Bogdán Tibor: Házi olvasmányok veszélye

Ha van megdöbbentőbb annál, hogy egy romániai jogász és – végzettsége szerint – egyben történész ne hallott volna Antonescuék 13 ezer zsidó életét követelő iasi-i pogromjáról, akkor annál talán már csupán az az elképesztőbb, hogy mindezért – az iskolai tanulmányait vádolja.

Mindkét meghökkentő dolog a szociáldemokraták politikusa, Dan Şova nevéhez fűződik, aki semmit sem tudott a romániai zsidók százezreinek romániai legyilkolásáról, és aki tudatlanságáról úgy nyilatkozott, hogy mindez iskoláinak a számlájára írható, ahol „ilyesmiről nem tanultak", hiszen a kommunizmus alatt a tanárok bizony ilyesmiről nem beszéltek.

Ha pedig ez így van, és iskolás korában csak a kötelező házi olvasmányokat falta, akkor szegény feje egy sereg dologról maradhatott le. Feltehetőleg csak mostanság tudhatta meg, hogy a Szovjetunió nem volt a népek hatalmas támasza és megdönthetetlen bástyája. És mindeddig cáfolhatatlannak látta azt, hogy az ember ember általi kizsákmányolását megszüntető, a társadalmi igazságtalanságot felszámoló kommunizmus a jövő társadalma, amely felé a világ tart.

Bízott abban, hogy az embereket a párthatalomnak teljes mértékben kiszolgáltató szocialista erkölcs és méltányosság meghonosítására vonatkozó Ceauşescu-féle doktrína a legigazabb, az új típusú szocialista ember megteremtésére vonatkozó, meghatározó tétel. És meggyőződéssel vallotta a nemzeti kisebbségek minden jogát eltörlő, az egységes román nép megteremtésének – ugyancsak Ceauşescu által szorgalmazott – elvét, amely még a romániai tartományok közötti szociális-gazdasági és népszokásbeli különbségeket is elvetette.

Továbbá: megdönthetetlennek tartotta az „egészséges táplálkozástudományt", amelyet a pártfőtitkár háziorvosa, Iulian Mincu doktor úr vezetett be, így tehát erőtől duzzadóan falta a romániai lakosság létminimumra leszorított fejadagját. (Az 1989 utáni időkben történt visszarendeződésére egyébként jellemző, hogy Mincu úr „házibetegét" ugyan elbúcsúztatták az árnyékvilágtól, a „doktor úr" azonban egészségügyi miniszter lett, 2004-ben pedig Egészségügyi Érdemrenddel tüntették ki „a lakosság egészségügyi állapotának javításáért, szakértelméért, a betegek iránti gondoskodásáért és odaadásáért").

Ahhoz pedig nyilvánvalóan kétség sem fért, hogy Dan Şova szerint Nicoale Ceauşescu a román nép legdicsőbb és legszeretettebb fia, legnagyobb harcosa, a világbéke biztosítéka, felesége, Elena Ceauşescu doktor, mérnök, akadémikus pedig világhírű tudósasszony, akit az egész világ tudományos élete a legnagyobb csodálattal övez.

Mindezt ugyanis úgy tanították abban az iskolában, amelyet Şova úr kijárt. És mivel „iskolán kívüli" könyveket nem olvasott, minderre csak 1989 után jött rá. Ha egyáltalán rájött, hiszen a iasi-i zsidópogromot még idén is cáfolta, amiért is pártfőnöke, Victor Ponta az állam, vagyis az adófizető pénzén az Egyesült Államokba küldte, hogy ott a Holocaust Emlékmúzeumában megismerkedhessék a történelmi valósággal.

Ha agyában a helyére akarja rázni a dolgokat – hát bizony, világot látott ember lesz belőle.

Kimaradt?