A KAT -ról tájékoztatott Székely István a KMKF ülésén

A Kulturális Autonómia Tanácsról, valamint az ennek keretében beinduló programokról tájékoztatta Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség főtitkárhelyettese a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) szakpolitikai munkacsoportját.

A kedden Budapesten ülésező testület tanácskozásán L. Simon László, a magyar kormány kultúráért felelős államtitkára ismertette azokat a folyamatban lévő programokat, amelyeket a kulturális kormányzat a határon túli magyar közösségek szempontjából tart fontosnak, majd felvázolta tárcája következő évre vonatkozó cselekvési tervét. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója bemutatta az Örökségvédelem a Kárpát-medencében elnevezésű programot, amely néhány év kihagyás után, 2013-ban újraindul.szekely

Székely István beszámolt a KAT égisze alatt létrejött Erdélyi Művészeti Központról, az Erdélyi Gyűjtőkönyvtárral kapcsolatos elképzelésekről, a tájházak, emlékházak, valamint a Magyar Házak széleskörű hálózatba való szervezésének programjáról. Rámutatott: van igény ezen programok szervezését, működését elősegítő támogatásra.

Fontos lenne a Nemzeti Galéria, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Szentendrei Falumúzeum bekapcsolódása az említett programokba – hívta fel a figyelmet az RMDSZ politikusa.

Kimaradt?