Mentális edzés is segíti a Partium Labdarúgó Akadémia focistáinak felkészülését

A Szatmárért Egyesület – a Szatmár megyei sportolóknak tartott ingyenes mentális tréningsorozat keretében – ezúttal a Partium Labdarúgó Akadémia fiatal focistáinak biztosított mentális edzést.

Fotók. Szatmárért EgyesületA sikeres felkészítéshez ugyanis egy jól működő felkészítési rendszer szükséges, éppen ezért az egyesület és az akadémia szakemberei is nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a játékosok mentális edzettségére is. A tréninget a Szatmárért Egyesület elnöke, Veres Norbert nyitotta.

A különböző sportágak, így a megyei labdarúgás felvirágoztatását csak az utánpótlás tudatos fejlesztésével lehet megvalósítani, a megoldást  pedig a szatmári szakemberek elsősorban az akadémiai képzéstől várják. A mentális felkészültség ugyanúgy lényeges láncszeme a versenyre való felkészülésnek és a sportolói teljesítménynek, mint a fizikai, amit azonban gyakran elhanyagolnak vagy nem vesznek figyelembe. A játékosoknak nem elegendő csupán megfelelő fizikai alkalmassággal és sportágspecifikus képességekkel rendelkezniük, hanem fontos a pszichés, mentális képességek magas szintű jelenléte is, olyanoknak, mint a szorongáscsökkentés, az önbizalom, a motiváció, a jó kommunikációs készség és a konfliktuskezelés. Emellett a siker fontos része a megfelelő edző-játékos kapcsolat és az együttműködés is.

A  gyakorlatorientált tréninget Tóth Klára pszichológus tartotta, aki interaktív pszichológiai módszerek által vezette rá a Szatmár megyei fiatal futballistákat a figyelmi irányoknak, az önismeretnek, a koncentrációnak, az önértékelésnek, a versenyszorongás csökkentésének, a kommunikációnak, az önkontrollnak, a célkitűzéstechnikának és a magabiztosságnak a fontosságára. Mindezen tényezők elengedhetetlenek ahhoz, hogy ne csak a pályán, de az élet más területein is eredményesek legyenek. A mentális tréning legfontosabb üzenete az volt, hogy a fizikai, technikai és a taktikai felkészülés mellett, a játékosok miként tudják elsajátítani  és alkalmazni a különböző pszichológiai-, szorongás, kudarckezelési, relaxációs, vizualizációs technikákat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?