Bogdán Tibor: Dailybáb játszik csak velem

A KeysFin elemzői szerint a romániai cégek teljesítmény tekintetében messze elmaradnak a nyugati vállalatok mellett – ám nevük annál inkább „nyugatias”. A vállalkozók cégeik hangzatos nevével igyekeznek vevőt csalogatni, a „nyugati névvel” elhitetni, hogy megbízhatók, stabilak, komolyak. Egyben persze abban is reménykednek, hogy ily módon egyenlő partnereik lehetnek a hasonló neveket viselő nyugati vállalatoknak is. Mert ugye, az Alsófelsőbikkbükkfalvi Bunkósbotgyártó kft. szinte senkit sem érdekelne, ám mennyire másként hangzik az, ha a vállalat mondjuk a Gold Invest International Knobkerrie Company névre hallgat.

Kevés romániai cég akad, amely vállalná „mioritikus jellegét”. A cégjegyzék szerint mintegy 170 vállalkozás fut Mioriţa néven – de hát ez csepp a tengerben. A „román nevet” viselő cégek is olyan megnevezéseket használnak, amelyek nemzetközinek mondhatóak, mint például Favorit, Splendid, Unic, Actual, Cristal, Diamant vagy Briliant (utóbbi nem tévesztendő össze Adrian Mutuval).

Statisztikák szerint több mint 11 ezer cég viseli a Consulting nevet, csaknem 10 ezer nevében ott szerepel az Invest. Consultból nagyjából 9 ezer, Companyból közel 7 ezer, Design-ból több mint 6 ezer cég van, és igen divatos – hétezret is meghaladja – az International névre hallgató cég.

De van számtalan Star, Tech, Business, Trading, Management, Media, Expert, Soft, Concept nevű vállalat, számuk meghaladja a százezret, de bőven akad Best, Smart, Industrial, Marketing, Universal, Super, West, Fast, Mega, Gold cégecske is.

Manapság pedig már a cégvezetők sem simán direktor urak, netán személyzeti igazgatók, titulusok ma már owner, board member esetleg CEO. Tesssenek csak egy mai vállalkozásban a főkönyvelő úr iránt érdeklődni, esetleg megkeresni az üzletkötőt vagy mondjuk az anyagellátót, netán a titkárnő után kérdezősködni… Múltból pottyant vendégként tekintenek az emberre! Egy mai rendes vállalatban már csak business developer vagy project manager, legrosszabb esetben asistent manager van. A sajtó vezetői mindinkább senior editorokból, publisherekből, fellow-okból, content- és site-managerekből állnak.

Takarítónőt sem igen találunk a mai román cégeknél, helyüket átvette a cleaning personal személyzete, a könyvelőt pedig betűjellel jelölik meg, így lesz belőle CFO. Ráadásul számos hangzatos nevű romániai vállalkozás egy-egy garzonban működik, „apartmancég”, nem egyszer egyetlen munkatárssal – bocsánat: „ownerrel”.

Így aztán csak olvasgatom a román cégek neveit, amelyekből nagyrészt hiányzik minden román szó. A cégnevekben még az „és” sem maradhatott meg, helyét átvette az „&”, a „fia” helyét a „son” a „társai” helyét a „company”.

A romániai cégneveket olvasgatva az ember könnyen azt hihetné, hogy valamilyen brit vagy amerikai metropolisban sétálgat. Pedig csupán a puszták csalfa lánya – „vállalkozói nyelven”: a daylibáb – játszik vele. Ahogyan azt Emőd Tamás, a költő mondaná…

Fotó: fashion365.ro

Kimaradt?