Sike Lajos: Búcsútól szoborig

Örülhet, aki nem látta az Antena 3 adását a csíksomlyói búcsúról, legalább nem húzta fel magát és nem bosszankodott, esetleg nem káromkodott egy cifrát! Akár a manipuláció csúcsteljesítményének is nevezhető. Az még csak rendben volt, hogy a kelet-európai római katolikusok legnagyobb zarándoklatának nevezte – muszáj volt valamivel igazolni a felvételeken látható hatalmas tömeget! –, de annak, amit közben mondtak és mutattak, már semmi köze nem volt a valósághoz. Egyetlen magyar vagy székely zászlót nem láthattunk, pedig a Duna TV vagy más adók direkt adásában nagyon is sok ilyen zászlót lengetettek. Gratulálunk az Antena 3 szerkesztőinek, hogy ilyen ügyesen kivágták a megszerzett felvételekből nemzeti jelképeinket! A maguk szempontjából még igazuk is lehet: hadd ne lássák a románok milliói, és ne idegeskedjenek (a Ceauşescu-idők szövegét használva!) „miként ünneplik a magyarok az ősi román földön saját ünnepüket, s miért nem ünnepelnek a saját területükön!?”

A megkérdezettek csak (már a magyarul elhangzó szentbeszéd és imádságok miatt is feltételezhetően magyarul jól tudó) románok vagy románul jól beszélők voltak, de nevüket egynek se mondták vagy írták ki a képernyőre, még az imádságos atyának sem. Egyetlen szó szó nem utalt arra, hogy ez a magyar katolikusok búcsúja volna, még kevésbé, hogy csaknem ötszáz éve él ez a szokás a székelyek legfőbb kegyhelyén, vagyis „Sumuleun”. Ezért az Antena 3 nézői közül nagyon sokan úgy vélhették, hogy a román római katolikusok, vagyis a hegy túlsó oldalán élő „román csángók” búcsúját látják.

Képzelhetjük, mi lenne, ha a Székelyföldtől távolabb élő ortodox hívők – főleg a Lucian Boia és a hasonlók újabb történelmi írásait utálók – megtudják, hogy Csíksomlyón minden pünkösdkor 200-300 ezer magyar jön össze! Akik ugye egy kis fantáziával könnyen elindulhatnak Bukarest felé, ahol csatlakoznának hozzájuk a Budapestről küldött magyarok... A meglepetéstől berezelt őslakosságból Mihai Viteazul és Iancu de Hunedoara együtt nem tudna akkora sereget összehozni, hogy ilyen tömegnek ellenálljon. Lám, itt a szent bizonyíték: Csíksomlyón mégis Erdély visszaszerzéséért imádkozunk!

Pedig éppenséggel arra gondoltunk, hogy az Antena 3 nem akarja tudomásul venni a Románia EU-s tagságával járó nyitottságot és korrektséget, sőt még a román nemzeti sajtóra kötelező minimális tárgyilagosságot sem. De miért is csodálkozunk, amikor nap, mint nap látjuk, hogyan buknak le és kerülnek börtönbe a nemzet példaképeinek tartott miniszterek, akik az egykori fanarióta vajdák módjára viselkednek, s azt hiszik, rájuk nem vonatkozik a törvény, nekik mindent szabad.

Jó volna viszont, ha a DNA a nagy halak mellett most már lentebbi szinten is kutakodna, s a kiskirályoknak és a mitugrászoknak is a körmére nézne, hisz ezek a minisztereknél is sokkal több ember életét keserítik meg. Sok furcsa dolgot találnának. Szatmárnémetiben egyebek mellett például azt, hogy miközben a szocialista városvezetés a törvényben előirt mindenféle hivatalos papír és tanácsi jóváhagyás nélkül sorozatban állítja a szobrokat a román történelmi személyiségeknek, köztük olyanoknak is, akiknek semmi közük ehhez a városhoz vagy akár a régióhoz, a magyaroknak húszféle igazolást igényel.

Már csak ezek beszerzése hátráltathatja a Széchenyi-szobor maszol. ro által is beharangozott felállítását. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a városi RMDSZ elnöke szerint viszont nem tűrjük a gáncsolást, s ha kell, ügyet csinálunk Széchenyiből, annál inkább, mert következetes nemzetiségi politikájáért erdélyi román kortársai bizonyíthatóan igen nagyra értékelték.

Ha továbbra is ilyen pimaszul különböztetnek meg bennünket, akár az is bekövetkezhet, hogy a csíksomlyói búcsúsokat a kegyhely fűjének letaposásáért és a környező hegyekben élő védett medvék nyugalmának tömegénekléssel való zavarásért büntetik – állítandó szobraikhoz pedig a galambtenyésztőktől, netán az úszószövetségtől is engedélyt kell szerezzünk!

Kimaradt?