„Meg szeretném nyerni az Eb-t” – A sepsiszentgyörgyi Török Panka motiváltan utazik Georgiába

Elégedett a romániai felkészülési körülményekkel a sepsiszentgyörgyi Török Panka. A Sport-All Sport Club versenyzőjét már óvodás korában is jobban vonzotta a karate, mint a délutáni alvás, mai napig igyekszik kihozni magából a legjobb teljesítményt. Nemzetközi eseményeken az MTK Budapest színeiben indul, ugyanis kettős igazolással tagja a magyarországi klubnak is. Legutóbbi, horvátországi versenyén győzelemmel hangolt a georgiai korosztályos Európa-bajnokságra.

Török Panka 2008-ban született Sepsiszentgyörgyön. Gyerekkorától kezdve jelentős eredményei voltak országos, korosztályos versenyeken, mára pedig már jónéhány nemzetközi szinten elért sikert is maga mögött tudhat a Sport-All Sport Club karatésa.

Beszélgetésünk során visszaemlékezett a kezdetekre, kitért a romániai felkészülési körülményekre, aktuális céljaira és azt is elárulta, mivel tud néha kikapcsolódni a versenyzéssel járó körforgásból.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

„A karatét négyévesen kezdtem az óvodában, ahol program volt a délutáni alvás. Nem szerettem aludni, ezért mentem inkább karatézni” – emlékezett vissza a kezdetekre Török Panka, akinek hamar megjött a kedve a sportágban való versenyzéshez is. Emlékei szerint edzője már hat-hét évesen beíratta őt kisebb eseményekre, amelyeken élvezettel vett részt.

A folytatásban korosztályos országos bajnokságon kezdett el részt venni, első győzelmei után pedig következtek a magyarországi versenyek, az ottani mezőnyben is sikerült hasonló versenyeket nyerni. Kifejezetten örült annak, hogy edzője nemzetközi eseményekre is benevezte őt, így ezen a szinten is kipróbálhatta magát.

Nagy lépés volt számára az U14-es korosztályos kategória elhagyása, ugyanis a kadétoknál érezhetően erősebb a mezőny és nehezebb jó eredményeket elérni, viszont a teljesen más körülmények ellenére úgy érzi, jól tudta kezelni a váltást.

„Az edzőm, Vass Hunor alapította Sepsiszentgyörgyön a Sport-All Sport Clubot, az elindulást követően pedig csatlakoztunk az MTK Budapesthez is, amelynek szintén teljes jogú tagjai vagyunk. Azóta román versenyeken Sport-Allosként versenyzünk, nemzetközi eseményeken pedig az MTK színeiben” – tért ki a kettős igazolással való versenyzésre a fiatal sportoló, hozzátéve, hogy edzőtáborai közül is néhány Romániában, néhány pedig Magyarországon zajlik.

Ezt követően Török Panka a legutóbbi nemzetközi versenyéről is beszélt, amelyet sikerült megnyernie a kadétok mezőnyében.

„Nagyon féltem a horvátországi versenytől, mert ezután már következik az Európa-bajnokság. Gondolkodtam azon, hogy mennyire lesz meghatározó az itt elért eredmény, de sikerült megnyugtatnia az edzőmnek, innentől gyakorló versenyként fogtam fel. Próbáltam a legtöbbet kihozni magamból és élvezni is a részvételt” – árulta el hozzáállásával kapcsolatban a versenyző, aki tisztában van vele, hogy a georgiai kontinensviadalon erősebb ellenfelekkel is meg kell küzdenie majd a győzelemért.

„Meg szeretném nyerni az Eb-t, úgy megyek oda, hogy ez sikerülni fog. A világbajnokságon is elég durva mezőny volt, itt is hasonlóra számítok, de mindent megteszek a sikerért” – tette hozzá az elmondottakhoz.

A karatéval kapcsolatban úgy érzi, erőnléte jelenleg rendben van, főleg a gyorsaság fejlesztésére szeretne koncentrálni, szerinte a mozgás dinamikáját tekintve még tudna javulni. Koncentráció szempontjából felkészültnek tartja magát az előtte álló kihívásokra.

Néha úgy érzi, szüksége van egy kis kikapcsolódásra, ebben segít neki az olvasás, azt viszont hangsúlyozta, hogy a karatén kívül más mozgásformákat nem űz hobbiszinten sem. Zárásként Török Panka kitért a romániai felkészülési lehetőségekre is, amelyekkel eddigi tapasztalatai alapján összeségében meg lehet elégedve.

„Eléggé fejlettek a körülmények. Az edzőm megteremtette nekem a tökéletes felkészülési lehetőségeket, hazai edzőtáborokba járhattam, más romániai karatésokkal készülhettem, ezúton tudtam fejlődni. Más román edzők is segítettek nekem hasznos tanácsokkal” – fejtette ki véleményét a sportoló, aki szerint felkészülése elég lehet ahhoz, hogy további jó eredményeket érjen el a nemzetközi mezőnyben is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?