banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Továbbra is edzheti a bobválogatottat a lányok futtatásával meggyanúsított szövetségi edző

Folytathatja a női bobválogatottnál a munkát Paul Neagu – határozott a Román Bob- és Szánkószövetség vezetősége.

A hivatalos honlapon közölt határozat szerint a bobedzőnek van feddhetetlenségi igazolása és nincs érvényben ellene távolsági végzés, ezért folytatnia kell tevékenységét a női válogatottnál. Erre az egyhangú döntésre jutott a héten a sportági szervezet vezetősége, miután rendkívüli ülésen megvitatták a Neagu ellen indult DIICOT-vizsgálatot.

Ahogyan írtuk: a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) házkutatást tartott a szakvezetőnél – és feltételezett bűntársánál, egy konstancai étterem tulajdonosánál, Nassar Ghalebnál –, mert azzal gyanúsítják, hogy prostitúcióra kényszerített három sportolólányt. Az egyik sértetettet vallomása megmásítására is megpróbálta rávenni. Az ügyben tanúként jegyzik Konstanca volt polgármesterét, Radu Mazerét is, bár ő azt mondta, hogy a bobos lányok „nem az ő esetei”, és felidézte, hogy ő akkoriban modellalkatú lányokkal járt klubokba.

Fotó: Román Bob- és Szánkószövetség/Facebook

Merthogy a Neagu ellen felhozott vádak a 2013–2019-es időszakban történtek. Azelőtt, hogy 2020-ban az akkor 23 éves válogatott sportoló, Ioana Gheorghe zaklatással és durva bánásmóddal vádolta meg. A temesvári bobos vőlegénye, Cristian Toth már akkor arról beszélt, hogy a szakember lányokat futtat, sportolóitól kihívó öltözéket várt el, amikor alvilági személyek körében konstancai eseményeken vettek részt.

Az immár 70 éves edző, mint ismeretes, ahogyan akkor, úgy most is tagadja a vádakat, a lányok bosszújának tartja az ügyet. Akkor egy hónapra függesztették fel, mert a sportoló panasza nyomán fegyelmi eljárást indult ellene. A sportági szövetség viszont Ioana Gheorghét két évre tiltotta el a sportolástól, emiatt abba is hagyta a versenyzést. Ahogyan a Golazo.ro-nak vallott róla, az időközben már elhunyt akkori szövetségi elnök, Florin Țicu azt mondta neki, hogy „gazdag a fantáziája”. „Miután elhunyt, a felesége, Sorina Țicu lett az elnök. Milyen esélyeim voltak, hogy higgyenek nekem? Kilenc éves korom óta edzettem és egyszeriben felfüggesztettek két évre, miközben én voltam az áldozat” – fogalmazott.

A határozat szövege | Fotó: képernyőmentés

A DIICOT eljárása nyomán egyelőre hivatalos állásfoglalást sem a sportszövetség, sem pedig az olimpiai bizottság nem adott ki. Utóbbi kérte ugyan Neagu felfüggesztését, de mint a határozatból kitűnik, a szakember folytathatja a munkát. Hodos Lászlót, a bob- és szánkószövetség technikai igazgatóját kerestük meg az ügyben, de nem kívánt nyilatkozni. Kerestük a sportszervezet elnökét is, de a honlapon megadott vezetékes telefonszám nem működött.

(Nyitóképünk illusztráció: Viesturs Lacis/IBSF/archív felvétel)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?