Világkupa-győztes lett Osváth Richárd, Szatmárnémeti díszpolgára

Nehéz, de eredményekben gazdag hétvégéje volt Osváth Richárdnak: a Pisában tartott világkupán lépett – pontosabban gurult – pástra két versenyszámban is. A parasportoló kerekesszékes kardban, majd tőrben mutatta meg tudását. Előbbiben bronzérmes lett, utóbbiban, ami a fő fegyverneme, aranyérmet szerzett.

Az aranyéremig pedig meglehetősen könnyű volt az út a magyarországi színekben vívó sportolónak. A 32-es főtáblán a szintén magyarországi Zsolnai Sándort győzte le 15:4 arányban, majd a nyolcaddöntőben a brit Joshua Wadell volt az ellenfél, ellene 15:2-es győzelmet aratott. A legjobb nyolc között a török Hakan Akkaya ellen vívott és győzte le 15:8-ra. A döntőbe a lengyel Michal Nalawajeken gázolt át Osváth, 15:3 arányban legyőzve őt, majd a döntőben az olasz Emanuele Lambertini ellen győzött 15:7-re és lett tőrvívásban világkupa-győztes.

Osvát Richárdot hétfő reggel a hazaúton, a pisai repülőtéren értük utol telefonon. Mint a Maszolnak elmondta, örül a győzelemnek, de igazából a kezdődő, olimpiai kvalivikációban is fontos versenyekre koncentrál, hiszen mindenképp ott szeretne lenni a 2024-es párizsi paralimpián. Ahol nem utolsó sorban nagyon szeretne nyerni is, hiszen az olimpiai aranyérem az elmúlt három alkalommal nem jött össze. Ricsi – ahogy mindenki nevezi – Londonban bronzérmet szerzett tőr egyéniben, Rióban ezüstérmes lett kard és tőr egyéniben, Tokióban pedig tőr egyéniben jött össze az ezüstérem.

„Úgy gondolom, minden verseny egy újabb lépés, egy újabb fejlődési lehetőség. Én ebben hiszek” – nyilatkozta a Maszolnak a szatmárnémeti származású vívó, aki hosszú időn keresztül a Csipler Sándor vívóteremben vívott, majd sérülését követően, edzői tanácsára vágott bele a kerekesszékes vívásba, magyarországi színekben – ugyanis Romániában akkor nem létezett ez a sportág.

Osváth Richárd néhány évig Budapesten élt, majd Debrecenbe költözött, ahol a felkészülés mellett edzőként a debreceni DEAC-nál tanít tőrvívásra gyerekeket.

(Címlapfotó forrása: paralympic.org)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?