroszexuálisoknak is lehetőséget ad arra, hogy ha nem akarnak házasodni, legyen lehetőségük törvényesíteni kapcsolatukat. A feleknek lehetőségük volna vagyonközösséget vállalni, de a szociális juttatások, társadalombiztosítás, egészségbiztosítás és egyéb jogok is megilletnék az élettársi kapcsolatban élőket.

Megszólalt az RMDSZ Nőszervezet is

Az RMDSZ Nőszervezet a Nőszervezet is támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvény elfogadását. Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök a Transindexnek elmondta, a jogszabály elfogadására szükség van, mert sok olyan pár él élettársi kapcsolatban, akik nem akarnak vagy nem tudnak összeházasodni. Ennek a helyzetnek a rendezésére pedig törvényes úton is lehetőséget kell biztosítani, amelyen keresztül az élettársi kapcsolatban élők családi helyzete is rendezettebb lehet.

Hegedüs szerint napjainkban a romániai társadalom is elfogadóan vélekedik az élettársi kapcsolatról és a gyereküket egyedül nevelő anyákról, emellett pedig el kell fogadni azt az európai szemléletet is, amelyet az unió 22 országában már a törvény is biztosít. Ezek mellett pedig a törvényeknek is igazodniuk kell a társadalmi valósághoz, ennek mentén pedig lehetőséget kell teremteni arra, hogy az élettársi kapcsolatban élő személyek is örökölhessenek egymás után, szükség esetén pedig a törvény előtt is családtagként tudjanak fellépni.

Kapcsolódók

Kimaradt?