banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Dakar-rali: összesítésben a 40., speciális kategóriájában az 5. helyen végzett Gyenes Emánuel

Összesítésben a 40., az Original by Motul kategóriában az 5. helyen zárta az idei Dakar-ralit a motorosok versenyében a szatmárnémeti Gyenes Emánuel, akinek idei teljesítményét jelentősen hátráltatták a tizenkét etap alatt felmerülő technikai problémák.

A Dakar-rali utolsó, 12. etapja előtt Gyenes Emánuel az alábbi Facebook-bejegyzésben próbálta magát motiválni, remélve, hogy be tudja hozni lemaradásást az Original by Motul kategóriában, és két helyet előrelépve el tudja csípni a dobogó legalsó fokát.

A szatmárnémeti mororos a Bisha és Dzsidda közötti szakaszt összesítésben a 43. helyen zárta, ez kategóriájában a 4. legjobb időt jelentette, viszont teljesítménye nem volt elég ahhoz, hogy az utolsó etap előtti 5. pozícióról előrébb lépjen. Gyenes idei Dakar-raliját nagymértékben meghatározták azok a technikai problémák, amelyekkel már az első szakaszokban is nehezítették haladását. 

Az autósoknál Nasszer al-Attijah, a motorosoknál Sunderland nyert

Negyedszer nyerte meg a világ legnehezebbnek tartott tereprali-versenyét, a szaúd-arábiai Dakar-ralit a katari Nasszer al-Attijah az autósok mezőnyében, míg a motorosok között a brit Sam Sunderland diadalmaskodott.

A kéthetes viadal pénteki zárószakaszán Al-Attijah majdnem nyolc perccel volt lassabb a legjobb időt megfutó dél-afrikai Henk Lategannál, de több mint 30 perces összetettbeli előnyének birtokában így is gond nélkül győzött. A 164 kilométeres záró gyorsaságin Lategan mögött a 14-szeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel volt a második, a szintén dél-afrikai Brian Baragwanath pedig a harmadik.

Al-Attijah összetettbeli egyetlen komoly riválisa, a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb negyedik lett, s bár faragott valamennyit a hátrányából a katarihoz képest, így is csaknem 28 perccel lassabban teljesítette a versenyt, mint a győztes.

A 2012-ben Londonban koronglövészetben olimpiai bronzérmes Al-Attijah 2011, 2015 és 2019 után nyert negyedszer.

A motorosoknál a csütörtökön az összetett élére ugró Sunderland csaknem hétperces előny birtokában vágott neki a zárószakasznak, melyen majdnem három és fél perccel volt lassabb, mint a legjobb időt motorozó Pablo Quintanilla. A chilei ezzel ugyan jelentős mértékben faragott az összetettbeli hátrányából, de így is több mint három perccel lassabb volt a teljes viadalt tekintve, mint Sunderland. A brit versenyző 2017 után győzött újra a Dakaron a kétkerekűek mezőnyében. Az összetettben harmadikként az osztrák Matthias Walkner zárt.

A 44. Dakar-ralin a mezőny összesen 8000 kilométert tett meg a dzsiddai célba érésig, a gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer volt.

Eredmények, 12. szakasz, Bisha-Dzsidda, 680 km (gyorsasági 164 km):

autósok:

 1. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota) 1:35:19 óra
 2. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Audi) 49 másodperc hátrány
 3. Brian Baragwanath, Leonard Cremer (dél-afrikai, Century Racing) 1:51 perc h.

az összetett végeredménye:

 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, andorrai, Toyota) 38:33:03 óra
 2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Bahrain Raid Extreme) 27:46 perc hátrány
 3. Jazid al-Radzshi, Michael Orr (szaúdi, brit, Toyota) 1:01:13 óra h.

motorosok:

 1. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) 1:40 óra
 2. Toby Price (ausztrál, KTM) 18 másodperc hátrány
 3. Jose Igancio Corneo (chilei, Honda) 29 mp h.

az összetett végeredménye:

 1. Sam Sunderland (brit, KTM) 38:47:30 óra
 2. Quintanilla 3:27 perc hátrány
 3. Walkner 6:47 p h

Kapcsolódók

Kimaradt?