Női vízilabda-vb: kikapott az amerikaiaktól, ezüstérmes a magyar csapat

Három negyeden keresztül tartotta magát az esélyesebb amerikaiak ellen a magyar női-vízilabda válogatott, a negyedikben végül elvesztette a világbajnoki finálét. Az utolsó percben még lett volna esély az egyenlítésre, de meg tudta tartani 8–7-es előnyét az USA. Keszthelyiék a két évvel ezelőtti tornához hasonlóan ezüstérmet szereztek, ami az elvárásokhoz képest kiemelkedő eredmény.

Utolsó, mindent eldöntő mérkőzéséhez érkezett a női vízilabda-világbajnokság Dohában. A magyar válogatott az Amerikai Egyesült Államok legjobbjai ellen kísérelhette meg elhódítani a győztesnek járó serleget.

Keszthelyiék a hollandok és a görögök ellen is drámai ötméterespárbajban jutottak tovább, az amerikaiak pedig minden eddigi mérkőzésüket rendes játékidőben nyerték meg.  Tavaly ugyan elvesztette világbajnoki címét Krikorian csapata, ebben a fináléban mégis ők számítottak esélyesebbnek.

Gurisatti Gréta egy gólt szerzett | Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gyors góllal kezdték a mérkőzést az amerikaiak, a világbajnokságok történetének legeredményesebb játékosa, Maggie Steffens talált Magyari kapujába. Raney a következő támadásnál rögtön növelni tudta ez előnyt. Érzékelhetően nehezen vette fel a ritmust ellenfelével a magyar csapat, lövésig is ritkán jutott el.

Védekezésben igyekeztek agresszívan játszani Szilágyiék, ez jónéhány kiállítást eredményezett. Fatal emberelőnyből megszerezte csapata harmadik gólját is. Hat percig kellett várni az első magyar találatra, Garda Krisztina tudta megtörni a jeget. Rossz kezdést követően éppen időben ébredt a csapat, 2–3-ra mentve magyar szempontból az első negyedet.

A folytatásban ismét erőre kaptak az amerikaiak, újabb góljukra viszont Keszthelyi Rita tudott válaszolni nehéz helyzetből. Bár igyekeztek tartani a lépést Mihók Attila játékosai, néhány perccel később ismét kettőre nőtt a hátrányuk. Észrevehető különbség volt a két kapus teljesítménye között az amerikaik javára, cserélni kellett a magyaroknál.

Faragó Kammila váratlan pillanatban tudta meglepni csúszós lövésével az amerikaiakat, ezzel sikerült döntetlenre hozni a második negyedet, a mérkőzésen pedig maradt az egy gólos hátrány. 4–5-nél még távolról sem volt eldőlve a világbajnoki döntő.

Neszmély remek teljesítménnyel kezdett a kapuban, a harmadik negyed elején újabb bravúros védést mutatott be. Kemény harc és néhány percig tartó gólcsend következett a mérkőzésen. Raney ugyan időkérés után betalált a magyar kapuba, videós vizsgálat után érvénytelenítették a gólját. A támadóidő lejárását követően dobta el a labdát.

Sokáig nem tudtak gólt szerezni a magyarok sem, Gurisattinak végül jó összjáték után sikerült. Az amerikaiak egyáltalán nem tudtak betalálni a harmadik negyedbe, így 5–5-ről fordultak rá a csapatok az utolsó nyolc percre.

Gyorsan visszaszerezték a vezetést az amerikaiak a negyedik negyed elején, Fatal harmadik gólját lőtte. Sorra maradtak ki a magyar próbálkozások, az idő pedig innentől az USA javára dolgozott. Steffens találatával ismét kettő volt közte.

Az újabb amerikai találat után már szinte eldőlt a világbajnoki cím sorsa. Keszthelyi gólja még életben tartotta rövid ideig a magyar reményeket. Mihók idékérése után Garda is betalált, az utolsó percben ismét feljöttek egyetlen találatra Keszthelyiék. A legvégén volt még esély az egyenlítésre, vitatható játékvezetői ítélet után viszont megnyerte a döntőt az USA.

A korábbi bronzmérkőzésen a spanyolok 10–9-re győzték le a görögöket, így ők állhatnak fel a dobogó harmadik fokára.

Magyarország – USA 7–8 (2–3, 2–2, 1–0, 2–3)

Doha, Katar

Vezette: Xevi Buch (Spanyolország), illetve Natalia Markopolu (Görögország)

Gólszerzők: Keszthelyi-Nagy R. (2),  Garda K., (2) Gurisatti G., R. Parkes, Faragó K., illetve R. Fatal (3), M. Steffens (2), J. Raney, M. Musselman, R. Neushul,

Szövetségi kapitányok: Mihók Attila és Cseh Sándor, illetve Adam Krikorian

Kapcsolódók

Kimaradt?