Női vízilabda-vb: Büntetőkkel ejtette ki Hollandiát, olimpiai résztvevő a magyar csapat

Kezdettől fogva uralta a hollandok elleni mérkőzést, végül ötméteresekkel jutott elődöntőbe a magyar női vízilabda-válogatott a világbajnokságon. A 8–8-as rendes játékidő után végül Magyari Alda védése döntötte el a drámai negyeddöntőt. A kanadaiak korábbi veresége miatt ezzel biztossá vált, Keszthelyiék ott lehetnek a párizsi ötkarikás játékokon.

Lejátszották a negyeddöntőket hétfőn a női vízilabda-világbajnokságon. A magyar válogatott tagjai a világbajnoki címvédő hollandok ellen ugrottak medencébe Dohában. Keszthelyiék az olimpiai kijutás szempontjából is fontos meccsre számíthattak. A kanadai csapat spanyoloktól elszenvedett vereségével már korábban eldőlt, akkor is maradna esély a kvalifikációra, ha kikapnak az esélyesebbnek tartott ellenféltől.Fotók: MTI/Kovács Tamás

Villámgyors magyar góllal kezdődött a találkozó, Garda Krisztina talált be átlövésből. A hollandok nem találták saját támadójátékukat az első percekben, de emberelőnyből végül Moolhuijzen révén egyenlítettek. A magyarok lövései rendre elakadtak a holland hálóőrben, több gól pedig már nem született a negyedben. 1–1-ről jöhetett a folytatás.

Bár sokkal többet próbálkoztak ellenfeleiknél a magyarok, hosszú ideig nem tudtak újabb gólt szerezni. Gurisatti Gréta végül jól sikerült távoli lövéssel törte meg a jeget. Szilágyi bombagóllal iratkozott fel az eredményjelzőre, a magyar védekezés pedig rendkívül jól működött.

Igyekeztek gyorsan visszajönni a hollandok a mérkőzésbe, második góljukat követően viszont Keszthelyi ismét kettőre növelte a különbséget. Nem változott az eredmény a szünetig, 4–2-es állásnál kifejezetten jó helyzetben voltak a magyarok.

Továbbra sem találtak ellenszert a szervezett védekezésre a kék sapkások. Magyari Alda a holland kapushoz hasonlóan elkapta a fonalat, hárításaival tartani tudta a magyar előnyt. Idővel közelebb jöttek a hollandok, néhány perccel a harmadik negyed vége előtt pedig ötméterest is kaptak. Lieke Rogge értékesítette a büntetőt, ezzel ismét egyenlő lett. Szilágyi fontos pillanatban szerezte meg második gólját, 5–4-es előnnyel várhatták a magyarok az utolsó nyolc percet.

Az utolsó negyed elején még közelebb kerültek a magyarok a győzelemhez, Keszhelyi-Nagy Rita góljával ismét kettőre nőtt a különbség. Szépíteni tudtak ugyan a hollandok, ötméteresből viszont ismét eredményes volt a magyar klasszis.

Ahogyan az várható volt, izgalmas maradt a vége, mindkét oldalon estek újabb találatok, de eggyel továbbra is Gurisattiék vezettek. A holland kapus továbbra is sok magyar próbálkozást hárított, neki köszönhetően az egyenlítésért támadhattak csapattársai. Másodpercekkel a játékidő vége előtt Keuning talált a magyar kapuba, büntetőpárbajra mentve a meccset.

Mindkét válogatott magabiztosan kezdett az ötmétereseknél, senki nem hibázott az első nyolc lövőből. Viszonylag hamar eljutottunk az ötödik párosig, ahol Máté Zsuzsa magabiztosan talált a kapuba. Lieke Rogge volt az utolsó lövő a hollandoknál. Próbálkozása középre ment, Magyari Alda kezéről pedig nem pattant be a labda a hálóba.

Ezzel a magyar női vízilabda-válogatott kiharcolta az elődöntőbe jutást és bebiztosította részvételét a párizsi olimpián is. Korábban az amerikai csapat 10–9-re legyőzte az ausztrálokat, ezzel szintén bejutott a legjobb négy közé. Ők a spanyolokkal fognak megmérkőzni a döntőért, a magyarok pedig az esti olasz-görög meccs győztesével játszanak.

Magyarország – Hollandia 8–8 (1–1, 3–1, 1–2, 3–4), büntetők után 13–12

Doha, Katar

Játékvezetők: Sébastien Darvieux (Franciaország) és Jennifer McCall (Egyesült Államok)

Gólszerzők: Keszthelyi R. (3), Szilágyi D. (2), Gurisatti G. (2), Garda K., illetve L. Moolhuijzen (2), L. Rogge(2), C. Van der Sloot, S. Van de Kraats, B. Rogge, Maartje Keuning

Szövetségi kapitányok: Mihók Attila és Cseh Sándor, illetve Evangelos Dudeszisz

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?