Meglepetésként érte, hogy behívták a válogatottba, a fejlődésben bízik a csíkdánfalvi Antal Anita (INTERJÚ)

A szomszéd fiúkkal kezdett focizni gyerekkorában, idővel profi játékossá vált a huszonnégy éves Antal Anita. Karrierje során Magyarországon is kipróbálta magát, de visszatért Csíkszeredába. Csapatkapitányként összeségében elégedett az FK idei szezonjával, de úgy gondolja, a támadások befejezésénél fejlődhetnének a folytatásban. Néhány éve még nem hitte volna, hogy ennyi játékost hívnak be a csapatból a román nemzeti együttesbe, de örül a lehetőségnek.

Antal Anita 2000-ben született, gyerekkorát Csíkdánfalván töltötte, jelenleg is ott él. Az FK Csíkszereda csapatkapitányaként jó eredményeket ért el klubjával ebben a szezonban. Miután kiderült, hogy a Kolozsvári U fuballistája, Sonia Bumbar egészségügyi problémák miatt nem tud részt venni a felnőtt válogatott edzőtáborában, a szövetségi kapitány őt hívta be helyette a keretbe, először számítanak rá a román felnőtt válogatottnál.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

„Otthon a szomszéd srácokkal kezdtünk el focizni. Egyszer az egyik fiú bement edzésre Csíkszeredába. Amint ezt meg tudtam, én is szerettem volna vele menni, utána pedig ottragadtam” – emlékezett vissza a kezdetekre Antal Anita

Elmondása szerint labdarúgó-karrierje lépésről lépésre alakult ki, egy játékosszemlén fedezték fel. Miután belerázódott a játékba, hosszútávon nem volt kérdés, hogy profi szinten folytatja a sportot. Válogatottként először a román U15-ös csapatban szerepelt.  Később Magyarországon is focizott, ott is volt utánpótlásválogatott, de ottani klubjától végül visszaigazolt Romániába.

„Miután hazajöttem, a harmadik ligában kezdtük, majd felkerültünk a másodikba, most jön a harmadik évünk az elsőosztályban. A magyar válogatottól nem igazán vártam meghívást, a románról viszont tudtam, hogy figyelnek. Ezzel együtt meglepett, hogy most felhívtak” – részletezte a válogatottba kerülésével kapcsolatban a sportoló.

Amikor megtudta, hogy az egyik játékosnak egészségügyi problémája van és érdeklődtek, hogy tudna-e csatlakozni a csapathoz, azonnal igent mondott.

„Elégedettek vagyunk meg nem is. Jó eredményeket értönk el, de tudjuk, hogy többre lettünk volna képesek. Idén legalább ezt túl lehet teljesíteni” – értékelte röviden az FK Csíkszereda idei szezonban nyújtott teljesítményét a focista.

Úgy érzi, a múlt idényben a támadások befejezésével voltak néha problémáik, emellett nehézséget jelentett számukra, hogy a téli felkészülésen lesérült az egyik csatáruk, akit helyettesíteni kellett. Reméli, a következő szezonban javítani tudnak a hatékonyságon is.

„A támadójátékom még fejlődhetne, nekem alapvetően a védők segítése, forgatása a szerepem, de én is játszhatnék több szerepet a támadásépítésben” – tért ki arra, egyénileg miben szeretne a jövőben előre lépni.

Bár jelenleg is Csíkdánfalván él, nem befolyásolja egyáltalán, ha több edzésük van egy nap, ilyenkor általában nem megy haza, hanem marad a városban. Ami a felkészülést illeti, elmondta, augusztus elején lesz egy edzőtábor Magyarországon, három mérkőzés van lebeszélve.

„A felkészülés sok időt elvesz, dupla edzésünk van általában. Szezon közben viszont csak a délutánunk foglalt, azelőtt bármit lehet csinálni, de ajánlott pihenni.  Szabadidőmet a barátaimmal vagy családommal szoktam tölteni, esetleg egy rövid kirándulást megejtek” – osztotta meg sporton kívüli tevékenységeivel kapcsolatban Antal Anita.

Mindenképpen jó visszajelzés számára, hogy az elmúlt időben az FK Csíkszereda több játékosára is felfigyeltek a válogatottnál. Néhány éve nem számítottak volna arra, hogy ennyien meghívót kapnak, csapatszinten örülnek, hogy eljutottak erre a szintre. Játékostársai közül most csak Herczeg Andrea van vele a nemzeti csapat edzőtáborában, Tankó Réka kapus sérülése miatt hiányzik.

„Van esély arra, hogy játszhatok valamelyik meccsen. Először szeretném megszokni a közeget, de nagyon kedves és befogadó a társaság.  A szünet után kicsit nehezebb visszatérni focizni, ezek az első lépések, de majd meglátjuk, mi lesz” – mondta el csapatba kerülési esélyeivel kapcsolatban a játékos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?