Tizenharmadszor vág neki a Dakar-ralinak Gyenes Emánuel

Az év eleje nem csak a nagy szilveszteri fogadalmak lelkes megvalósításának kezdete Szatmárnémetiben: ilyenkor sokan a számítógép képernyőjére tapadva figyelik, hogy hogyan teljesít a szatmári Dakar-hős, Gyenes Emánuel a pokolian nehéz motorverseny aktuális szakaszán.

Nem lesz ez másképp most sem, Mani sokat megélt KTM-je nyergében kezdi meg az évet a 2023-as Dakar-ralin. A nehézkes nevezésről, az újjászületett motorjáról pedig kedden az Autonet Motocycle Team – a csapat a melynek színeiben Gyenes versenyez – fenntartójának székhelyén tartott sajtótájékoztatót.

A motoros azon csak nevetett, amikor a 13. Dakar-ralin való indulás kapcsán balszerencsét emlegettünk. Egyrészt mert nem babonás, másrészt pedig mert a 12. versenye volt élete legpechesebb Dakarja. Ám így is sikerült befejeznie: összetettben a 40. lett, Malle Moto kategóriában (ahol a versenyzők maguk javítják motorjukat) ötödik helyen végzett. Ez messze elmaradt legjobb eredményeitől, hiszen 2016-ban összetettben 14. lett, 2020-ban megnyerte a Malle Moto kategóriát, 2011-ben és 2015-ben pedig Maraton kategóriában lett első.

A 2022-es versenyt nehezítette a megmérettetést megelőző lábtörés, a futamok ideje alatt is szenvedett emiatt, a következő hónapokat is ez határozta meg számára. „Vasakat” távolítottak el a jobb lábából, három csavar így is bent maradt. Márciusban-áprilisban lábadozott, majd a magyarországi enduro-bajnokságban versenyzett, de ez inkább edzés volt, nem sikerült, de nem is akarta feltétlenül megvédeni bajnoki címét. A világ legnehezebb hard-enduro versenyén is indult, így továbbra is ő az egyetlen motoros, aki a Nagyszeben környékén megrendezett Red Bull Romaniacs verseny összes kiírásán ott volt – és mind a 19 alkalommal célba is ért. Enduro-crossban nem versenyzett 2019 óta, most a magyarországi bajnokságba nevezett, azt is főképp edzésként.

Rátérve a következő, 2023-as Dakar-ralira elmondta: az eddig használt KTM-jével indul neki a nagy kalandnak. Igazából megvette volna a KTM gyári csapatának versenyzői által használt kétkerekűt, viszont a cég egyszerűen nem tudta legyártani azt az alkatrészhiány miatt. „Van aki azt mondja, a mostani járgányom jobb. Az új versenygép könnyebb, rövidebb, ami az egyenes, gyors szakaszokon lehet, hogy a stabilitás rovására megy. Az eddig használt motort darabjaira szedtük, az alkatrészek felét újra cseréltük” – magyarázta Gyenes.

A versenyre való beiratkozás is kalandos volt, mivel a szervezők szűkíteni akartak a mezőnyön, a Malle Moto kategóriát is kicsinyítették: negyven helyett húsz motoros állhatott volna eredetileg rajthoz. Manit először arról értesítették, hogy már nem fér be a kategóriába, ám elismerték, hogy már késő lenne, hogy szervízcsapat után nézzen. Aztán azt javasolták, mivel a Dakar ralik legendájának számít – három kontinensen is versenyzett – legyen a szervizcsapat nélküliek mentora, a kategória nagykövete két másik motorossal. Ellenben a tabellán nem szerepelnének a megszerzett pontjaik. Természetesen Mani ebbe nem ment bele, így mégiscsak engedtek a szervezők és 26 főre emelték a kategóriát, amibe Gyenes versenyzőként is belefért.

„Érthető, hogy kevesebb versenyzőt szeretnének. A motorosok reggel 7 óra körül rajtolnak, a kamionosokra pedig van, hogy 10 óra körül kerül sor. Így ők éjszaka érnek célba, lemaradnak az eligazításról is” – mondja. A szervezők céljukat elérték, 2023-ban tényleg kevesebben állnak majd rajthoz Szaúd-Arábiában.

A 2023-as rali egyébként december 31-én indul, és az eddig megszokottól hosszabb lesz: 12 helyett 14 napot tart majd, egyetlen pihenőnap beiktatásával. A rajtnál 63 ország több mint ezer sportolója lesz jelen – közülük viszont ahogy lenni szokott, jópáran nem fejezik majd be a versenyt.

Maninak a célja Malle Moto kategóriában a dobogós helyezés, összetettben a Top 30 a cél.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?