Női hoki: Négy győzelemmel zárták vb-csoportjukat Bende Júliáék

A bolgárok elleni sikerrel harmadik divíziós csoportja élére ugrott a román női jégkorong-válogatott, a feljutáshoz viszont az ukránok esti vereségére lenne szüksége. Antal István, az országos szövetség válogatottakért felelős szakembere elégedetten értékelte a lányok teljesítményét a Maszolnak.

Befejezte szereplését vasárnap a női román jégkorong-válogatott a horvátországi Divízió III/A világbajnokságon. A jónéhány székelyföldi játékossal felálló fiatal csapat utolsó meccsén Bulgária legjobbjait győzte le.

Fotók forrása: a Román Jégkorong-szövetség (FRGH) Facebook-oldalaTeljesítményüket a Román Jégkorong Szövetség válogatottakért felelős szakembere, Antal István értékelte a Maszolnak. A válogatottakért felelős szakember hangsúlyozta, nem szeretne azzal foglalkozni, hogy korábban mi nem működött a nemzeti csapatoknál, viszont olyan fejlesztési programot szeretnének kiépíteni, ami hosszútávon eredményes lesz.

„Kihasználtuk az összes nemzetközi szünetet, amennyire tudtuk. Fejlesztési táborokat szerveztünk a csapatoknak. Az elején a lehető legtöbb játékost behívtuk, mérkőzéseket szerveztünk nemzetközi szinten. Ez elősegítette, hogy a legjobb döntést hozzuk a végső csapat összeállításánál. Ez lehetőséget adott a játékosoknak egymás megismerésére” – mesélt a válogatottak felkészítéséről Antal István. Hozzátette, szerkezetileg és taktikai szempontból olyan alapokat szeretnének lefektetni, amelyek egy jó világbajnoki szerepléshez adott esetben szükségesek. Azt szeretné, hogy a fentebb említett felkészülés által a lehető legacélosabb csapatok tudjanak kiállni a nemzetközi tornákra.

„Igyekeztünk minden lehetőséget megragadni, hogy a női válogatottnak is több tábort szervezzünk. Ez valamilyen szinten sikerült. Kétszer találkoztak a vébé előtt a lányok, sajnos ennél többször nem tudtak. Jövőre orvosolnánk ezt is, hogy velük is minden nemzetközi szünetet kihasználjunk” – tért ki a horvátországi tornán jól szereplő csapat felkészítésére a szakember. Antal István örül annak, hogy egyre több fiatal jégkorongozónőnek tudnak a válogatottban lehetőséget adni. Nemrég több játékos is elérte azt a kort, ami lehetővé teszi számára, hogy részt vegyen a felnőtt világbajnokságon.

A horvátországi tornát három győzelemmel tudta kezdeni a csapat, a szerbek és a házigazdák legyőzése után Litvániát is sikerült egy találattal felülmúlni. Ezután következett a legerősebb ellenfél a csoportban: Ukrajna, ellenük viszont már nem jött ki a lépés Bende Júliáéknak, 5–1-re elvesztették a mérkőzést.

„Úgy gondoltuk a torna előtt is, hogy ez a csapat képes a feljutásra. Beszéltünk arról velük, hogy játékerő alapján a top háromba mindenképp benne kell lenniük. Természetesen soha nem lehet tudni, hogy az elváráshoz képest mi a realitás. Szerintem szuper munkát végeztek a lányok, és bebizonyították, egy divízióval fennebb lenne a helyük” – értékelte a csapat teljesítményét Antal István, hozzátéve, hogy Ukrajna ellen volt egy kis botlás, de maradt még esély a feljutásra.

A szakember meggyőződése, hogy jövőre még erősebb csapatuk lesz, emiatt is szeretnének közelebb kerülni a felsőbb osztályokhoz, és erősebb ellenfelekkel szemben megméretni magukat. Bár a román válogatott a bolgárok ellen befejezte szereplését a tornán, a feljutás kérdése csak a vasárnap esti Horvátország–Ukrajna mérkőzésen dől el. Ott a házigazdák meglepő győzelmére lenne szükség ahhoz, hogy a román csapat első helyen végezzen a csoportban.

A válogatott eredményei:

Románia – Szerbia 7–0

Horvátország – Románia 2–4

Románia – Litvánia 4–3

Románia – Ukrajna 1–5

Románia – Bulgária 4–1

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?