Bogdán Tibor: A láger neve

Ha egyébért nem is, de már csak azért is vissza kellett vonni a börtönök ajtaját megnyitó, bűnvádi perek százait megszüntető sürgősségi kormányrendeletet, mert éber és figyelmesen olvasó újságírók szerint az náci fogantatású, megkülönböztető, rasszista jogszabályok elfogadása előtt is megnyitná az utat.

Amit a jogszabály megszövegezői majd elfogadói tettek, azt akár hivatali visszaélésnek is tekinthetjük, amelyet a botrányt kiváltó jogszabály már nem büntetett volna, annak ellenére, hogy az említett bűntényt elkövetők a közpénzt károsítják, más szóval a zsebünkből nyúlják le a pénzt.

Az tény, hogy az éjszakai törvényezőknek a késő esti órákban is volt eszük arra, hogy a sürgősségi kormányrendelet megszövegezésénél és megszavazásánál ők maguk ne legyenek felelősségre vonhatók.

Így tehát a bizonyos jogokat korlátozó hivatali visszaélésről szóló paragrafust gyorsan kiegészítették a mentességüket szavatoló résszel. A vonatkozó cikkely első fele szerint az a köztisztségviselő, aki hivatalának betöltése során korlátozza személyek valamely jogát, vagy faja, nemzetisége, etnikai származása, nyelve, vallása, neme, szexuális orientációja, politikai hovatartozása, vagyona, életkora, ragályos betegsége, HIV-vírussal való fertőzöttsége alapján valakit hátrányos megkülönböztetésben részesít egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésben vagy pénzbírságban részesíthető.

Nos, mindez idáig igencsak helyes lenne – mindebbe legfeljebb csak azért lehetne belekötni, mert a büntetés azért igencsak kevesellhető, az elmarasztalt személy legfeljebb egy évig élvezheti a börtönőrök szíves vendéglátását, vagy pedig feltételezhetően legtöbbször megúszná néhány lejes büntetéssel.

No de, most jön a bökkenő, vagyis az a cikkely, amely ezt követően a sürgősségi kormányrendelet megfogalmazóinak, elfogadóinak büntetlenségét biztosítaná. A közvetkező bekezdés értelmében ugyanis a büntetés nem vonatkozik mindazokra, akik a fenti bűncselekményt jogszabályok megfogalmazásával, jóváhagyásával vagy elfogadásával követik el. Vagyis hát a sürgősségi kormányrendelet „atyjai” sem vádolhatók meg esetleges bűnpártolással, vagy azzal, hogy a vétkest mentesíteni akarnák az igazságszolgáltatási eljárás alól (márpedig szó szerint ezt teszik), hiszen mindezt jogszabállyal, jelen esetben sürgősségi kormányrendelettel tették.

A legnagyobb baj viszont az, hogy ez utóbbi bekezdés értelmében a kormány a faj, a nemzetiség, az etnikai származás, a nyelv, a vallás, a nem, a szexuális orientáció, a politikai hovatartozás, a vagyon, az életkor, a ragályos betegség, a HIV-vírussal való fertőzöttség alapján igenis meghozhat bármilyen jogfosztó intézkedést – ha azt „jogszabályok megfogalmazásával, jóváhagyásával vagy elfogadásával” teszi.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például büntetlen marad az a hivatalnok, aki szóban elutasít valamely kérést, arra hivatkozva, hogy a kérelmező mondjuk, meleg. Vagy az az orvos, aki elutasítja egy beteg megvizsgálását, mert az magyar – erre pedig még példa is akadt nemrégiben…

Ahogyan a figyelmesen olvasó román újságírók egyike megállapította, a kormány a jogszabály életbe lépését követően büntetlenül elfogadhatna egy olyan törvényt is, amely mondjuk így hangzana:

1. cikkely: minden cigányt lágerbe kell zárni.

2. cikkely: minden cigánynak magával kell vinnie egy zsidót és egy magyart is.

3. cikkely: a lágerben fennmaradó helyeket olyan személyekkel kell betölteni, akik: nem heteroszexuálisak, nem ortodoxok, nem tagjai a Szociáldemokrata Pártnak, nem örvendenek kifogástalan egészségi állapotnak…

Szóval a sürgősségi kormányrendelet nyomán simán érvényt lehetne szerezni akár ilyesfajta törvényeknek is.    

De legyünk nagyvonalúak: tételezzük fel, hogy az éjszakai törvénykezők nem voltak eléggé figyelmesek, fáradtak voltak, úrrá lett rajtuk a stressz, csakis önmaguk irhamentésére gondoltak, eszükbe sem jutott, hogy a bekezdés beiktatása akár ilyen következményekhez is vezethet…

Bár ahogyan a miniszterelnöki tisztségbe kinevezett Sorin Grindeanu és a tényleges miniszterelnök, Liviu Dragnea múlt csütörtöki kínos sajtóértekezletét elnéztem, ezektől voltaképpen minden kitelik.

A sajtóértekezleten is felmerült, hogy Liviu Dragnea (igaz, a Romániától – minden viszonylatban – távol eső) Svájc legnagyobb rádióadójának adott interjújában világosan kifejtette véleményét a korrupció elleni harcról, miszerint az bullshit – amit szó szerint akár bikaszarnak is fordíthatnánk, valójában azonban a szó sokkal szalonképesebb és a szótárak szerint buta beszédet, ostobaságot, hülyeséget jelent.

A sürgősségi kormányrendeletet a tömegek nyomására a kormány hatálytalanította – ám ez ravasz lépés is lehet. Jogászok szerint ugyanis, ha a parlament nem szavazza meg a hatálytalanító sürgősségi kormányrendeletet – akkor bizony életbe lép, annak minden következményével – az előző.

Lehet, hogy a bizalmunkat mégsem kellene ennyire gavallérosan osztogatnunk? Előfordulhat, hogy már a láger nevéről is döntöttek?

Kimaradt?