U 21-es foci Eb: Anglia nyerte a tornát

Az angol korosztályos válogatott kapott gól nélkül lett Európa-bajnok, ami rendkívüli teljesítmény.

Színvonalas végjátékra lehetett számítani a grúz-román közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságon, hiszen egyértelműen a torna két legjobb csapata jutott be a szombati batumi döntőbe. Az egyik oldalon Anglia sorakozott fel, amely nem csupán megnyerte a döntőig vezető összes mérkőzését, még csak gólt sem kapott. A háromoroszlánosok ellenfele Spanyolország volt, amely – bár a Svájc elleni negyeddöntőt csak a hosszabbításban nyerte meg – az elődöntőben már esélyeshez méltón, 5-1 arányban ütötte ki Ukrajnát.Fotó: Facebook/UEFA Under 21 Championship

Már csak azért is a spanyolok számítottak egy árnyalattal esélyesebbnek, mert Santi Denia edző csapata nem mindennapi ciklus csúcspontja felé tartott: hat éve, U17-esekként, míg 2019-ben az U19-es korosztályban nyerte meg az Európa-bajnokságot, és a mostani tornára a kapitány hat olyan játékost is elvitt, aki a korábbi két diadal részese volt. Sőt, a döntőre a dél-európaiak a legjobb összeállításukban léphettek pályára, míg az angolok ezúttal sem számíthattak a Portugália elleni negyeddöntőben megsérülő Jacop Ramseyre.

A döntőt a két félidő ráadáspillanatai döntötték el, írja a Nemzeti Sport. Az első játékrészt utolsó mozzanataként kontrázó angolok szabadrúgáshoz jutottak nagyjából 18 méterre Arnau Tenas kapujától, majd Cole Palmer lövésénél úgy pattant meg a labda Curtis Joneson, hogy a spanyol kapus már csak azt figyelhette, hogy a hosszú oldalon a hálóba hullik.

A második félidő legvégén pedig a spanyolok tizenegyeshez jutottak, ám Abel Ruiz büntetőjét James Trafford hárította, sőt Aimar Oroz duplázását is, Sergio Camello pedig fölé rúgta a labdát, így Anglia U21-es válogatottja története harmadik kontinentális elsőségét könyvelhette el. Korábban 1982-ben és 1984-ben nyerte meg a tornát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?