Bogdán Tibor: Nyomorgó honatyák

Tíz napja volt rá Klaus Iohannisnak, hogy meggondolja: aláírja-e a honatyák (pimasz) különleges nyugdíjait szentesítő (pimasz) törvényt, vagy pedig megtámadja azt az alkotmánybíróságnál. Persze mindezt jóval előbb, már a törvényalkotás folyamán is eldönthette volna magában.

A másfajta politizálást meghirdető államfő ezúttal (is) éppen úgy járt el, mint a régi politikát” folytatók: kihirdette a jogszabályt. Ráadásul még pártja, a Nemzeti Liberális Párt, amelynek korábban elnöke is volt, maga sem élt az alkotmánybírósági fellebbezés lehetőségével. Igaz, egy alkalommal Klaus Iohannis visszaküldte a jogszabályt a parlamenthez, amely azonban csak jelentéktelen részletekben módosított rajta. Így most már nem kaphatnak „különleges nyugdíjat” a mandátumukat le nem töltő, vagy pedig az igazságszolgáltatás által megvesztegetésért, befolyással való üzérkedésért, hatósági közeg megsértéséért, birtokháborításért, minősített vagy gondatlanságból elkövetett rongálásért elítélt honatyák – ám csak akkor, ha ezeket a vétségeket a parlament tagjaiként követték el. Miniszterként, helyi választottként már nyugodtan megtehették mindezt, mert nem befolyásolja kiemelt nyugdíjukat, amelyben részesülhetnek a parlamenti tisztségükkel bizonyítottan összeférhetetlennek minősített honatyák is.

Klaus Iohannis egy füst alatt aláírta a honatyák jogállását módosító – azaz újabb kedvezményeket nyújtó – törvényt is, így a képviselők és honatyák kocsi és benzin helyett pénzt kapnak – az jobban elfér a pénztárcában. A benzinpénz összegét ráadásul a törvény nem tartalmazza, azt majd a két hát vezetősége határozza meg, fölösleges lenne részletezni, hogy milyen szempontok alapján. A jelenlegi benzinkvóta 1400 lej – de a jövőben növekedni fog –, ez nagyjából 280 liter benzinnek felelne meg, száz kilométerenként hét literes fogyasztással számolva ez négyezer kilométert jelent – havonta, természetesen. Évente tehát csaknem kétszer megtehetik a Föld-Hold távolságot a parlamenti Neil Armstrongok… A benzinkvóta további emelésével alighanem a Marsig is eljuthatnak majd.

Klaus Iohannis ugyan „új fiú” a dâmboviţai politika bugyraiban, de azért ő sem hihette el a különleges nyugdíjról rendelkező törvénytervezet benyújtóinak érvét, miszerint a honatyák nem fizetést, hanem „költségtérítést” kapnak, ebbe pedig a nyugdíjazáskor – a fizetéssel ellentétben – nem számítanak bele a vezetői tisztséggel, a letöltött munkaidővel járó és egyéb pótlékok, így öregkorukra nem lesz miből megélniük.

Csakhogy a honatyák jogállásáról rendelkező alapszabályzat értelmében a havi költségtérítés (romános megfogalmazással: indemnizáció) jogilag egyenértékű a fizetéssel, így ez utóbbit szabályozó törvény érvényes rá, aminek kapcsán a törvény beterjesztőinek egyike csak azzal a nevetséges indoklással állt elő, hogy elvileg ez így van, a gyakorlatban viszont nincs így – mintha a törvényben létezne „elvi” és „gyakorlati” fizetés. Vagyis a „költségtérítés” és a fizetés alapján is hasonlóképpen számítják ki a nyugdíjat, az egyetlen különbség az összegben mutatkozik meg – a honatyák javára.

A három vagy több mandátummal rendelkező honatyák „különleges nyugdíja” – 144 hónap után – ugyanis 6096 lej, a két mandátumot letöltőké, 96 hónap után – 4064 lej lenne, de több mint 2000 lej „különleges nyugdíjat” kapnának, 48 hónap után az egy mandátumot letöltő honatyák is.

A nyugdíjba vonuló honatyák ugyanakkor nyugdíjat kapnak az alapfoglalkozásukban ledolgozott munkaidő után is, a „különlegest” szentesítő törvény voltaképpen csak második nyugdíjat biztosít számukra.

Parlamenti források szerint az államfő egyszerűen azért írta alá a törvényt, mert engedett a honatyák zsarolásának, akik közölték: a különleges nyugdíjtörvény kihirdetése nélkül leállítják a más kategóriákat érintő speciális nyugdíjakról rendelkező jogszabályt. A palament napirendjén ekkor éppen a tanárok különleges nyugdíjáról rendelkező törvény szerepelt. Vagyis a pimasz politika felszámolását meghirdető Klaus Iohannis enged a pimasz politikát folytató politikai osztálynak. Ha pedig ez tényleg így van, akkor nem sok jóval kecsegtetnek a jövő évi parlamenti választások.

Fotó: botosaneanul.ro

Kimaradt?