Kolozsvári diákok biciklivel indulnak a „Pusztuló kövek nyomdokába"

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a Pusztuló kövek nyomdokában biciklitúrás expedíciót. Az eddigi túrák során csak az ország határain belül jártak a biciklire pattant fiatalok, az idén viszont rendhagyó módon túllépik Románia határát, megcélozva a Kárpátalját és a Vereckei hágót.

Az útiterv szerint Kolozsvárról indulva, Désen át, Máramarosszigetnél lépnek ki az országból. Ukrajnában magyar múltú városokat látogatnak meg Huszt városával kezdve, majd áthaladnak a Vereckei hágón, amely egyben a túra legtávolabbi pontja. biciklitura

Innen visszafele Munkácson és Beregszászon átbiciklizve a halmi-i határátkelőnél lépnek újra Romániába.

Hazafele Szatmárnémetin keresztül, Zsibó irányából érkeznek a kincses városba.

Az útvonal hossza mintegy 800 kilométer, amely során kiemelt figyelmet kapnak a történelmi jelentőséggel bíró települések és emlékművek, amint a túra neve is mutatja.

„A biciklitúra nem a teljesítményről szól, hanem arról, hogy hogyan tud 34 ember együttműködni, gyakorlatilag együtt élni, önellátóan, külső segítség nélkül" – fogalmaznak a szervezők, hozzátéve: a diákoknak különösen nagy élmény és megpróbáltatás is egyben, hiszen nem könnyű tizenévesen elszakadni az otthoni kényelemtől, a virtuális világtól és felelősséget vállalni önmagukért illetve a csapatért.

{loadposition kmn}

A biciklitúrások augusztus 23-án, csütörtökön reggel 8-kor indulnak útnak a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvaráról, ahonnan a csapat rendőri kísérettel Apahida fele vonul ki a városból, majd 11 napi tekerés után szeptember 2-án érkeznek haza Kolozsvárra.

Indulás előtti nap próbatúrát tartanak, ahol az újaknak megtanítják a vonulás szabályait, illetve bemelegítenek.

Az expedícióról immár hagyományosan dokumentumfilm is készül.

Kimaradt?