Ambrus Attila: Huszárvágás és betyárbecsület

Ki gondolta volna, hogy miután a múlt hét végén két erdélyi magyar politikai alakulat is döntött arról, hogy kit jelöl, illetve kit támogat az európai parlamenti választásokon, az érzelmek ismét túlcsordulnak? Az ész megáll, a szív is majd megszakad…

Megáll az ész, hogy még a régóta újságírók is költői kérdéseket tesznek fel, ahelyett hogy betartanák a XXI. századi szakmai jótanácsot: ne kérdezd, inkább guglizzad! Ha nem az olvasó könnyeit és átkait kívánták volna előcsalogatni, hanem a keresőmotor segítségével a tényeket előhívni, megtudhatták volna, hogy ki is és mit is csinált Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-jelöltje.

Ha valóban nem hallottak róla, akkor miért éppen ők foglalkoznak az erdélyi magyarság politikai, kisebbségi jogainak kérdésével? Miért nem a kertrovatot vezetik?

Ugyanis Vincze Lóránt az egyik legjobb szakpolitikusunk, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke. A FUEN pedig éppen azóta hagyta abba a zabhegyezést, mondott le erős regionális indíttatásáról, mióta az RMDSZ-szel közösen vállalták az európai kisebbségi keretszabályozás megteremtését. Vincze Lóránt – sok megélhetési politikustól eltérően – pillanatig sem árult zsákbamacskát, ma is azt mondja, amit korábban: nincs könnyű siker, át kell törni az EP-ben azt, amit az európai közöny falának nevezünk a kisebbségi témában.

Aki azt kérdezi, mit keressen a fiatal politikus az EP-ben, annak felhívom a figyelmét arra, hogy maga Vincze Lóránt mondta el hónapokkal ezelőtt: „Ezért fontos az, hogy ott legyünk, és legyen megfogalmazva egy javaslat, hogy amikor eljön az ideje, akkor benyújtsuk a kezdeményezéseket. Ne csak egy félmondat legyen arról, hogy a kisebbségek Európának fontos értékei, mert az értékre vigyázni kell. Szóval Európa ne csak felismerje azt, hogy értékek a kisebbségek, hanem tegyen védintézkedéseket is az érdekükben (…), hogy Európának ez a sokszínűsége, amire gyakran hivatkoznak, ne vesszen el.”

Mi zavarhatja akkor a tamáskodó újságírókat Vincze Lóránt jelölésével kapcsolatban? Az, hogy ők mást akartak, közelebbit. Az, hogy fiatal, s a fiatalítás szükségessége csak amolyan szlogen. Az, hogy Vincze Lóránt nyolc európai nyelven beszél, ők csak hét nyelven, s mindegyiken magyarul.

És mi zavarhatja az újságírókat és a web 2.0-án közvéleményformálókat Winkler Gyula jelölésében? Miért terjesztik, hogy a gazdasági szakpolitikus soha fel sem szólalt az EP-ben, és egyáltalán semmit sem csinált? Ez az orcátlan hazugság is pillanatok alatt lebontható. Winkler az egyik legaktívabb és legeredményesebb romániai EP-képviselő. Lehet, fanyalognak tovább a kétkedők, de Iuliu! Hát ide süllyedtünk! Erről csak annyit írhatok le én, hogy engem meg Atilaként anyakönyveztek Dél-Erdélyben, s csak annyit fűzhetek hozzá, hogy ismerek egy lelkészt, aki a Kárpátokon túli és inneni magyar gyülekezeteket hathatósan támogatja Tivadorként, és ismerek élő szenteket, magyar királyi névvel, akiknek maguk felé hajlik a kezük…

Az ilyen típusú támadások miatt nem hiszek teljes mértékben az Erdélyi Magyar Néppárt őszinteségében. Bár be kell vallanom, a nemzeti romantika gyémántkönnyébe és aranykönyvébe való ez az önfeláldozás történet, melyet a pártelnök vasárnap mondott el: az Erdélyi Magyar Néppárt nem akarja kockáztatni az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletét, ezért nem indít saját jelöltlistát, ugyanakkor felkéri a párt védnökét, Tőkés László EP-képviselőt, fogadja el a Fidesz felkérését, és induljon a Fidesz-listán újabb brüsszeli mandátumért.

Az érző magyar szívnek itt meg kellene hasadnia! Lám, van egy párt, amely annyira elkötelezett a népe iránt, hogy ha csak a halálával segíthet rajta, akkor a halálos ítéletét is kész aláírni!

Régóta – ha jól emlékszem, 1992 óta – ismételgetem az RMDSZ-nek, s később az MPP-nek és az EMNP-nek is: nem kell és főleg nem szabad hülyének nézni az erdélyi magyar választókat. Akik még mindig többen vannak, mint elvakult pártkatonák. Tessék inkább beismerni, most éppen csehül állunk!

Csehül áll az EMNP, mert a területi szervezeteit nem tudta létrehozni, ahol létrehozta, ott nem sikerül működtetni. Ezek nélkül a szervezetek nélkül az induláshoz szükséges 200 ezer aláírást összegyűjteni lehetetlenség. Ráadásul a választási siker is kétséges. Még azt is nehéz lenne elérni, hogy az RMDSZ alulmaradjon.

A magyarországi stratégiai partner is belátta ezt. Tőkés László is. Aki szeretné folytatni küzdelmét az EP-ben, de szeretne biztosra is menni. Ezt a biztonságot védencei nem tudják nyújtani. Csak a Fidesz. Ezért a Fideszt választja, amint megérkezik a Fidesz megígért válasza.

Ez az igazság, s nekem kissé jobban is tetszik, mint az a könnyes, giccses mese a kollektív önfeláldozásról. Így legalább lehet három erdélyi magyar EP-képviselőnk, ha kell is hozzá egy jó kis huszárvágás és betyárbecsület. Betyárbecsület, hogy miután az EMNP levonult a pályáról, ne az ellenfél szurkolói közé ülve skandáljanak ellenünk és maguk ellen. 

Kimaradt?