Tizennegyedszer vág neki a Dakarnak Gyenes Emánuel, nehéz versenyre számít (INTERJÚ)

Hűvös körülményekre, kemény első hétre és sok új kihívásra készül a 2024-es Dakaron a rutinos Gyenes Emánuel szatmárnémeti motorversenyző. Idén a szervezők többek között egy 48 órás mért szakasszal és néhány újítással teszik próbára a versenyzők képességeit, Gyenes azonban fizikailag és mentálisan is felkészültnek érzi magát a szaúd-arábiai megmérettetésre, összetettben szeretne a legjobb 25 versenyző között végezni.

Tizennegyedik Dakarjára készül az Autonet Motorcycle Team szatmárnémeti versenyzője, Gyenes Emánuel, aki idén teljesen új motorral és újult erővel vág neki a megmérettetésnek. A világhírű kéthetes verseny január elején kezdődik Szaúd-Arábiában, al-Ula városából indul, majd közel 8000 kilométer (amelyből 4727 mért szakasz) megtétele után Yanbuban ér véget.

A tizedik részvétele alkalmából korábban legendának választott motoros tavaly összetettben a 27. helyen végzett a versenyen, az Original Motul kategóriában – azaz a szervízcsapat nélkül versenyzők között – pedig másodikként zárt. Pályafutásának legjobb eredményét 2016-ban érte el összetettben, tizennegyedik helyezésével. Néhány héttel a rajt előtt Gyenes a Maszolnak beszélt arról, mire számít a jövő év eleji kéthetes megmérettetésen.

Fotó: Facebook/Gyenes Emánuel

A 2024-es Dakar körülményeit tekintve hűvösnek ígérkezik, esőre és sárra is lehet számítani a versenyen, ami nehezítheti a mezőny versenyzőinek dolgát, emellett a szervezők olyan újításokat is kitaláltak, amelyek a tapasztalt résztvevők számára is kihívást jelenthetnek.

„Hegyesebb részeken három-négy fok van korán reggel, napközben felmelegszik az idő, de a táborból való rajt után hidegre kell számítani” – hívta fel a figyelmet az éghajlati körülményekre a szatmárnémeti motoros.

Idén több szempontból is változik a verseny lebonyolítása, többek között a mezőny létszáma is csökken, a motoros mezőnyben 137-en kezdik el a Dakart. A változtatás következtében jónéhány idei résztvevő nevezését nem fogadták el a versenyre, de nem ez az egyetlen különbség a 2023-as kiíráshoz képest.

Fotó: Facebook/Gyenes Emánuel

„Nagyjából ismerem a térképet és tudom, milyen zónákon megyünk keresztül, azt viszont előre nem lehet megmondani, mennyivel lesz nehezebb az útvonal, mint a tavalyi. Lesznek újítások, például egy 48 órás mért szakasz, ami korábban még nem volt. Egy hosszú pályát két nap alatt kell teljesítenünk, délután négy órakor meg kell állnunk és bevezetnek minket egy táborba, ahol nincs internet, nem tudhatjuk, a vetélytársaink milyen eredményeket értek el” – tért ki az újításokra Gyenes Emánuel, aki szerint a verseny első hete az említett szakasz miatt nehezebb lesz, mint a második.

A szatmárnémeti motoros felkészültnek érzi magát fizikailag és mentálisan is, jelenleg arra figyel, hogy jó formában maradjon, motorozni viszont már nem tervez a verseny előtt. Január elsején érkezik meg Szaúd-Arábiába, ahol a Dakar ötödikén startol és tizenkilencedikén zárul.

Célkitűzését tekintve, Gyenes szeretne összetettben a legjobb 25 között végezni, de adott esetben egy top30-as helyezéssel is elégedett lenne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?