Botorság

Veszélyes dolog választásokat kitűzni szeptemberre, ugyanis a kampány augusztus teljére esik, és a kánikulában némelyik jelölt alaposan félrebeszélhet. Elmondhat olyasmit, ami meglehet a leghőbb vágya, mégis ildomosabb lenne hallgatnia róla. Mert idegengyűlölőnek, nacionalistának tűnhet fel. Vagy egyszerűen csak azért, mert kormánykoalíciós partnerét sértheti meg, miközben szüksége van a megbízható szövetségesre.

Így járt vasárnap Csíkszeredában a korteskedő Ludovic Orban, akit apai nagyszülei hajdan Lajoskának szólítottak. A Hargita megyei Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatást megszerezni kívánó politikus, aki a PNL elnöki tisztségére pályázik, meglebegtette csíki párttársai előtt, hogy a régió is román többségűvé válhat.

Na jó, nem egészen ezt mondta, csak annyit, hogy Hargita megye fejlődési potenciáljának kiaknázásával a régió etnikai összetétele is jelentősen módosulhat, de ez is elég nagy butaság volt.

Egyrészt mert arról árulkodik, hogy Ludovic Orban, akit apai nagyszülei hajdan Lajoskának szólítottak, Ceaușescu nemzetiségi politikáját osztja, s úgy gondolja, hogy a Hargita megyei liberálisoknak is az a legnagyobb álmuk, hogy térségükben elmozduljanak az etnikai arányok.

Másrészt azért, mert meredek kijelentését kénytelen volt megmagyarázni, s ezt úgy tudta megtenni, ha a magyarság érdekvédelmi szervezetét sározta be. Mondván, hogy az a feudális viszonyok fenntartásában érdekelt, ezért a megye lakosságát szegénységben, kiszolgáltatva tartja. Szerinte a régiót azért kerülik el a befektetők, mert a helyi önkormányzatok vezetői közül néhányan nem igazán érdekeltek a fejlődésben.

Ludovic Orban, akit apai nagyszülei Lajoskának szólítottak, azt állította, hogy az RMDSZ hajlamos egyfajta egyeduralomra, s könnyebben megőrzi a választóit, ha függenek tőle.

Nos, ez a bírálat akkor lett volna érthető, ha az RMDSZ az ellenkező táborba tartozott volna, de koalíciós partnert így leszólni nem egyszerűen bűn. Több annál: botorság.

Nem szabad sem túl- sem alulértékelni Ludovic Orban szavait. A nyári kánikula mellett az is megzavarhatta a házelnököt, hogy a kormánypártban eldurvult a harc, és a szeptemberi választás kimenetele kétesélyes. Orban pedig tudja, a győztes mindent visz, a vesztes pedig elviszi a balhét, amit esetleg a Korrupcióellenes Ügyészség készít elő. Nem csoda hát, ha erre gondolva összezavarodik és butaságokat beszél.

Az mindenesetre elkeserítő, hogy a főkormánypárt két pártelnök-jelöltje ennyire képes: az apai ágon magyar Ludovic Orban a magyar kártyát játsza ki, a pénzügyminiszterből lett miniszterelnök pedig óriási gazdasági növekedést, életszínvonal emelkedést vizionál. Ami az idősebbeket kísértetiesen emlékezteti a Ceaușescu nemzetiségi és gazdaság politikájára.

Azért ennél többet érdemlünk!

(Címlapképi illusztráció: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?