Rövidpályás gyorskorcsolya Eb: Ötből öt magyar elődöntős 1500 méteren

A magyar csapatból mindhárom női és mindkét férfi versenyző továbbjutott az 1500 méter péntek délelőtti negyeddöntőjéből a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

Fotó: MTIElső magyarként Sziliczei-Német Rebeka mutatkozott be a kontinensviadalon. Kifejezetten kényelmes tempóban kezdődött a körözés, az FTC versenyzője a harmadik pozícióban korcsolyázott. Az iram csupán hét körrel a vége előtt fokozódott, akkor a futam esélyese, a belga Hanne Desmet mögött haladt Sziliczei-Német, de két körrel a vége előtt a cseh Petra Vankova is megelőzte, mivel azonban a másik két rivális lemaradt, így a továbbjutását nem fenyegette veszély. „Nem szeretem ezeket a pénteki selejtezőket. Ráadásul ma ez az egyetlen szereplésem volt, így mindig nagyobb a nyomás. Az elején megrúgták a korcsolyámat, ezért nem is harcoltam a második helyért, inkább a biztos továbbjutás volt a fontos” – értékelt az MTI-nek Sziliczei-Német.

Somodi Maja és a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra azonos futamban szerepelt. A táv elején előbbi a második, utóbbi az ötödik pozícióban haladt, de amikor öt körrel a vége előtt felgyorsult az iram, Jászapáti esélyeshez méltóan pillanatok alatt körbekorcsolyázta a mezőnyt. Mögötte a 18 éves tehetség haladt, akit ugyan az olasz Elisa Confortola megelőzött a hajrában, de a továbbjutása neki sem forgott veszélyben.

A férfiaknál csak az első két hely ért biztos továbbjutást. Bontovics Balázs eleinte szintén a mezőny hátsó felében rótta a köröket, négy körrel a vége előtt sikerült belső íven egy pozíciót javítania. Az utolsó kanyarban hasonló akcióra készült, de brit riválisa lezárta előtte az utat, majd a szigetországi kisodorta a lengyel gyorskorcsolyázót, így Bontovics végül harmadikként haladt át a célvonalon. Mivel a zsűri kizárta Niall Treacyt, így a 20 éves magyar másodikként lépett az elődöntőbe.

A férfi csapat rangidőse, Varnyú Alex a rajt után a negyedik pozíciót foglalta el, csupán két körrel a vége előtt sikerült feljebb jönnie - belső íven hajtott végre nagyszerű előzést -, de végül időeredménnyel a harmadik hely is továbbjutást ért a számára.

Pénteken még az 500 és 1000 méter selejtezőjét, valamint a férfi és a vegyes váltó negyeddöntőjét rendezik. Szombaton 500 és 1500 méteren már az érmekért küzdenek a versenyzők, a stafétáknál pedig az elődöntőkre kerül sor. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.

Kapcsolódók

Kimaradt?