Téli triatlon és duatlon országos bajnokságot rendeznek Hargitafürdőn

Jövő pénteken rendezik a téli duatlon és triatlon szakágak országos bajnokságát Hargitafürdőn. Az embert próbálónak ígérkező megmérettetésre mintegy 100 versenyző nevezésére számítanak a szervezők.

Figyelemfelkeltő és új irányt mutató eseménynek nevezte a téli triatlon és duatlon országos bajnokságot Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a rendezvényt felvezető sajtóeseményen. A városvezető szerint a megmérettetés példamutató lehet más sportágak számára is, hogy rangos versenyeket szervezzenek Csíkszeredában, Hargita megyében. „A csíkszeredai városvezetés ennek partnere azért, mert azt gondoljuk, hogy megvan az a fajta humán-erőforrás, környezeti lehetőség és sporthoz kötődő tapasztalat, amit jól tudunk hasznosítani a közösség érdekében” – emelte ki az elöljáró. Hozzátette: minden hasonló esemény erősíti a turizmust, a város sport- és gazdasági életét egyaránt.

Koncz Alexandru, a VO2MAX Sportklub elnöke, a verseny egyik főszervezője a sportágakkal kapcsolatosan elmondta: 2016-ban Ausztriában volt az első olyan téli triatlon-verseny, amelyen Románia képviselte magát. „Azóta több versenyt szerveztünk Romániában, országos versenyeket, Európa- és világbajnokságot is. A román szakszövetség a világon elsőként közvetítette televízióban ezt a sportágat” – emelte ki a szakember. A téli triatlon három versenyszámot futást, kerékpározást és sífutást foglal magába, a duatlon esetében a sífutás helyett szintén futás szerepel. Mindegyik szám esetében hegyi körülmények nehezítik a versenyzők dolgát. Hargitafürdőn rövidtávú, sprint versenyt tartanak – tette hozzá Koncz Alexandru.

Maszkban rajtolnak

Miklós Edit, síző olimpikon, az Olimpik Egyesület elnöke szintén szervezőként osztott meg részleteket a versenyszámokról és a pályákról. A volt alpesi síző elmondta: a futás során egy kilométeres köröket teljesítenek a versenyzők, a megtett távolság attól függ, ki milyen kategóriában versenyez. A mezőny dolgát 20 méteres szintkülönbség fogja nehezíteni. A futás után következik a kerékpározás, amelyhez a paratriatlonosoknak és az elit versenyzőknek kötelező módon cipőt kell cserélniük és csak minimum 4 centiméter kerékszélességű hegyi kerékpárokkal lehet indulni – magyarázta a szervező. A kerékpáros szakasz a Hargitafürdőre vezető aszfaltúton lett kijelölve, a hossza 5,8 kilométer és 330 méteres szintkülönbséget tartalmaz. Miklós Edit kiemelte: a kerékpáros verseny idején, pénteken délelőtt 9.30 és 12.00 óra között a Hargitafürdőre vezető út le lesz zárva a közúti forgalom elől.

A kerékpáros táv teljesítése után a triatlonisták sífutó cipőt húznak és számukra a sífutás következik. A duatlon versenyben indulók számára futás zárja a versenyt a tó mellett kialakított pályán, tudtuk meg. A szervező megemlítette azt is, hogy a versenyzők idejét a bokájukra erősített chipek segítségével fogják mérni. Kihangsúlyozta: a versenyzőknek a járványügyi előírásoknak megfelelően a rajt során maszkot kell viselniük, amelyet 5 méterrel az indulást követően dobhatnak el a kijelölt helyen. A célba érkezés után szintén maszkot kell vegyenek a résztvevők.

A versenyzők február 23-án, kedd éjfélig nevezhetnek be a versenybe ezen a weboldalon. A nevezés feltétele az Országos Triatlon-szövetség által kibocsátott licenc. A licencet online lehet igényelni az országos triatlon szövetség honlapján, orvosi igazolás alapján. A bajnokságra nemcsak profik, hanem amatőrök jelentkezését is várják. A szervezők mintegy száz résztvevőre számítanak.

(Borítókép: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?