Kelemen Hunor: Ludovic Orban nyilatkozata buta és méltatlan volt egy pártelnökhöz

Ludovic Orban úgy tett, „mintha most jött volna egy másik bolygóról, és ezzel elsősorban az erdélyi magyar választókat nézi le” – fogalmazott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Maszolnak arra a nyilatkozatra reagálva, amit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) újrázni készülő elnöke tett vasárnap.

Az RMDSZ azért tudja képviselni az erdélyi, székelyföldi magyarokat is, mert immár harminc éve folyamatosan megkapja ehhez a támogatást – jelentette ki a szövetség elnöke. „Erre azt mondani, hogy egyeduralomra törekszünk, azt jelenti, nem ismeri a valós helyzetet, vagy régi beidegződéseket, sztereotípiákat vesz át anélkül, hogy gondolkodna” – fogamazott Kelemen Hunor.

Hozzátette, ez egy „buta nyilatkozat volt és méltatlan egy olyan pártelnökhöz, akinek az ország minden egyes régiójáról valós tudása kellene legyen”.

Kelemen Hunor | Fotó: RMDSZ

Ludovic Orbannak arra a kijelentésére, hogy Hargita megyét „nagyjából” elkerülik a befektetők, Kelemen Hunor leszögezte: „Hargita megyét elsősorban a nagy infrastrukturális beruházások kerülték el, és ezen a Ludovic Orban által vezetett kormány sem segített.” Az RMDSZ elnöke szerint, amikor kormányon vannak, igyekeznek olyan infrastrukturális beruházásokat végrehajtani, amelyek vonzóvá, befektetőbaráttá teszik a környéket. „De autópályák nélkül, komoly infrastruktúra nélkül természetes, hogy kevesebb beruházó érkezik Székelyföldre, vagy akár Moldvába, Havasalföldre vagy bárhová” – mondta a szövetségi elnök.

Az etnikai arányok megváltoztatására vonatkozó kijelentésével „a Ceaușescu-retorikát veszi át és megint csak azt mutatja, hogy nem képes másképpen gondolkodni, mint amit megörökölt a ’70-es, ’80-as évekből, ugyanis azt mondani, hogy a gazdaságfejlesztésnek az etnikai arányok megváltoztatás a célja, hát Ceaușescu is éppen ezt akarta az iparosítással” – mondta a Maszolnak Kelemen Hunor. Kiemelte: nem azért kell beruházni, gazdasági fejlesztéseket beindítani, hogy az etnikai arányok megváltozzanak. „Aki ilyen céllal akar befektetni, beruházni, az inkább messze kerülje el Székelyföldet” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszol megkeresésére szintén megszólalt a témában és leszövegzte: „Az RMDSZ elutasítja a PNL vádjait, és azt kéri, hogy ne a magyar közösséget használják megint a liberális párt belső választási harcaiban. Mi eddig is és ezután is azért dolgozunk, hogy fejlesszük Székelyföldet, fejlesszük Erdélyt, és nem kívánunk kioktatást és buta sztereotípiákat hallani olyan román politikusoktól, akiknek csak a választási kampányban jut eszébe, hogy Székelyföld létezik.”

Kapcsolódók

Kimaradt?