Peking 2022: lemaradt az A döntőről a címvédő férfi váltó

Fotó: MTIA Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó egy elhibázott váltás miatt lemaradt az A döntőről, így csak a szerdai B döntőbe jutott a pekingi téli olimpián.

A pénteki elődöntő nyolc válogatottja két futamban szerepelt, az első és második helyezettek az A, a harmadik és negyedik helyezettek a B fináléba kerültek.

A világcsúcstartó magyaroknál Liu Shaolin, Krueger és Liu Shaoang mellett Nógrádi Bence korcsolyázhatott. A korábban koronavírusos Varnyú Alex ugyan csütörtökön megérkezett a kínai fővárosba, de a szakvezetés még nem szerepeltette.

A címvédő, világbajnoki második stafétának a kétszeres olimpiai, kilencszeres világbajnok dél-koreai, a világ- és Európa-bajnoki címvédő holland, valamint az orosz rivális jutott ellenfélül.

Nógrádi most mutatkozott be az olimpián, és negyedik helyről kezdte a körözést. A magyarok teljesen más ütemben váltottak féltávig, mint a riválisok, de ez a negyedik pozíciót nem befolyásolta. Féltávnál azonban már az ellenfelek ritmusában váltott a magyar staféta is, húsz körrel a vége előtt először elmozdult a sereghajtó pozícióból is, de hamar visszacsúszott oda. A futam magyar szempontból 12 körrel a vége előtt dőlt el, amikor Krueger váltotta volna Nógrádit, ám nem értették meg egymást, így a csapat pillanatok alatt egy kanyar hátrányba került. A folytatásban már nem volt esély felzárkózni, a két Liu testvér hiába próbálta meg a lehetetlent. Az ellenfelek sem követtek el hibát, így a váltó lemaradt a nagydöntőről, ahova a dél-koreaiak és az oroszok kerültek.   

Az első futamból a háromszoros olimpiai, hétszeres világbajnok Kanada, az 1994-ben olimpiai, 1996-ban világbajnok Olaszország, és továbbjuttatással a négy éve a magyarok mögött olimpiai második Kína került az A döntőbe. A B-ben Japán és Hollandia lesz a magyarok ellenfele.

A válogatott tagjai, valamint Bánhidi Ákos szövetségi kapitány az M4 Sportnak nyilatkoztak az elődöntőt követően.

Hogyan látták belülről?

„Igazából Bencén ment el, nem tudta tartani a tempót a többiekkel. Örülünk, hogy eljutottunk idáig, de most sajnos nem sikerült megint döntőbe kerülnünk. Pjongcsangban az volt a nagy szerencsénk, azért tudtunk jól menni Ádóval, mert Viktor meg Csabi nem maradtak le, most viszont nem ez volt a helyzet. Én jól éreztem magam, de nem tudtunk már csodát művelni. Ha ott tudtunk volna maradni, akkor beleszólhattunk volna a végébe, de ez nem sikerült” – értékelt Liu Shaolin Sándor a váltót követően.

Fotó: Agerpres/EPA„Ebben sajnos most ennyi volt. Azt, hogy miért ezzel a taktikával álltunk föl, azt az edzői stábtól kell megkérdezni. Az én részemről mehettünk volna úgy, ahogyan eddig is, nem tudom, miért kellett változtatni” – ezt már Liu Shaoang mondta arra a kérdésre, hogy miért változott a magyar csapat világkupa-versenyeken megszokott taktikája.

„Nem találok szavakat. Vissza kell néznem a futamot. Elöl akartunk menni, de az elején hátra kerültünk, és az mindent felborított, elbizonytalanodtunk. Huszonegy éve korcsolyázom versenyszerűen, ez a legszörnyűbb napom ez idő alatt. Nagyon sajnálom, azért jöttem Magyarországra, hogy olimpiai bajnok legyek” – reagált John-Henry Krueger.

Mit mond az edző?

Bánhidi Ákos szövetségi kapitány elnézést kért az elrontott elődöntő miatt, de ő is leszögezte, hogy Nógrádi Bence nem hozta a várt teljesítményt. „Először is szeretnék elnézést kérni a szurkolóktól, nem tudtunk úgy teljesíteni ebben az elődöntőben, ahogy elvárták. Nagyon erősen kezdtünk az olimpián, a vegyes váltó bronzérme után Sanyi ezer méteren győzött, s bár kizárták, ugyanúgy mindent kiadott magából. Rengeteg energiát felemésztett az első néhány nap, ezért a váltóval próbáltunk kicsit taktikázni, a fő cél az volt, hogy Sanyi a hajrában a lehető legerősebb legyen. Ehhez a többieknek többet kellett vállalniuk. Bencénél ez csúnyán visszaütött. Nem gondoltuk, hogy ennyire bele fog sülni, de belesült. A legjobb tudásunk szerint raktuk össze, próbáltuk úgy keverni a kártyákat, hogy kihozzuk belőle a legtöbbet, de ez most így sikerült” – fogalmazott Bánhidi Ákos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?