Kelemen Hunor az EP-vitáról: arroganciára vall a szankciókkal való fenyegetőzés

Az RMDSZ elnöke egyetért a Romániával szemben megfogalmazott kritikák némelyikével, de szerinte bizonyos kérdéseket csak felületesen vitatott meg az EP LIBE-bizottsága. Kelemen Hunor megjegyezte: a testület tagjainak hozzáállása azt sugallta, hogy „a keleti barbárokat akarják a civilizáció útjára téríteni”.

A szövetségi elnök az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottságának hétfő esti ülésén elhangzottakat kommentálta kedden a Mediafaxnak. Mint ismert, a romániai jogállamiságról tartott vitán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kijelentette: Romániában fennáll a visszafejlődés veszélye, és ha Brüsszel azt tapasztalja, hogy Bukarest megszegi az uniós szabályokat, kész bíróság elé állítani a kormányt.

Kelemen Hunor szavai szerint a szankciókkal való fenyegetőzés a LIBE-bizottság arroganciájára vall. Elmondta, az elhangzott bírálatok egy részével – például az augusztus 10-ei kormányellenes tüntetéseken történtek elítélésével – maga is egyetért. „Ebben igazat adok Timmermansnak” – jelentette ki.

A bizottságban terítékre került többi kérdésről azonban szerinte nem zajlott le alapos vita. „Az volt a benyomásom, hogy létezik egy előítélet, nem csak Romániával, hanem a régió többi uniós országával szemben is a LIBE-bizottságban. Mintha a civilizáció útjára szeretnék téríteni a keleti barbárokat. Bármilyen szankció kilátásba helyezése a vízió hiányára és arroganciára vall a bizottság részéről” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor elismerte, hogy nincs minden rendben a romániai jogállamisággal. Emlékeztetett: az RMDSZ többször is bírálta azt, hogy az országban nem tartják be a törvényeket, például a restitúció vagy az oktatás területén. Ám szerinte a szankciók nem az európai szolidaritás erősítését szolgálják.

A szövetségi elnök szerint az EU most óriási kihívások előtt áll, nőtt a polgárok bizalmatlansága az EU intézményeivel szemben. „Ilyen körülmények között egy ilyen hozzáállás gyengíti a nyugati és keleti tagállamok közötti szolidaritást. Ezért úgy gondolom, hogy amíg nem merítettünk ki a dialógus, az érvek alapján zajló vita lehetőségét, nem szabad szankciókat alkalmazni” – mondta Kelemen Hunor.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?