Székelyudvarhely visszalép a női labdarúgó élvonalból

Nehéz, de a legésszerűbbnek tűnő döntést kellett meghoznia Hargita megye első női labdarúgó klubja, a székelyudvarhelyi Vasas Femina vezetésének. A múlt idényt a felsőház hatodik helyén záró alakulat ősztől nem indít csapatot a Liga 1-ben, így a nyolc éven át tartó folytonosság után a székely anyavárosnak nem lesz élvonalban szereplő felnőtt női gárdája egyetlen csapatsportban sem.

Hiányozni fognak a bajnokságból az Udvarhely – Csíkszereda örökrangadók | Fotó: FK Csíkszereda"Eddig bírtuk, a hirtelen megnövelt terhet már nem tudjuk tovább cipelni, ez már túl sok nekünk" – közölte László Béla, a székelyudvarhelyi Vasas Femina női labdarúgó klubjának elnöke, megindokolva azt a döntést, mely szerint visszaléptek a hazai élvonalban való szerepléstől, hogy helyette inkább a másodosztályban próbálkozzanak.

„Tekintve azt a rengeteg munkát és energiát, amit az elmúlt közel másfél évtizedben a székelyudvarhelyi női labdarúgás éltetésébe és fejlesztésébe fektettünk, nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, de a körülményeket figyelembe véve ezt tűnt a legésszerűbb lépésnek” – magyarázta a klubelnök.

László Béla elmondta, hogy az amúgy megszokott lemorzsolódást, az egyetemi tanulmányokat előtérbe helyező és más városba költöző, avagy tehetősebb klubokhoz igazoló játékosok távozását még tudták kompenzálni, hiszen az utánpótlásképzés folyamatosan „termelte” az ifjú tehetségeket. Nyilván, így egyre fiatalabb kerettel, már-már ifjúsági korosztályos játékosokkal kellett helytállniuk a felnőtt bajnokságban, de még így sem vallottak szégyent.

A klubnál folytatódik az utánpótlásnevelés | Fotó: Vasas Femina„A bajnoki idények végén ismételten ugyanazt mondhattuk el, hogy az eredményeink megint csak jobbak voltak, mint a lehetőségeink. Csakhogy mostanra igen nehéz helyzetbe kerültünk – fogalmazott László Béla. Hozzátette, hogy egyrészt a járvány évei is komoly törést okoztak az utánpótlás-nevelésben, másrészt Magyarországon már 4-5 éve komoly pénzeket fektetnek a női labdarúgásba, és ez most kezdte éreztetni hatását Székelyföldön. Márpedig az anyaországi női labdarúgás jelenlegi szintje olyan csábítást jelent az itteni játékosoknak, amelyet már nem tudnak kivédeni. Sem a fizetésekkel nem tudják felvenni a versenyt, de idegenlégiósok leigazolása is olyan súlyos anyagi terhet jelent, amit a Vasashoz hasonló kis magánklubok nem tudnak elbírni.

„Évek óta az egyik legkisebb költségvetéssel próbálunk helyt állni az élvonalban, a pályázati úton kapott támogatásaink is eltörpülnek azon pénzösszegek mellett, amelyeket ellenfeleink kapnak a városuk és/vagy megyéjük önkormányzataitól. De az utolsó cseppet a pohárban a szakági szövetség döntése jelentette” – érvelt az udvarhelyi klubelnök.

Az utolsó csepp

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) tavaly ősszel döntött arról, hogy professzionális kritériumrendszert kell bevezetni a női élvonalba is, azonban ezt már új idényt megelőzően érvénybe léptette. László Béla szükségesnek ítéli meg ezt a lépést, de az időzítést elhamarkodottnak tartja.

Nehéz, de ésszerű döntés volt a visszalépés | Fotó: Vasas Femina- Arra számítottunk, hogy most júliustól elkezdhetünk dolgozni rajta, és majd a 2024-25-ös idénytől vezetik be. De most elvárják, hogy az élvonal 12 amatőr klubja három hónap alatt varázsütésre professzionálissá váljon. Ez nem mindenkinek fog sikerülni, de még ha valaki meg is kapja a licencet a következő idényre, igazából az is inkább csak papíron lesz professzionális – panaszkodott a Vasas elnöke. Hozzátette, hogy a FRF döntése nyomán több klubnál is valóságos jogügyi, könyvelési, adminisztrációs verseny indult el, de a bürokrácia útvesztőit így sem lehet elkerülni.

- A nagyobb kluboknál, ahol már működik férfi szakosztály, ott még elboldogulnak valahogy, de a hozzánk hasonló kis kluboknál ez óriási fejtörést okoz. Azt mondtuk, megpróbáljuk, bele is vágtunk, de amikor ráébredtünk, hogy milyen nehézségekkel jár, úgy döntöttünk, hogy nem vállaljuk, ez már túl sok nekünk. Ráadásul nálunk elvi kérdés, hogy játék közben nem változtatunk a a szabályokon. Így marad a másodosztály – szögezte le László Béla.

Ezüstérem és kupa

Hargita megye első női labdarúgócsapata a Szentegyházi Vasas égisze alatt alakult 2009-ben, három évvel később vette fel a Vasas Femina nevet és Székelyudvarhelyen folytatta működését. Azóta a Vasas több játékosa rendszeresen kap meghívót a felnőtt vagy valamelyik korosztályos válogatottba, több neveltje játszik jelen pillanatban is a magyarországi élvonalban. Az évek során a Vasas korosztályos csapatai számtalan országos bajnoki címet szereztek.

A felnőtt csapat 2015 óta megszakítás nélkül szerepel az élvonalban, 2018-ban bajnoki ezüstérmes lett, 2019-ben pedig elhódította a Román Kupát. A Román Kupa elhódítása a Vasas Femina eddigi legnagyobb eredménye | Fotó: FRFA legutóbbi idényben messze túlteljesítette célkitűzését, a kiesés elkerülését, a rájátszást a felsőházban folytatta, ahol a hatodik helyen végzett. Most pedig saját döntése értelmében arra készül, hogy ősztől a másodosztályban folytassa a pontvadászatot.

„Nem vitás, ezt visszalépésnek nevezik, ugyanakkor eltökélt szándékunk, hogy játékteljesítményben lehetőleg ugyanazt a szintet nyújtsuk, mint a múlt idényben. Még kérdéses, hogy milyen csoportban leszünk, és kik ellen játszunk, de azt tudjuk, hogy úgy vágunk neki a másodosztálynak, hogy szeretnénk megnyerni azt. Ez nyilván nem lesz könnyű, de teljesíthető célkitűzés – összegzett László Béla.

Hargita megye nem marad élvonalbeli női labdarúgócsapat nélkül, az FK Csíkszereda második 1. ligás idényét kezdi el ősztől, de a Vasas visszalépésével a nyolc éven át tartó folytonosság után Székelyudvarhelynek már nem lesz élvonalban szereplő felnőtt női gárdája egyetlen csapatsportban sem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?