A kulturális sokszínűségre fókuszál a 9. Bölcs Diákok vetélkedő

Kulturális sokszínűség címmel indul a 9. Bölcs Diákok országos szintű vetélkedő – jelentették be szerdai kolozsvári sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Sólyom Réka, a Communitas Alapítvány munkatársa elmondta, idén a kulturális sokszínűség témájában szervezik meg a vetélkedőt. A cél, hogy interaktívan fedezzék fel a diákok a tudományágak közötti kapcsolatokat, bővíthessék a tudásukat. A vetélkedőre 4-5 fős csoportokat várnak, amelyekben 3-4 diák vesz részt egy vezető tanárral. A jelentkezési határidő november 2., a csapatokat ezen a honlapon nevezhetnek be. Benevezési díj nincs.

Mint elhangzott: a verseny első szakaszában az online vetélkedő zajlik november 5. és december 7. között. A második szakasz szintén online zajlik, december 10 és január 18. között, a megyei szakasz pedig ismét a világhálón január 21. és február 25. között. Az eredményeket március 8-án teszik közzé. A verseny elődöntőjét április 13-14. között szervezik, a döntőre pedig május 11-én és 12-én kerül sor.

Mihályfalvi Katalin tanárnő, a feladatlapok összeállítója elmondta, olyan kisebbségi csoportokra fókuszálnak majd, akik más nemzeti többségű országokban élnek, legyen szó katalánokról, grúzokról. Minden fordulóban irodalmi művet olvasnak a diákok, majd ennek mentén gyakorlatokat kell megoldaniuk - a szervezők arra fektetnek hangsúlyt, hogy az információk felhasználását, az olvasási készégeket fejlesszék, illetve a kitartást.

Kádár Magor egyetemi docens úgy fogalmazott: a cél az volt, hogy a diákok nyitottságát, életképességét fejlesszék, ehhez az elképzeléshez az Örökségünk Őrievel együtt a Bölcs Diákok is hozzájárul.

Idén ugyanakkor felterjesztették a vetélkedő akkreditációs kérését az oktatási minisztériumba - hangzott el, hiszen ha jegyzik a programot, akkor felvételi jegyként szerepelhet az itt elért eredmény.

Silye Lóránd, a BBTE Geológiai Intézet magyar tagozatának vezetője elmondta: idén csatlakoznak a rendezvényhez, kettős céllal. Egyrészt népszerűsítenék a földtudományokat, mert a középiskolai oktatás hanyagolt, holott az érdeklődés nagy volna.

Komáromi Alíz bölcs diák arról számolt be, hogy nagy élmény számára a verseny, új barátokat szerzett, a televíziós vetélkedő pedig különösen érdekes volt számára, segített neki könnyebben beszélni.

A vetélkedőt a Communitas Alapítvány szervezi a Kolozsvári Református Kollégium, az Örökségünk Őrei mozgalom, a BBTE Biológiai és Ökológiai Intézet és a BBTE Geológiai Intézet magyar tagozatai, a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézete, a BBTE Interdiszciplináris Bio–Nano Tudományok Kutatóintézete, valamint a BBTE Történelem - Filozófia Kar, Magyar Történeti Intézete közreműködésével.

Címlapi illusztrációnk forrása: Gönczy Tamás

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?