Bogdán Tibor: Az igazságszolgáltatás „élő voltjai”

Nem tudni, miként történhetett meg, hogy Klaus Iohannis kancelláriájának vezetője, Dan Mihalache ellentmondott saját főnökének. Tette mégpedig ezt egy igencsak fontos kérdésben, amikor is arról volt szó, hogy vannak-e álcázott hírszerzési tisztek az igazságszolgáltatásban. A kérdés olyannyira súlyos volt, hogy Klaus Iohannis is fontosnak tartotta tisztázni ezt, felkérésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács is foglalkozott vele. És arra a megnyugtató megállapításra jutott, hogy nincsenek. Amit az államfő nagy örömmel hírül is adott. És ekkor a legfőbb tanácsosa vette magának a bátorságot és saját főnökét, valamint a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot megcáfolva kijelentette, hogy a Tanácsnak nincsenek is eszközei a kérdés eldöntésére, hiszen képtelen elvégezni huszonháromezer magisztrátus ellenőrzését, és arra sem képes, hogy álcázott hírszerzők után kutasson.

De az is lehet, hogy nem vette magának a bátorságot, hanem – szokásához híven – csöndesen elszunyókált Iohannis nyilatkozatánál, így nem tudhatott róla, hogy ellentmond neki.

Végül is mindegy, hogy miként történt, de tény, hogy Mihalache kellemetlen helyzetbe hozta főnökét, akitől most a Romániai Bírók Országos Szövetsége magyarázatot kér a történtekre.

Klaus Iohannis két dolgot tehet: vagy a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot vádolja meg a téves információért (ami eléggé kényes dolog, hiszen a Tanács elnöke éppen az államfő, hogyan ismerhetné be, hogy alárendeltjei félrevezették?), vagy pedig kancelláriájának főnökére keni a dolgot, ami szintén zsenáns, hiszen egyrészt Mihalachénak is a főnöke, másrészt viszont ebben az esetben alighanem meg kellene válnia egyik leghűségesebbnek vélt emberétől.

Ráadásul Mihalachénak akár igaza is lehet, hiszen a Legfelsőbb Védelmi Tanács valóban nem tudja kinyomozni a fedett titkosszolgálati ügynököket, éppen azért, mert ők álcázás alatt dolgoznak, és nincs az a titkosszolgálat, amely kiadná embereit. Ráadásul törvény is kötelezi a titkosszolgálatokat a hallgatásra, álcázott embereik kilétének titokban tartására.

Az egész ügyben az a legkellemetlenebb, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács megállapításának, Klaus Iohannis kijelentésének maga a hírszerzés mond ellent. Emlékezzünk csak a Román Hírszerző Szolgálat jogi igazgatósága igazgatójának szavaira, amelyből kitűnik, hogy a hírszerzést nagyon is érdekli mindaz, ami az igazságszolgáltatás berkeiben történik. Daniel Dumbravă szerint ugyanis a legfőbb romániai titkosszolgálat a bírósági szerveket „taktikai területnek” (câmp tactic) tekinti, és „megoldásukig figyelemmel követi” a bírósági ügyeket.

Persze, arra is jogszabály van – még 2005-ben fogadták el az ügyészek a bírók jogállásáról szóló törvényt –, hogy magas rangú igazságszolgáltatási képviselők semmilyen formában nem dolgozhatnak a titkosszolgálatoknak. Legyünk derűlátók, és képzeljük el, hogy Justitia istenasszony szolgálói – akik éppen a törvényt védik – maguk is törvénytisztelők, és 2005 után az igazságszolgáltatásba már nem kerülhettek be olyan ügyészek, bírók, akik a titkosszolgálatoknak dolgoztak. (Persze, a nagy kérdés megint az, hogy miként lehet ezt megállapítani róluk?) Ám mi történik azokkal a bírókkal, ügyészekkel, akik a törvény életbe lépését megelőzően voltak a hírszerzés munkatársai? Nos, legyünk még derűlátóbbak, és higgyük el azt is, hogy ők, a maguk részéről megszakították kapcsolatukat a titkosszolgálatokkal. Csakhogy az már közhelyszámba megy, hogy embereiket a titkosszolgálatok nem engedik ki a karmaik közül! És a hírszerzés számára még „élő voltakat” bizony egykori főnökeik továbbra is felhasználhatják, akár a hírszerzés csaknem mindig homályos céljainak szolgálatában, akár saját érdekeikben.

A kérdésre, miszerint a hírszerzésnek vannak-e vagy nincsenek emberei az igazságszolgáltatásban alighanem csak egyféleképpen lehetne válaszolni: akadnak.

Fotó: googleusercontent.com

Kimaradt?