Férfi vízilabda Eb: bravúros győzelem az olaszok ellen, csoportelsők a magyarok

Óriási meglepetésre 10–5-ös győzelmet aratott Olaszország ellen a magyar válogatott Zágrábban, a vízilabda Európa-bajnokságon. Varga Zsolt fiatal játékosai elejétől a végéig szervezetten védekeztek, az első negyedet követően pedig támadásban is hatékonyak voltak. Az utolsó másodpercekben Nagy Ádám gólja kellett ahhoz, hogy a magyar csapat a csoport első helyéről negyeddöntőbe jusson.

Fontos csoportmérkőzésekkel folytatódott hétfőn a férfi vízilabda Európa-bajnokság Zágrábban és Dubrovnyikban. A magyar válogatott Olaszország ellen ugrott medencébe az egyenes ágon való negyeddöntőbe jutásért, amelyhez a csoporton belüli első két hely valamelyikének megszerzése volt szükséges.Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az olasz válogatott eddigi mérkőzései során kiváló formát mutatott, Georgia sima legyőzése után meglepésre Görögországot is könnyedén, 15 –8-ra múlta felül, a nagyrészt fiatalokból álló magyar csapat tehát kemény feladatra számíthatott hétfő este.

Korábban a B csoport másik mérkőzésé Görögország a várakozásoknak megfelelően simán, 16–8-ra verte Georgiát, ezzel eldőlt, hogy a magyar csapatnak legalább öt góllal kellene legyőzni Olaszországot, ami a mérkőzés előtt valószínűtlen forgatókönyvnek tűnt.

A találkozó első három percében egyik oldalon sem született gól, a magyar csapat egyetlen próbálkozásig jutott, de kivédekezte első két emberhátrányát. A következő támadások sem zárultak góllal, Fondelli lövését Gyapjas hárította, a sarokdobásból viszont már büntetőhöz jutottak az olaszok, amelyet szintén Fondelli dobott kapufára.

Elől látványos problémát jelentett Varga Zsolt csapatánál, hogy lövésekig sem tudott eljutni, Luca Marziali végül megtörte a jeget, közelről egy emberelőnyös támadás végén megszerezte a találkozó első találatát. A túloldalon Burián lövését gond nélkül leblokkolták, előnyüket viszont már nem növelték ebben a negyedben az olaszok, nyolc percnyi játék után mindössze 1–0 állt az eredményjelzőn.

A második negyed elején gyorsan használt ki egy emberelőnyt a magyar válogatott Vígvári Vince révén, ezzel megszerezte első gólját a mérkőzésen.  Hátul rendkívül szervezetten játszottak Tátraiék, az olaszok egyelőre nem találták az ellenszert erre a játékra. Újabb büntetőjüket Giacomo Canella hagyta ki, ezúttal nem a kapufa, hanem Gyapjas hárított.

Továbbra is jól teljesített a magyar hálóőr, egy újabb emberelőnyt pedig Burián pattintott a hálóba. Condemi közelről leadott lövését blokkolni tudta a magyar védelem, a következő olasz támadásnál Fodelli sem tudott veszélyeztetni. Elől akcióból a Háraiék sem bírtak a kemény olasz védekezéssel, főleg az emberelőnyökben reménykedhettek. Nagy Ádám karja a negyed utolsó perceiben elsült, De Lungo nem tudta kitornászni a jobb felsőbe tartó lövést, a szünetben 3–1-re vezetett a magyar csapat.

Kovács Péter góljával folytatódott a remek magyar széria, ezzel három gólosra nőtt a különbség, Gyapjas pedig újabb védést mutatott be. Megvillant elől Fekete Gergő is, 5-1-es állásnál pedig időt kért Alessandro Campagna. Szövetségi kapitányuk utasításait követően büntetőhöz jutottak az olaszok, Condemi pedig már nem hibázott.

Dolce lövése Gyapjas érintésével csúszott a kapuba, ezzel 5–3-ra alakult az állás. A magyar csapat rutinos tagja, Hárai szép csavarral vetette észre magát, Burián pedig ismét remekül védekezett a másik oldalon. Vígvári emberelőnyből ismét betalált, újra négy gól volt a különbség. Velotto tiszta helyzetből lőtt a kapuba, a harmadik negyed végén 7–4-re vezettet a magyar capat, ennél az állásnál két gól hiányzott a  csoportelsőséghez.

Az utolsó negyed első támadásából Fondelli szerzett gólt, Fekete viszont válaszolt rá. Néhány támadásnyi gólcsend következett a mérkőzésen, ami az olaszok malmára hajtotta a vízet, Fekete viszont megszerezte harmadik gólját is, ezzel már 9–5-re vezetett a válogatott. Az olaszok nem tudták csökkenteni a különbséget, az utolsó percben Varga Zsolt időt kért.

Nagy Ádám három másodperccel a mérkőzés vége előtt, egy emberelőnyős támadás után bedobta a magyar csapat tizedik gólját, megszerezve ezzel a csoportelsőséget is, amire kevesen számíthattak a mérkőzés előtt.

Magyarország – Olaszország 10–5 (0-1, 3–0, 4–3, 3–1)

Vezette: B. Margeta (Szlovákia) és P. Segurana Ferre (Spanyolország)

Gólszerzők: Fekete G.(3), Vígvári V. (2), Nagy Á. (2), Burián G., Kovács P., Hárai B., illetve L. Marziali, F. Condemi, A. Velotto, V. Dolce, A. Fondelli

Szövetségi kapitányok: Varga Zsolt, illetve Alessandro Campagna

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?